Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

3.5. Графічна модель грошового ринку. Рівновага на грошовому ринку

Гроші виконують свої функції відповідно до потреб економіки; власне, розвиток грошового механізму поступово сприяв нагромадженню капіталів і здійсненню інвестицій, які забезпечують процес розширеного відтворення. Але, якщо пропозиція грошей здійснюється у суспільстві безконтрольно, то вона може порушити гармонію розвитку економіки і призведе до непередбачуваних наслідків. Можна сказати, що гроші «слухняно» виконують свої функції тоді, коли їх випускають і достатній кількості, що дає можливість уникнути «заторів» у грошовому обороті.

Дестабілізація грошової системи, а звідси й розвиток інфляційних процесів, починається з порушення рівноваги на монетарному ринку, рівноваги між попитом і пропозицією грошей. Однак, надмірної пропозиції грошей не існує взагалі. Вона як економічне явище може розглядатися лише стосовно попиту грошей.

З цієї причини на грошовому ринку завжди виникає проблема грошової рівноваги, що вимагає від державних органів знаходити такий грошовий механізм, який приводив би у відповідність виробництво і споживання, нагромадження та інвестиції.

Грошовий ринок.

Принципово важливою функцією грошового ринку є забезпечення рівноваги між попитом і пропозицією грошей. Монетаристами опрацьовано декілька теоретичних моделей встановлення грошової рівноваги на основі взаємодії грошової маси, реальних доходів і норми процента.

На попередньому графіку на горизонтальній осі показано загальну кількість грошей (М), по вертикальній – номінальну процентну ставку. Пряма (Мs), що вертикальна вісі абсцис, характеризує пропозицію грошей, яка вважається більш сталою (екзогенною) величиною; попит на гроші – змінна величина, динаміка якої показана у вигляді лінії Мd , нахиленої вниз. За вищих процентних ставок суб’єкти ринку переміщують більшу частину своїх грошових залишків (що не приносять доходу) до високодохідних активів.

Перетин ліній Мd і Мs в точці Е визначає не лише момент встановлення рівноваги монетарного ринку, а й показник рівноважної норми процента (ro), яка в даному разі є похідною величиною. З будь-якою більш низькою процентною ставкою рівень попиту на гроші буде перевершувати їх кількісну пропозицію. І навпаки, з будь-якою більш високою процентною ставкою пропозиція грошей перевищує рівень попиту. Лише в точці Е пропозиція і попит збігаються (рівноважні).

Тепер графічно покажемо наслідки зміни в пропозиції або в попиті на гроші, що відбуваються на монетарному ринку. Скажімо, у центрального банку виникли побоювання щодо інфляції і він вирішив зробити монетарну політику більш жорстокою, продаючи цінні папери в зменшуючи пропозицію грошей. Вплив такої політики показано на наступному графіку. Переміщення лінії (Мs) пропозиції грошей ліворуч означає, що за існуючої ставки (ro), запас грошей не забезпечує потреби суб’єктів ринку в грошах. Менша пропозиція грошей спричинила надлишковий попит на гроші. Суб’єкти ринку починають продавати свої активи і збільшувати запас грошей. Процентні ставки зростають доти, доки не дотягнеться нова рівновага, яка показана на графіку у точці Е, за нової вищої процентної ставки (r).

Послаблення монетарної політики або зменшення попиту на гроші приводить до протилежних результатів. Якщо центральний банк скуповує на відкритому ринку цінні папери і тим самим збільшує пропозицію грошей, як показано на наступному графіку, тоді лінія (Мs) переміститься в право. Тепер у точці Е спостерігається надлишок пропозиції грошей. Нова рівновага буде досягнута в точці Е2 за нижчої процентної ставки (r2). Таке зниження рівня процентної ставки спонукає суб’єктів ринку тримати активи в грошовій формі, оскільки альтернативна форма розміщення грошей цінні папери є менш привабливою.

Зміни у монетарній політиці Зміна попиту і пропозиції

Порушення рівноваги на грошовому ринку може спричинятися зміною попиту на гроші. У разі збільшення реального обсягу виробництва або рівня цін попит на гроші збільшується. На графіку лінія попиту переміщується праворуч вгору від Мd до Мd1 , підвищуючи при цьому рівноважну процентну ставку до рівня (r1). Протилежні випадки мають місце у випадку зменшення попиту на гроші через зниження цін або скорочення реального обсягу виробництва.

Отже, на монетарному ринку рівень процентної ставки змінюється таким чином, щоб відновити рівновагу між попитом і пропозицією. Збільшення маси грошей в обігу (грошових залишків) знижує рівноважну процентну ставку. Зростання цін або реальних доходів підвищує рівноважну процентну ставку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]