Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISTF_sem9.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
47.38 Кб
Скачать

2. За видами процесів - управління, проектування, дослідження, навчання.

Інформаційні системи управління технологічними процесами (АСУ ТП) керують станом технологічних процесів. АІС управління технологічними процесами — це людино-машинні системи, що забезпечують управління технологічними пристроями, верстатами, автоматичними лініями.

Перша й головна відмінність цих систем від всіх попередніх полягає пе­редусім у характері об'єкта управління - для АСУ ТП це різноманітні ма­шини, прилади, обладнання, а для державних, територіальних та інших АСУ - це колективи людей. Друга відмінність полягає у формі передачі ін­формації. Для АСУ ТП основною формою передачі інформації є сигнал, а в інших АСУ - документи.

АІС управління організаційно-технологічними процесами - багато­рівневі, ієрархічні системи, що поєднують у собі АІС управління технологі­чними процесами та АІС управління підприємствами.

АІС організаційного управління об'єктом призначені для автоматиза­ції функцій управлінського персоналу, обслуговують виробничо-господарські, соціально-економічні функціональні процеси, що реалізують­ся на всіх рівнях управління економікою, зокрема:

•   банківські АІС;

•   АІС фондового ринку;

•   фінансові АІС;

•   страхові АІС;

•  податкові АІС;

•  АІС митної служби;

•   статистичні АІС;

Основними функціями таких систем є оперативний контроль і регулю­вання, оперативний облік і аналіз, перспективне і оперативне планування, бухгалтерський облік, управління збутом і постачанням та розв'язок інших економічних та організаційних завдань.

Інтегровані АІС призначені для автоматизації всіх функцій управління фірмою і охоплюють весь цикл функціонування економічного об'єкта, по­чинаючи від науково-дослідних робіт, проектування, виготовлення, випус­ку та збуту продукції до аналізу експлуатації виробу.

Корпоративні АІС використовуються для автоматизації всіх функцій управління фірмою чи корпорацією, яка має територіальну відокремленість підрозділів, філій, відділів, офісів тощо.

АІС наукових досліджень забезпечують високу якість та ефективність міжгалузевих розрахунків і наукових дослідів. За методичну базу таких си­стем правлять економіко-математичні методи, за технічну — різноманітна обчислювальна техніка і технічні засоби для проведення експерименталь­них робіт з моделювання.

Як організаційно-технологічні системи, так і системи наукових дослі­джень можуть включати в себе системи автоматизованого проектування робіт (САПР). САПР використовуються для проектування деталей та вузлів машин, елементної бази, виробничого і технологічного проектування. Такі системи призначені для автоматизації праці інженерів-проектувальників і розробників нової техніки чи технології. Вони допомагають здійснювати:

•   розробку нових виробів і технологій їх виробництва;

•   різноманітні інженерні розрахунки;

•   створення графічної документації (креслень, схем тощо);

•   моделювання проектованих об'єктів;

•   створення управлінських програм для верстатів із числовим про­грамним управлінням.

Навчальні АІС набувають значного поширення у підготовці спеціаліс­тів системи освіти, у підготовці та підвищенні кваліфікації працівників різ­них галузей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]