Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
162.82 Кб
Скачать

5 . Простановка розмірів

КОМПАС-ГРАФІК підтримує всі передбачені ЕСКД типи розмірів: лінійні, діаметральні, кутові і радіальні. Кнопки виклику відповідних команд розташовані на сторінці Розміри і технологічні позначення Інструментальної панелі

На панелях розширених команд розташовуються різні додаткові варіанти простановки розмірів. На мал. 3.28 (справа) показана Панель розширених команд введення лінійних розмірів. Вона включає лінійний розмір з обривом, лінійні розміри від загальної бази, ланцюговий лінійний розмір, лінійний розмір із загальною виносною лінією, розмір висоти. Кнопки Радіальний розмір і Кутовий розмір мають свої Панелі розширених команд.

КОМПАС-ГРАФІК дозволяє значно скоротити час на простановку розмірів за рахунок автоматичного вимірювання їх значень (за умови точного виконання геометричних побудов). Саме тому слід акуратно вводити координати точок відрізків, кіл, дуг і т.д., використовувати механізми клавіатурних, локальних і глобальних прив'язок.

6. Допоміжні побудови.

Ескіз може бути побудований на площині (у тому числі на будь-якій плоскій грані тіла). Для виконання деяких операцій (наприклад, створення масиву по колу) потрібна вказівка осі (віссю може служити і прямолінійне ребро тіла).

Якщо існуючих в моделі граней, ребер і площин проекцій недостатньо для побудов, користувач може створити допоміжні площини і осі, задавши їх положення одним з передбачених системою способів.

Застосування допоміжних конструктивних елементів значно розширює можливості побудови моделі.

Для створення таких елементів призначені спеціальні команди, кнопки виклику яких знаходяться на Інструментальній панелі.

Вибір об'єктів у вікні деталі

Для виконання багатьох команд побудови тривимірних елементів потрібна вказівка або виділення об'єктів, на яких базується ця побудова - ескізів, вершин, ребер і граней, конструктивних осей і площин.

Виділення об'єктів відбувається, коли не активна жодна команда тривимірних побудов. Об'єкти виділяють для того, щоб їх проглянути, або перед викликом якої-небудь команди. Наприклад, елемент потрібно виділити для того, щоб викликати команду редагування його параметрів.

Вказівка елементів відбувається в процесі завдання параметрів поточної команди. Наприклад, після виклику команди створення елемента по перетинах потрібно послідовно указувати ескізи-перетини.

Об'єкти можна указувати і виділяти у вікні побудови деталі.

Вид курсора при вказівці вершини

Вид курсора при вказівці ребра

Вид курсора при вказівці осі

Вид курсора при вказівці поверхні або грані

Вид курсора при вказівці площини

Вид курсора при вказівці просторової кривої або ескіза

Вказівка елемента деталі (грані, ребра або вершини) при натиснутій клавіші <Shift> дозволяє виділити всю деталь.

Іноді для виконання команди потрібне виділення групи об'єктів.

Щоб виділити у вікні деталі декілька об'єктів (граней, ескізів, допоміжних елементів і т.п.), слід вибирати їх, утримуючи натиснутою клавішу <Ctrl>.

Вибір прихованих, співпадаючих або близько розташованих об'єктів

Іноді об'єкт, який потрібно вибрати, розташований близько до інших об'єктів, або накладений на них, або прихований під ними. При цьому важко (а іноді і зовсім неможливо) вказати його курсором.

Для вибору будь-якого з близько розташованих (у тому числі накладених один на одного) об'єктів служить команда Перебір об'єктів з контекстного меню. Команда доступна, коли система чекає вказівки об'єкту або відбувається виділення об'єкту, а в “пастку” курсора потрапляє більше одного об'єкту. Для швидкого виклику команди можна скористатися комбінацією клавіш <Ctrl>+<T>.

Після виклику команди об'єкти можна перебирати, натискуючи клавішу <Пробел> або викликаючи команду Наступний об'єкт з контекстного меню.

Коли об'єкт, який потрібен виділити, підсвічуватиметься, для виходу з режиму перебору об'єктів викличте команду Закінчити перебір об'єктів з контекстного меню або перейдіть до виконання іншої команди.

Якщо відбувається вказівка об'єкту в процесі виконання якої-небудь команди, то після підсвічування потрібного об'єкту викличте команду Вибрати об'єкт, що підсвічується, з контекстного меню. Система повернеться в режим команди, для якої Ви указували об'єкт.

Для виходу з режиму перебору без вказівки об'єкту викличте команду Відмова від перебору з контекстного меню.

Зсув зображення

Для швидкого зсуву зображення можна скористатися клавіатурними комбінаціями <Shift> + <стрелки>. Натиснення на будь-яку з них викликає переміщення зображення у відповідну сторону.

Якщо Ви користуєтеся трьохкнопковою мишею або мишею з колесом, то для зсуву зображення можна переміщати мишу з натиснутою середньою кнопкою (колесом), утримуючи клавішу <Shift>.

Поворот деталі

Для швидкого переходу до обертання деталі навкруги центру габаритного паралелограма можна скористатися комбінаціями клавіш <Ctrl> + <Shift> + <стрілки>.

При використанні комбінацій <Ctrl> + <Shift> + <стрілка вверх> і <Ctrl> + <Shift> + <стрілка вниз> деталь обертається у вертикальній площині, перпендикулярній площини екрану.

При використанні комбінацій <Ctrl> + <Shift> + <стрілка вправо> і <Ctrl> + <Shift> + <стрілка вліво> деталь обертається в горизонтальній площині.

Якщо Ви користуєтеся мишею з колесом або трьохкнопковою мишею, то для обертання деталі навкруги центру габаритного паралелепіпеда можна переміщати мишу з натиснутою середньою кнопкою або колесом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]