Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Word.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
823.81 Кб
Скачать

Практична робота

Тема. Створення таблиць та робота з ними.

Мета: Навчитись створювати таблиці та обробляти табличні дані.

Короткі теоретичні відомості Створення таблиць.

Таблиця - це певна інформація, що організована в рядки та колонки. Таблиці найчастіше використовують для відповідного представлення текстової чи числової інформації. Вона може містити будь-яку кількість рядків і колонок, але для Word 2000 кількість колонок обмежується числом 63 (у Word 95 - 31 колонка). Перетин рядка і колонки утворює комірку таблиці.

В текстовому процесорі Word є вбудовані можливості для швидкого і зручного створення таблиць. Вони полягають в створенні спеціальних груп комірок, розміри яких автоматично збільшуються, щоб у них розмістився весь потрібний текст або графічні зображення. Єдине обмеження полягає в тому, що розмір комірки не повинен перевищувати розміри сторінки.

Для створення таблиці спочатку потрібно помістити курсор в позицію документу, де вона повинна і знаходитись, а тоді скористатись одним із способів:

  • с пеціальною піктограмою на панелі інструментів

Для створення таблиці через піктографічне меню потрібно натиснути ліву клавішу миші на піктограмі . При цьому відкривається вікно у вигляді матриці, що імітує комірки таблиці. Не відпускаючи ліву клавішу миші, потрібно виділити кількість рядків та колонок які повинна містити таблиця, а тоді відпустити клавішу.

  • командою ВставитиТаблиця головного меню Таблиця

При виборі даного способу на екрані відкривається діалогове вікно Вставка таблиці в якому необхідно вказати кількість стовпчиків, рядків Автопідбір ширини стовпчиків можливий:

  • постоянная- незмінна ширина колонок створюваної таблиці.

  • авто - ширина колонок буде підібрана таким чином, щоб вони рівномірно займали всю таблицю;

  • посодержимому- змінна ширина колонок в залежності від інформації, яка поміщена в комірку;

  • по ширине окна - змінна ширина колонок, таким чином, щоб таблиця по ширині займала всю робочу частину сторінки.

  • командою Намалювати таблицю головного меню Таблиця або вибрати панель інструментів Таблиці та границі (меню Вид – команда - панелі інструментів)

Досить новий (з'явився лише у Word 97) спосіб створення таблиці полягає у використанні його інтуїтивного засобу малювання таблиці, коли користувач справді малює таблицю курсором миші (ніби олівцем на папері). При цьому Word намагається максимально точно визначити розміри комірок створюваної таблиці. При цьому курсор миші набере форму олівця. Тепер потрібно натиснути ліву клавішу миші в позиції сторінки, де повинна починатись таблиця і, не відпускаючи її, обмалювати контур таблиці. Комірки таблиці будуть створюватись по мірі того, як користувач буде малювати вертикальні та горизонтальні роздільні лінії. Можна малювати не тільки вертикальні чи горизонтальні лінії, але й діагональні. Якщо користувач провів зайву лінію, то її можна знищити. Для цього на панелі інструментів потрібно вибрати піктограму ластику. Після чого, натиснувши ліву клавішу миші на початку зайвої лінії, перетягнути курсор до кінця цієї лінії.

  • автоформат таблиці

У Word є вбудована бібліотека стилів форматування таблиць, яка полегшує процес форматування таблиць досить великої складності. Автоматичне форматування таблиці можна встановити не лише при її створенні, але й застосувати для раніше створеної таблиці. Для цього потрібно помістити курсор всередину відповідної таблиці і в пункті меню Таблица вибрати команду Авто формат.

Переміщення по таблиці здійснюється за допомогою миші та клавіш керування курсором як і по звичайному тексту.