Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Тема 4 Грошові системи

4.1. Суть грошової системи, її призначення та місце в економічній системі країни

Грошова система - це форма організації грошового обороту в країні, установлена загальнодержавними законами. Ці закони визначають основні принципи, правила, нормативи та інші вимоги, що регламентують відносини між суб'єктами грошового обороту.

Враховуючи надзвичайно важливу роль грошових відносин в економічному житті суспільства, в цих країнах незалежно від їх устрою формування грошових систем здійснюють Центральні органи влади.

З огляду на те, що організація грошового обороту здійснюється за участі банків, а забезпечення нормального функціонування кредитних грошей є одним з основних завдань банківської системи, грошова система формується і функціонує на базі банківської системи, і може розглядатися як складова останньої.

ЦБ надають широкі повноваження з регулювання грошового обороту7, тому ЦБ можна вважати інституційним центром грошової системи, йому належить вирішальна роль у забезпечення ефективного функціонування грошової системи України.

Усі грошові потоки незалежно від сфери економіки, яку вони обслуговують та форми, в якій здійснюється є об'єктами регулювання впливу грошової системи окремих відносно самостійних підсистем:

  • системи безготівкових розрахунків;

  • валютної системи;

  • системи готівкового обігу.

Кожна держава формує свою власну грошову систему, намагаючись надати їй повну незалежність та здатність протистояти зовнішнім впливам поки вони загрожують інтересам національної економіки. Наявність такої грошової системи є однією з ключових ознак політичної та економічної самостійності держави.

При нормативно правовому підході до грошової системи в її складі можна виділити кілька окремих елементів, кожен з яких законодавчо зафіксований. У цьому звязку в грошовій системі України можна виділити такі елементи:

1) найменування грошової одиниці;

2) масштаб цін;

3) види та кількість грошових знаків, які мають статус законного платіжного засобу;

  1. регламентація безготівкових грошових розрахунків;

  2. регламентація готівкового грошового обороту;

  3. регламентація режиму банківського процесу;

  1. державні органи, які здійснюють регулювання грошового обороту та контроль за дотриманням чинного законодавства.

Найменування грошової одиниці, як правило, пов'язується з історією. Нову національну валюту рішенням Верховної Ради України названо «гривнею». Таку назву мала грошова одиниця Київської Русі - високо розвинутої держави, яка існувала на території сучасної країни в Х-ХІ столітті. Ху Масштаб цін - являє собою величину грошової одиниці даної країни.

Види та кількість грошових знаків визначає вищий законодавчий орган і надає їм статус законного платіжного засобу.

Емісійна система - установи, що здійснюють випуск грошей та цінних паперів та визначають порядок емісії.

Грошові знаки (банківський білет) - банкнота - забезпечує ЦБ України. ^ Держава вдається до регламентації і контролю за операціями грошового обороту для посилення захисту купюр від підробки та боротьби з фальшивомонетниками.

В Україні є такі регламентуючи вимоги:

  1. суб'єкти підприємницької діяльності здійснюють платежі готівкою і невеликими сумами;

  2. усі клієнти банку - юридичні особи, тримають в своїх касах готівку в межах ліміту, встановленого НБУ;

3) суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані здавати одержану готівкову виручку на свої рахунки в банках, можуть витрачати частину виручки на власні потреби;

  1. при одержанні готівки з рахунку юридичні особи повинні вказувати цілі і зазначати суми по кожній цілі;

  2. витрачають готівку лише на вказані цілі і обсяги;

  3. зобов'язані розробляти прогнози своїх касових оборотів і подавати їх у банк для складання таких прогнозів по регіонам і по країні в цілому.

Важливий інструмент політики ЦБ є регламентація режиму банківського процесу, яка забезпечує регулювання ціни грошей на ціновому ринку з метою впливу на їх масу, тобто на їх сталість. Організація обороту покладена на банки або спеціальні органи регулювання грошового обороту та контролю за дотриманням законодавства з монетарних норм НБУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]