Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КВП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
296.45 Кб
Скачать

Тема 4. Правовий статус засуджених (2 години)

Зміст правового статусу засуджених. Значення Конституції України в установленні правового статусу осіб, які відбувають кримінальне покарання. Роль кримінально-виконавчого законодавства в конкретизації та забезпеченні правового статусу осіб, які відбувають кримінальне покарання.

Залежність правового статусу засуджених від виду покарання, виду виправних установ від поведінки засуджених під час відбування покарання.

Правовий статус осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі. Правообмеження, які передбаченні законодавством для засуджених, а також випливають з вироку і режиму відбування покарання, їх характеристика.

Права і обов'язки засуджених до позбавлення волі як суб”єктів кримінально-виконавчих правовідносин. Соціально-економічні, політичні, особисті права і обов'язки засуджених. Цивільно-правове становище засуджених до позбавлення волі.

Література:

  1. Конституція України. Офіційне видання ВРУ.-К, 1996 р.

  2. Закон України від 07.02.96 р. "Про органи та служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх” Суд та інші правоохоронні органи.—К.:Атіка, 2000.—512с.

  3. Кримінальний кодекс України. Кримінально-процесуальний кодекс України. Виправно-трудовий кодекс України.— К: Істина, 2001.—416с.

  4. Трубников В.М. Кримінально-виконавче право України. Загальна частина: Навч. посібник -X.: "Рубікон", 1998р.

  5. Кирилюк А.В.Обмеження в правах засуджених до позбавлення волі у контексті цілей пенітенціарної діяльності. //Актуальні проблеми сучасної пенітенціарної політики України. - Київ, РВВ КІВС.1996 р.

  6. Осауленко О.ПІдзаконне регулювання прав та свобод осіб, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі.//Кримінально-виконавча система України: теорія, практика, законодавство: Матеріали НПК.-К..21-22 квітня 1994 р.- Київ, РВВ КІВС.1994 р.

  7. Селиверстов В.Й. Теоретические проблеми правового положення лиц, отбьівающих наказание.-М.,1992 г., с.7

  8. Бандурка О.М. Гуманізація системи покарання //Права людини в Україні: Інформаційно-аналітичний бюлетень Українсько-Американського бюро захисту прав людини.-Київ-Харків,1994.-№7.с.14-17.

  9. Курс кримінально-виконавчого права України: Загальна та Особлива частина. Навч.посіб./О.М.Джужа, В.О.Корчинський, С.Я.Фаренюк, В.Б.Василець: За заг.ред О.М.Джужи .-К.: Юрінком Інтер, 2000.-304с.

  10. Виправно-трудовий кодекс України : Науково-практичний коментар. (Відп. ред. Шакун В.І.). -К.: НАВСУ -"Правові джерела".- 2000. - 335с.

Лекція

Тема 5. Класифікація засуджених до позбавлення волі та розподіл їх по виправним установам (2 години)

Поняття класифікації засуджених, її значення. Критерії класифікації. Взаємозв'язок класифікації засуджених з класифікацією злочинів в кримінальному праві. Вимоги щодо роздільного тримання засуджених у кримінально-виконавчих установах. Розподіл засуджених до позбавлення волі по кримінально-виконавчих установах. Фактори, що впливають на розподіл засуджених по виправним установам. Розподіл неповнолітніх і засуджених осіб жіночої статі. Підстави та порядок тимчасового залишення засуджених в слідчих ізоляторах (тюрмах).

Нормативне регулювання порядку направлення і прийому засуджених в кримінально-виконавчі установи. Порядок прийому засуджених до кримінально-виконавчих установ. Розміщення засуджених, які прибули до виправної установи.