Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техніки слухання.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать

4 Фаза - результат»

Ціль даної фази - прийти до погодженого зі співрозмовником рішенню і спонукати до його виконання. Для цього вирішуються задачі:

  1. досягнення основної (у крайньому випадку, запасної) мети бесіди - погодженого зі співрозмовником рішення;

  1. розподілу зобов'язань виконання наміченого рішення;

  1. стимулювання співрозмовника до виконання намічених дій;

  1. складання резюме бесіди, зрозумілого для усіх з чітко виділеним основним висновком;

  2. забезпечення сприятливої атмосфери наприкінці бесіди.

Способами реалізації цих задач служать:

  1. техніки слухання;

  1. техніки аргументації;

  2. техніки підтримки контакту.

Кожна фаза може стати наскрізний, тобто, якщо деякі задачі не вирішуються до кінця визначеної фази, можливе повернення до цієї фази, для того щоб вирішувати ці задачі і рухатися далі в напрямку до досягнення єдиного рішення в співрозмовників з урахуванням інтересів обох.

Типові помилки бесіди в цілому

Якщо ви домоглися в бесіді поставленої вами мети: з'ясували сховану причину конфлікту, мотив, що спонукав співрозмовника зробити той або інший учинок, знайшли оптимальне рішення виниклої проблеми (у співрозмовника або у вас), вважайте, що ви ефективно керували ходом бесіди.

У противному випадку ви зробили помилку. Приведемо основні типові помилки, що полягають у порушенні структури бесіди, вірніше, у неправильному її розвитку.

  • Перша полягає в тім, що відсутня фаза контакту. Іноді вона є, але в дуже згорнутому, формальному виді, так що дійсний контакт між що розмовляють відсутній.

  • Друга помилка - відсутність фази орієнтації в проблемі. Іноді вона виявляється, але в дуже недостатньому ступені: немає повного збору інформації. часто цьому заважають уже наявні в співрозмовника (ів) готові рішення або пропозиції.

  • Третя помилка - висування тільки одного рішення і нав'язування його співрозмовникові без обліку його інтересів. Часто відсутній навіть обговорення цього єдиного рішення. Таке поводження характерне для авторитарних особистостей. Їм претит сама думка про те, що рішення можна обговорювати з колегами, з підлеглими.

  • Четверта помилка - напрямок співрозмовника на виконання рішення без його мотивування. Це також характерно для авторитарного стилю керівництва: указівки на виконання рішення даються чи ледве не в наказовому порядку. Часто цьому передує відсутність фази контакту, орієнтації в інтересах, проблемах співрозмовника; висування різних рішень виходячи з інтересів як співрозмовника, так і справи.

8