Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПРОГР ИПс оновлена 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Тема 5. Розвиток філософської і психологічної думки в епоху Відродження та наукової революції.

Хронологічні межі та істотні характеристики гуманістико-відродницького періоду. Загальний поділ психології епохи Відродження. Гуманізм як найважливіше явище духовного життя Європи епохи Відродження. Титанізм як принцип ренесансної психології. Універсалізм та індивідуація у психології Леонардо да Вінчі. Основні ідеї філософії Джордано Бруно.

Ідеї, тенденції та спрямування гуманістико-відродницької думки: відродницький неоплатонізм та аристотелізм; відродження скептицизму. Пьєтро Помпонацці і спори про безсмертя. Мішель Монтень і скептицизм як основа мудрості. Відродження і релігія: Еразм Роттердамський і «філософія Христа». Мартін Лютер та реформація церкви. Відродження і політика: Нікколо Макіавеллі і теоретизація автономної політики.

Ренесансові акценти у психологічних вченнях китайського буддизму, арабської та східнословянської психології.

Загальна характеристика наукової революції. Формування нового типу знання, що потребує поєднання науки і техніки (М.Коперник, Г.Галілей, І. Ньютон). Філософія Нового часу: Р.Декарт і Ф.Бекон. Р. Декарт і роздуми про свідомість. Дж. Локк і створення критичного емпіризму. Система філософії Бенедикта Спінози. Г. Лейбніц: монадологічна метафізика. Основні риси концепції асоціанізму. Т. Гоббс, Д. Локк, Д. Юм.

*Бернардіно Телезіо: дослідження природи відповідно до її власних принципів. Принцип єдності та боротьби протилежностей у визначенні психічного М.Кузанським. Поняття "апперцепція" і "несвідоме" в теорії Г.Лейбніца1.

Література [2–10; 12; 16 – 18; 23–27; 35; 38; 40; 41; 49; 53; 55–57].

Тема 6. Епоха Просвітництва і розвиток філософсько-психологічної думки.

Загальна характеристика і основні риси просвітницького періоду. Просвітництво у Франції. Виникнення, структура і співробітники Енциклопедії. Д. Дідро: від деїзму до матеріалізму. Е. Кондільяк і гносеологія сенсуалізму. Вольтер: боротьба за віротерпимість. Ж. Ляметрі і природно-науковий підхід до проблеми людини і її психіки. Ж.-Ж. Руссо: про людину у "природному стані".

Англійське Просвітництво та його етика (Дж.Толанд, Дж.Берклі, Д. Юм та ін.). “Шотландська школа” “здорового глузду”.

Німецьке Просвітництво та його особливості (Х.Вольф, І.Гердер та ін.). І.Кант і критичний поворот західної думки: "критика чистого розуму", "критика практичного розуму", "критика спроможності судження". Г. Гегель і феноменологічний принцип у психології.

Масонство і прикриття ідеями Просвітництва.

Просвітницький рух та барокові форми моралі в Україні в ХУІІ – ХУІІІ ст. Наукова філософсько-психологічна думка на Україні в епоху Просвітництва. Історія розвитку психологічної думки в Києво-Могилянській академії. Феноменологія самопізнання Г.С.Сковороди. Психологічна думка Росії в епоху Просвітництва.

*Італійське Просвітництво. Психологія індивідуального існування і трагедія бунтівного індивідуалізму (Дж. Байрон). Сенсуалістична та натуралістична психологія1.

Література [2–10; 12; 16; 18; 23–27; 30; 38; 41; 53; 55–57].