Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Редагування таблиць

Існує кілька способів редагування таблиці у Word вже після того, як вона створена. Можна змінювати і форматування таблиці та форматування тексту в ній, додавати або знищувати рядки, колонки, комірки, о6'єднувати вміст комірок, розбивати комірки на декілька, розбивати саму таблицю на декілька і т.д. При цьому активно використовуються команди головного меню Таблиця: вставити, видалити, виділити стовпці, рядки, комірки.

У Word таблиця після створення має всі лінії обводки з мінімальною товщиною. Виділяючи потрібні комірки і використовуючи відповідні піктограми з панелі інструментів можна змінити положення ліній обводки, їх товщину, колір та стиль або зняти їх взагалі. Якщо лінія обводки знята, то на її місці з'являється спеціальна тонка лінія розбивки, яка показує межі відповідних комірок. Зверніть увагу, що ця лінія на принтері не виводиться. Якщо користувач бажає заховати лінії розбивки, то в пункті меню Таблица потрібно вибрати команду Скрити сітку або відключити піктограму спеціальну піктограму. Для зворотної операції потрібно в цьому ж пункті меню вибрати команду Відображати сітку, або натиснути відповідну піктограму.

Для зміни ширини колонок або висоти рядків можна встановити курсор миші на межу між сусідніми комірками, натиснути ліву клавішу і перетягнути на потрібну відстань. Відступи зліва та справа від ліній

розмітки до тексту встановлюються за допомогою спеціальних мітчиків на розмірній лінійці (аналогічно до відповідних операцій форматування для абзацу).

Для встановлення точних числових значень висоти рядків, ширини колонок чи всієї таблиці, а також інших параметрів потрібно викликати вікно властивостей таблиці. Для цього потрібно скористатись головним меню, вибравши в пункті меню Таблиця команду Свойства таблиці. Внаслідок на екрані відкривається діалогове вікно з чотирма вкладками:

Таблиця – містить загальні параметри для всієї таблиці (ширину, вирівнювання, границю та заливку).

Рядок – встановлюється висота рядків.

Стовпець – встановлюється ширина колонок.

Комірка – встановлюється ширина комірки, вирівнювання тексту в комірці.

Для знищення, або додання таблиці, рядків, стовпців, комірок використовують відповідну команду з меню Таблиця.

Сортування даних таблиці .

Авто сумування та виконання інших математичних операцій над вмістом комірок таблиці.

При роботі із таблицями у Word вбудовано дуже зручну операцію - сортувати інформацію в таблиці за вмістом однієї чи кількох колонок. Для цього досить встановити курсор в потрібну колонку, а тоді вибрати піктограму із вказанням порядку сортування елементів за зрастаниям або за спаданням елементів. Або вибрати команду Сортування головного меню Таблиця.

У Word вбудовано спеціальну підпрограму для виконання простих математичних та статистичних обчислень над числовими даними, що знаходяться в комірках таблиці.

При виконанні обрахунків у таблицях необхідно:

1. помістити курсор в комірку де буде здійснюватись розрахунок;

2. в меню Таблиця викликати команду Формула.

3 . у вікні запиту (рис.2), що при цьому відкривається, в полі Вставить функцию, в списку функцій помітити

Рис.2 Діалогове вікно необхідну функцію

„Створення формул” ( наприклад, Sum).

Після натискання лівою клавішею мишки обрана функція з’явиться в полі Формула.

4. в полі Формула в круглі дужки ввести аргументи функції, які відділяються один від одного через крапку з комою (;). при цьому наявність знака рівності обов’язкове; Аргументи функцій є не що інше як адреса комірки.

Вона задається назвою колонки та номером рядка (назва колонки вказується першою). Колонки позначаються латинськими літерами від лівого краю таблиці, тобто перша колонка – це „А”, друга – „В”, третя – „С” і т. д. Рядки нумеруються арабськими цифрами зверху вниз, починаючи з першого рядка таблиці. Так, наприклад, адреса В5 означає, що значення знаходиться в комірці, що міститься в другій колонці у п’ятому рядку. В якості знаків математичних операцій можна використати такі символи: „+”- додавання; „-” – віднімання; „*”- множення; „/”- ділення та „^” – піднесення до степеня.

Математичні функції записуються в форматі:

<назва_функції> (<адреса1>; <адреса2>;<адреса3>;...)

де <адреса1>; <адреса2>;<адреса3>;... – адреси відповідних комірок таблиці, в яких містяться потрібні значення. В ролі адреси можна записувати діапазон адрес (якщо вони ідуть підряд), вказавши адресу першої комірки, символ ”:” (двокрапка), а потім адресу останньої комірки діапазону. Крім цього замість діапазону можна використовувати службові слова: Left – діапазон комірок зліва, Right – діапазон комірок справа, Above-діапазон комірок зверху над активною, Below- діапазон комірок знизу під активною. Наприклад, формула =sum (left) – шукає суму значень, що знаходяться в комірках зліва від активної.

Назву функції можна вводити з клавіатури, або вибирати у випадаючому списку Вставить функцию. Серед функцій найчастіше використовуються такі як: Average(...)- середнє арифметичне значення в діапазоні комірок, Count(...) – кількість комірок в діапазоні, Max(...) – найбільше значення в комірках діапазону, Min(...) – найменше значення, Product(...) – добуток значень в комірках, Sum(...) – сума значень в комірках діапазону.

5. в полі Формат числа вставити формат результату, використовуючи список форматів;

6. натиснути кнопку ОК.

При визначенні суми можна скористатись значком ∑ (Автосумма) на панелі інструментів Таблицы и границы.