Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Plani_seminariv_Psikhologiya_2011.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
280.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ДонецькА Академія автомобільного транспорту

С.А.ЄВСЕЄНКО

плани семінарських занять та Учбово-методичні поради з курсу для бакалаврів всіх напрямків підготовки денної та заочної форм навчання

ДААТ 2011

ББК 67я 7

Є25

Підготовлено кандидатом історичних наук, доцентом, доцентом кафедри соціальних дисциплін Євсеєнко С.А.

Затверджено на кафедрі соціальних дисциплін (протокол № 1 від 30 серпня 2011 року)

Євсеєнко С.А.

Плани семінарів та учбово-методичні поради з курсу “Психологія“ для бакалаврів. – Донецьк: Видавництво ДІАТ, 2011. – 23 с.

Плани семінарських занять та учбово-методичні поради до їх підготовки і проведення розроблені для практичного використання викладачами і студентами відповідно з програмою до вивчення дисципліни “Психологія” (2009) і містять в собі питання до занять по всім темам курсу згідно з навчальними планами, теми рефератів і контрольних робіт, а також рекомендований до них список навчальної літератури.

ББК 67я 7

© Євсеєнко С.А., Донецька академія

автомобільного транспотру, 2010

ЗМІСТ

Передмова

4

1

Плани семінарських занять

6

2

Методика виконання котрольних робіт на заочному відділенні

16

3

Теми рефератів (Питання контрольної роботи для студентів заочної форми навчання)

18

Додатки:

20

Титульний аркуш контрольної роботи

20

Вибір індивідуального завдання з контрольної роботи за номером залікової книжки

21

Передмова

Серед нормативних дисциплін соціально-гуманітарного циклу у вищих навчальних закладах дисципліна «Психологія» посідає певне місце.

Значення психології для підготовки сучасних фахівців пояснюється її місцем в системі людських знань. Психологія розкриває місце людини в соціальній групі, суспільстві, сприяє пошукові сенсу своєї життєдіяльності.

Маючи важливе світоглядне значення, психологія є основою навчально-виховної роботи, що дає певні засади розвитку індивідуальності, формування особистості, вихованню життєво активного громадянина.

Мета навчальної дисципліни:

Надання студентам фундаментальних знань про психологію та педагогіку як науку, про виникнення, функціонування і структуру психологічного відображення в процесах діяльності людини, закономірності перебігу окремих психічних явищ та їх взаємозв'язок; про основні соціально-психологічні умови, що забезпечують життєдіяльність людини; про розуміння в мотивах, що спонукають до трудової діяльності; типологію та стилі індивідуальної управлінської діяльності; про основний понятійний апарат соціальної психології; про роль соціально-психологічних досліджень у розв'язанні практичних досліджень, у розв'язанні завдань суспільства; про внесок як вихідну реальність об'єктивного аналізу взаємодії особистості і соціуму; складові детермінанти вчинку та його класифікацію.

Оволодіння системою психологічних знань сприяє зростанню психологічної культури окремої культури окремої людини і всього суспільства, покращанню якості життя, психічного здоров'я людини, підвищенню рівня навчальної та професійної діяльності, громадської поведінки.

Орієнтація цього курсу на особистість визначає основну мету його вивчення: формування психолого-педагогічної культури як складової частини високого рівня професіоналізму майбутніх спеціалістів.

Головні завдання дисципліни:

  • застосовування теоретичних знань щодо розв'язання практичних проблем виробництва, соціально-професійного самовизначення;

  • комплектування управлінських команд на основі використання психологічних методів;

  • визначення типів темпераменту та акцентуації характеру людини;

  • визначення самооцінки та своїх життєвих перспектив; діагностування міжособистих стосунків; оцінювання рівнів конфліктності особистості;

  • визначання стилів керівництва колективом;

  • виділення рівнів вченої активності людини.

Предметом навчальної дисципліни є: психіка людини, закономірності та механізми психічних явищ, їх індивідуальні особливості (психологічний аспект), знання про способи управління розвитком особистості у процесі виховання та навчання (педагогічний аспект).

З щирим побажанням успіхів колегам та студентам – С.Євсеєнко

1. Плани семінарських занять

Модуль І

Семінарське заняття 1

Тема: Психологія як наука. Предмет та методи психології

(денне відділення - 2 години)

План

  1. Основні етапи становлення психології як науки.

  2. Предмет, функції сучасної психології.

  3. Місце психології у системі наук.

  4. Тестове опитування по результатах вивчення теми.

Загальна характеристика навчального курсу. Методологічні та методичні основи його вивчення.

Поняття про психологію. Виникнення психології. Антична психологія. Психологія Нового часу. Зародження психології як науки. Розвиток експериментальної та прикладної психології. Основні напрямки наукової психології XX ст. у Західній Європі та США: біхевіоризм (Уотсон Дж. Б. Скуннер Б.Ф.), психоаналіз (Фрейд 3., Адлер А., Юнг К.-П, Фромм С, Хорні К.), гуманістична психологія (Маслоу А., Роджерс К., Бюлер Ш.), когнітивна психологія (Найссер У., Пайвіо А.) та інші. Ведучі школи вітчизняної та російської психології (Бехтерев В.М., Виготський П.С., Леонтьев А.Н., Рубінштейн С.П., Костюк С.Г., Ананьєв Б.Т. та інші). Тенденції та перспективи розвитку психології у XXI столітті.

Предмет, функції сучасної психологічної науки і практики у суспільному розвитку.

Місце психології у системі наук. Основні галузі психологічної науки. Сфери прикладних психологічних досліджень. Етапи психологічного дослідження. Методи психологічного дослідження.

Психологічна грамотність як складова професійної культури сучасного спеціаліста.