Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyni.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
162.82 Кб
Скачать

Редагування зображень

Як і будь-який редактор Photoshop призначена для внесення змін у фотознімки і інші зображення, що зберігаються на дис ку. Програма дозволяє ретушувати зображення і піддавати його спец ефектам, переносити деталі одного знімка на іншій, вноси ти текст, міняти співвідношення кольорів і навіть додавати ко лір в зображення, виконані у відтінках сірого. Можна також створювати нові зображення (див. Додатки А, Б). Засоби Photoshop сумісні з графі чними планшетами, що дає можливість створювати нові зобра ження, не гірше виконаних аквареллю й маслом.

Растрові зображення і об'єкти

Редактори зображень входять в більш широку категорію програм малювання. Якщо в такій програмі провести, скажімо, пряму, вона буде перетворена у послідовність крихітних квад ратиків, іменованих пікселями. Сам малюнок називається раст ровим.

Що стосується інших графічних програм, таких як Adobe Illustrator і Macromedia FreeHand, то вони, разом з Corel Draw, входять в іншу категорію програм редагування векторної гра фіки. Креслення - це робота з об'єктами, що є незалежними, ма тематично описуваними формами. Саме тому програми редагування векторної графіки іноді називають об'єктними або навіть об'єктно - орієнтованими.

Ще в Photoshop 6 з'явилися об'єктно-орієнтовані шари. Во ни дозволяють додавати на малюнки якісний текст і фігури у вигляді окремих об'єктів. Завдяки ним Photoshop придбала якості як програми малювання, так програми редагування векторних малюнків. Але справжньою програмою редагування векторної графіки Photoshop так і не стала. її векторні інструменти всьо го лише роблять програму малювання більш гнучкішою і функціональ но насиченішою.

3.Управління зображенням у вікні документа.

Робота з електронним кресленням багато в чому відрізняється від створення паперового документа на кульмані. І перше, з чим стикається користувач при створенні документа на комп'ютері, це різниця в розмірах кульмана і екрану. При роботі на кульмані конструктор завжди бачить своє креслення цілком, але в кожний момент часу працює, як правило, на відносно невеликій його ділянці. Екран комп'ютера значно менше кульмана. Проте засоби КОМПАС-графік створюють зручності для роботи з кресленнями самих різних форматів. Це досягається за рахунок збільшення або зменшення масштабу відображення креслення у вікні документа, причому ці зміни не роблять ніякого впливу на реальні розміри геометричних об'єктів. Щоб правильно зрозуміти роботу механізму зміни масштабу відображення поточного документа, просто уявіть, що ви наближаєтеся або віддаляєтеся від кульмана, на якому прикріплений лист креслення. Точно такі ж дії виконує КОМПАС-графік LT при зміні масштабу відображення документа.

Команди управління зображенням в КОМПАС-графік представлені кнопками на Панелі управління і командами в меню Сервіс (мал. 2.3), які дублюють одна одну. Рекомендується використовувати кнопки управління зображенням на Панелі управління, оскільки доступ до них здійснюється дещо швидше.

Мал 2.3. Керування зображенням у вікні документу

Перегляд поточного документа цілком.

Звичайно відразу після відкриття документа виникає природне бажання побачити його цілком і точно в центрі вікна документа. Для цього натискуйте кнопку Показати все на Панелі управління або виконаєте команду Показати все з меню Сервіс. Система автоматично підбере максимально можливий масштаб відображення, щоб документ цілком відобразився у вікні документа. Якщо креслення має великий формат, дрібні деталі і текст стають важко помітними, зате добре видна загальна структура креслення.

Збільшення масштабу зображення за допомогою рамки.

Якщо потрібно докладніше розглянути яку-небудь частину креслення, виконати геометричні побудови або коректування документа на його обмеженій ділянці, необхідно заздалегідь збільшити цю ділянку у весь екран. Для цього використовують кнопку або команду Збільшити масштаб рамкою з меню Сервіс.

Після фіксації курсора в точці другого кута рамки зображення у вікні перемальовується. В ньому відобразиться в збільшеному масштабі та область документа, яка була укладена в рамку.

Збільшення і зменшення масштабу зображення в певну кількість раз.

Можна збільшити або зменшити масштаб зображення у фіксоване число раз (за умовчанням в 2 рази) за допомогою кнопок Збільшити масштаб та Зменшити масштаб на Панелі управління (мал. 2.3).

Команди збільшення і зменшення масштабу мають свої клавіатурні аналоги. Кнопці Збільшити масштаб на Панелі управління відповідає клавіша <+> на цифровій клавіатурі, а кнопці Зменшити масштаб – клавіша <–>.

За допомогою клавіатури можна більш точно управляти зображенням. Якщо Ви хочете, щоб при збільшенні/зменшенні зображення за центр нового екрану приймалося поточне положення курсору, клавіші <+> і <–> потрібно натискувати в комбінації з клавішею <Shift>.

Явне завдання масштабу зображення документа

При виконанні попередніх операцій збільшення/зменшення система сама визначала масштаб зображення. Можна явно задавати його, вводячи його значення в полі Поточний масштаб в Рядку поточного стану або вибравши значення із Списку масштабів. При цьому як центр нового зображення буде узятий центр попереднього (тобто центр вікна).

Регенерація зображення у вікні документа

Іноді при виконанні команд, пов'язаних з редагуванням зображення (видалення, зсув, деформація об'єктів, редагування текстів і т.д.), на екрані виникають невеликі спотворення (розриви, зайві крапки або лінії), які носять тимчасовий характер і не мають відносин до реального стану поточного документа. В подібних випадках потрібно виконати процедуру регенерації зображення на екрані за допомогою кнопки Відновити зображення на Панелі управляння. При цьому система очищає вікно документа і наново промальовував всі об'єкти креслення, усуваючи спотворення.

Прокрутка зображення у вікні документа.

Якщо ви встановили такий масштаб відображення документа, при якому він не поміщається цілком у вікні документа, на екрані автоматично з'являються додаткові засоби управління зображенням – горизонтальна і вертикальна лінійки прокрутки. Вони відображаються у вікні документа внизу і справа. Для прокрутки зображення у вікні скористайтеся кнопками із стрілками, розташованими по краях лінійок. Можна також перетягувати мишею бігунок, що є на лінійці.

Зсув зображення за допомогою клавіатури.

Прокрутку зображення у вікні документа можна виконувати за допомогою клавіатури. Для цього можна використовувати як клавіші управління курсором, так і клавіші на цифровій клавіатурі (див. таблицю 2.1).

Зсув зображення за допомогою клавіатури і миші.

В будь-якому режимі роботи геометричного редактора можна швидко прокручувати зображення за допомогою клавіатури і миші. Для цього потрібно одночасно натискувати клавіші <Shift> і <Ctrl> і не відпускати їх. Потім натискувати ліву кнопку миші (при цьому курсор перетвориться на жирну чотиристоронню стрілку) і, не відпускаючи її, «перетягнути» зображення в потрібному напрямі. Відпустивши кнопку миші і клавіші, ви повернетеся в ту команду, яка була активна до зсуву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]