Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_kb.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
61.82 Кб
Скачать

14Обов*язкові реквізити

Велике значення для автоматизації обліку має стандартизація документів. Усі документи, на підставі яких здійснюються операції і бухгалтерські записи, містять необхідні дані, що їх характеризують. Дані, які є елементами документа, називаються реквізитами.

Обов'язковими реквізитами банківських документів є:

■   назва установи банку;

■   дата;

■     зміст операції;

■     сума;

■  підписи відповідальних осіб.

Інші реквізити документа залежать від виду операції. Наприклад, при розрахункових операціях у документах вказуються назва та місцезнаходження платника і постачальника, а також банків, які їх обслуговують; номери балансових і позабалансових рахунків, за якими відображають операції; сума цифрами і літерами; коди опрацювання інформації; печатка і підписи посадових осіб клієнта, які відповідають за проведення операцій, та інші дані.

Реквізити в документах розміщені у відповідній послідовності: довідкові дані розміщені зліва, бухгалтерські і статистичні - справа. Таке розміщення реквізитів полегшує перенесення з них інформації в облікову систему. Кількість грошово-розрахункових документів, що подають у банк клієнти, і тих, що банк оформляє самостійно, повинна бути достатньою для відображення операцій за всіма особовими рахунками, а також для додатків до витягів із особових рахунків. Усі примірники документів, як правило, заповнюють на друкарських машинках в один прийом під копірку або шляхом розмноження оригіналів. Чеки, оголошення на внесок готівкою, квитанції та прихідні і видаткові ордери за вкладами заповнюють власноручно.

15. Функції власного капіталу 1. Фінансування діяльності на довгостроковий та поточний період у вигляді інвестицій у необоротні та оборотні активи на постійній основі, тобто коштами, що завжди і необмежено довго знаходяться в розпорядженні підприємства. 2. Гарантування майнового захисту прав власників підприємства (в акціонерних товариствах - учасників) на частину статутного капіталу. 3. Захист прав кредиторів, які здатні звернути свої вимоги на майно підприємства в межах власного капіталу і особливо в частині його статутного фонду. 4. Розподіл доходів за результатами фінансового року між власниками підприємства шляхом розкриття структури інвестованих власниками і прирівняних до них коштів із метою визначення частки кожного власника, яка направляється на виплату дивідендів. 5. Розподіл майна підприємства між власниками у випадку ліквідації підприємства шляхом розкриття структури інвестованих власниками і прирівняних к власним коштів при визначенні частки кожного власника. 6. Визначення ступеня влади кожного з власників щодо прийняття рішень з управління підприємством. Що більша частка власника у статутному капіталі (що більшим пакетом акцій він володіє), то вищий ступінь його впливу на підприємство. 7. Визначення самостійності підприємства. Що вища питома вага власного капіталу у загальному капіталі, то незалежніше підприємство у прийнято рішень. 8. Компенсація понесених збитків від поточної діяльності резервами створеними з нерозподіленого прибутку. 9. Фінансування ризику господарської діяльності з найбільш ризикованих операцій, з яким погоджуються власники підприємства і не погоджуються кредитори.

16. Особливості обліку депозитних операцій.

Банк відкриває клієнту строкові або ощадні депозитний рахунок на підставі наступних документів:

1)Депозитна угода

2)Картка із зразками підписів та відбиток печатки(для підприємств)

3)Паспорт або документи, що його замінює і зразка підпису (для фіз. осіб)

Депозитна угода укладається між банком підприємством. Вона засвідчує право комерційного банку керувати від юридичних і фізичних осіб грошовими коштами і право вкладників утримувати у чітко визначений строк суми депозиту та відсотків за користування ними.

В угоді зазначається: дата внесення депозиту, сума депозиту, форми зарахування коштів на депозитний рахунок, відсоткова ставка за користування депозитом, періодичність виплати відсотків, порядок повернення депозиту і відсотків після закінчення строку зберігання, відповідальність сторін, умови розірвання угоди. В угоді приставляється номер відритого особового рахунку.

Підписана депозитна угода передається в бухгалтерію. Всі особові рахунки підлягають реєстрація, як у бухгалтерії, так і в депозитному відділі банку. Дати відкриття депозитного рахунку і дату надходження (перерахування) грошей на депозит.

Форма надходження грошей обумовлюється угодою. Підприємство мають право перерахувати кошти на депозитний рахунок тільки з поточного рахунку. Фізичні особи можуть внести кошти готівкою або перерахувати з поточного рахунку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]