Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мікро.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

6.Дослідіть сутність бюджетної лінії. Вплив зміни доходу споживача на розміщення бюджетної лінії та процесу споживання.

Для того, щоб визначити оптимальний вибір споживача, необхідно співвіднести уподобання споживача з його бюджетними можливостями, так як не кожен набір благ доступний для споживача за доходом. Витрати на товари не можуть бути більшими за бюджет споживача, що можна виразити у формі рівняння: I ≥ P1 x1 + P2 x2 +…+ Pn xn, де Р – ціни товарів, що входять до набору благ. Якщо весь свій дохід споживач витрачає на придбання двох товарів, то бюджетне обмеження прийме вигляд: I ≥ Pх Х + Pу Y ,де І – дохід (бюджет) споживача, Рх, Ру – відповідні ціни благ Х та Y.

За цим рівнянням можна визначити альтернативні набори товарів, для придбання яких споживач витратить однакові кошти.

Бюджетна ліняце лінія, яка показує різні комбінації благ, які може придбати споживач на свій обмежений дохід (рис. 3.4 (а))

І3

Y Y

I

І1

/Py

I

tg  = -Py /Px

І2

X 0 X

I/Px

б) а)

Рис. 3.4. Бюджетна лінія. Якщо змінну величину Y виразити через величину Х, отримаємо рівняння бюджетної лінії:Y = I/Py – (Px / Py) X ,де співвідношення цін Рх / Ру визначає нахил бюджетної лінії.

Зміна доходу споживача та цін товарів змінює положення бюджетної лінії. Якщо дохід зменшується до рівня І2 < І1, то бюджетна лінія зсувається, не змінюючи нахилу, ліворуч (рис. 3.4 (б).). Якщо відбувається зміна ціни блага Х, воно дешевшає, то бюджетна лінія змінює свій нахил і перетворюється на І3. Якщо бюджетна лінія фіксована, то праворуч неї на площині розміщені недосяжні набори, ліворуч – такі, що не вичерпують бюджет.

7.Розгляньте оптимум споживача як модель раціонального споживчого вибору. Рівновага споживача: економічна, алгебраїчна, графічна.

Для визначення оптимального споживчого вибору в рамках ординалістського підходу поєднаємо карту кривих байдужості з бюджетною лінією (рис. 3.5.). Оптимальне рішення досягається у точці, де найвища з можливих кривих байдужості дотична до бюджетної лінії, що й означає найбільш високий з можливих рівнів добробуту. Крива U1 перетинає бюджетну лінію і тому є неоптимальним рішенням для споживача.

Y

E

U2

U3

U1

X

Рис. 3.5. Рівновага споживача (ординалістська теорія)

В точці Е досягається максимальний рівень корисності, доступний споживачеві при повному використанні бюджету. Іншими словами, нахил обох ліній збігається, тому

Px / Py = MRSxy. (3.4)

Це відповідає еквімаржинальному принципу – кожна гривня приносить однакову граничну корисність:

MUx / Px = MUy / Py (3.5)

Теорія споживацького вибору має широке практичне застосування. Найпоширенішою сферою її використання є маркетингові дослідження.

8.Дослідіть реакцію споживача на зміну його доходу. Лінія " дохід - споживання". Поняття "повноцінних" та "неповноцінних "благ. Крива Енгеля.

Із зростанням доходу бюджетна лінія зсувається праворуч. Відповідно змінюється і рівновага споживача. Якщо з’єднати усі точки рівноваги, які відповідають різним величинам доходу, будемо мати лінію “дохід-споживання”. В американській літературі вона отримала назву крива життєвого рівня (рис.4.2.)

Y

X

Рис. 4.2. Ліня “дохід – споживання”

Якщо крива “дохід-споживання” має додатний нахил, попит збільшується із зростанням доходу, а еластичність попиту за доходом є додатною величиною. В цьому випадку товари вважаються нормальними: споживачі прагнуть купувати більшу їх кількість у міру зростання доходів. У деяких випадках попит зменшується у міру зростання доходу, а еластичність попиту за доходом від’ємна. В такому випадку мова йде про неякісні (другорядні) товари.

В ХІХ ст. німецький статистик Е.Енгель (1821 -1896) почав займатися дослідженням питань впливу зміни доходу на структуру споживання. На графіку (рис. 4.3. (а)) показано криву Енгеля, побудовану на основі лінії “дохід-споживання” з рис. 4.2. Для більшості нормальних товарів крива Енгеля має зростаючий характер із затуханням, що насамперед пояснюється дією закону спадної граничної корисності. Крива Енгеля для неякісних товарів наведена на рис. 4.3.(б). Товар Х є нормальним за рівня доходу споживача менше від І грошових одиниць, проте він стає другорядним товаром за рівня доходу вище від І гр.од.

20

при І  І

І

а) б)

при І  І

Х Х

Рис. 4.3. Криві Енгеля.