Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
162.82 Кб
Скачать

1. Бітова глибина (глибина кольору, колірний дозвіл)

Колірний дозвіл визначає метод кодування колірної інформації, і від нього залежить те, скільки кольорів на екрані може відображатися одночасно. Для кодування двобарвного (чорно-білого) зображення достатньо виділити по одному біту на представлення кольору кожного пікселя.

Одним байтом можна закодувати 256 різних кольорів (28). Якщо на кодування кольору виділити два байти, то можна закодувати 65536 різних кольорів (216). Якщо для кодування використовувати 3 байти, то - 16,5 млн. кольорів (224 кольорів). Цей режим дозволяє створити на екрані зображення, не поступливі за якістю кольору живої природи.

Колірні моделі

Відповідно до принципів формування зображення адитивним або субтрактивним методами розроблені способи розділення колірного відтінку на складові компоненти, звані колірними моделями.

Модель RGB бере свою назву з перших букв трьох первинних кольорів - Red - червоний, Green - зелений і Blue - синій. Шляхом змішування первинних кольорів в різних пропорціях можна отримати більшість кольорів видимого спектру. При змішуванні первинних кольорів утворюються вторинні кольори: голубий (суan), пурпурний (magenta) і жовтий (yelow).

Первинні кольори так само називаються адитивними, оскільки в результаті їх об'єднання (складання) виходить білий колір - це значить, що світло повністю відображається і потрапляє в око людини. Адитивні кольори використовуються в системах освітлення, у відеосистемах, в пристроях записі на фотоплівку і в моніторах.

Компоненти цієї моделі можуть приймати значення від 0 до 255. При R=255, G=255, B=255 одержуємо білий колір; при R=0, G=0, B=0 - чорний.

Модель CMYK ґрунтується на здібності друкарських фарб до поглинання світла (абсорбція). При проходженні білого світла через світлопроникну фарбу частина спектру поглинається. Непоглинене світло відображається і потрапляє назад в око людини.

Теоретично комбінація чистих голубого (C), пурпурного (M) і жовтого (Y) кольорів (вони так само називаються субтрактивними) повинна поглинати весь спектр, утворюючи в результаті чорний колір. Проте через те, що жодна друкарська фарба не є абсолютно чистою і обов'язково містить ті або інші домішки, на практиці комбінація всіх вторинних кольорів дає брудно-коричневий колір. Щоб отримати справжній чорний колір, доводиться до цих трьох фарб додавати четверту - чорну (K).

Первинні і вторинні кольори є взаємодоповнюючими (комплементарними). Будь-яка пара субтрактивних кольорів при змішуванні утворює первинний колір. Компоненти цієї моделі можуть приймати значення від 0 до 100.

Модель HSB(HSV). Назва моделі складається з перших букв трьох компонентів, на основі яких ця модель заснована: Hue - колірний тон; Saturation - насиченість; Brightness - яскравість. Модель заснована на особливості сприйняття кольору людським оком.

Колірний тон - це довжина світлової хвилі, відображеної або пройшла через об'єкт.

Звичайно для опису колірного тону використовується назва кольору, наприклад: червоний, оранжевий, зелений і т.д. Кожний колірний тон займає певне місце на стандартному колірному крузі і характеризується величиною кута в діапазоні від 0 до 360 градусів

Насиченість, іноді звана хроматичністю, - це ступінь чистоти кольору. Насиченість визначає співвідношення сірого кольору і поточного колірного тону; вона виражається у відсотках від 0% (сірий) до 100% (повністю насичений). На колірному крузі насиченість збільшується від центру до його межі

Яскравість Виходячи зі всього вищевикладеного, компоненти моделі можуть приймати значення: H - від 0 до 360, S - від 0 до 100 і B(V) - від 0 до 100. Характеризує відносну світлоту кольору. Звичайно вона вимірюється у відсотках в діапазоні від 0% (чорний) до 100% (білий).

Колірна палітра

Електронна колірна палітра складається з певного числа осередків, кожна з яких містить окремий колірний тон. Конкретна колірна палітра співвідноситься з певною колірною моделлю. Але якщо в колірній моделі можливо відтворити будь-який з описуваних її кольорів, колірна палітра містить обмежених набір кольорів, званих стаціонарними.

Зображення, публіковані в Інтернеті, прийнято створювати в так званій безпечній палітрі кольорів. Графічний файл, що відображається в Інтернеті повинен мати по можливості мінімальний розмір, тому була прийнята єдина палітра кольорів, що забезпечує правильне відображення кольорів на будь-яких пристроях, що підтримують єдину палітру. Безпечна палітра містить всього 256 кольорів.

Склад колірних палітр RGB залежить від вибраного колірного дозволу - 24, 16 або 8 біт. В останньому випадку колірна палітра називається індексною, тому що кожний колірний відтінок кодується одним числом, яка виражає не колір пікселя, а номер (індекс) кольору. Таким чином, до файлу, створеного в індексній палітрі, повинна бути прикладений сама палітра, оскільки програмі обробці комп'ютерній графіці невідомо, яка палітра була використана.

2 Основи редагування растрових зображень у Photoshop

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]