Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧ ПРОГР ИПс оновлена 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

Змістовий модуль 2. Донауковий період розвитку психологічної думки

Тема 3. Розвиток психологічних уявлень у контексті міфології та філософії давнього світу

Міфологічна психологія первісного суспільства та основні її категорії: фетишизм, анімізм, метемпсихоз, метаморфози, тотемізм. Психологічна природа анімізму. Фаталізм в ранніх психологічних уявленнях. Ритуали як основа психологічних уявлень давнього світу. Ініціація та пізнання вікових особливостей психіки. Табу та вшанування мертвих. Міф та міфологічна свідомість як джерело психологічної думки.

Традиція і вчинок, психологія «не діяння» і «правил поведінки» (даосизм та конфуціанство) в давньому Китаї. Психологія нестриманої чуттєвості, страждання і звільнення від страждань (нірвана) у давній Індії. Психологія вед, упанішад та буддизму.

Генезис, природа і розвиток античної філософсько-психологічної думки. Античні уявлення про природу психічного: мікрокосмос і макрокосмос, ідеальне та матеріальне в структурі психічного. Філософи фізису. Матеріалістична психологія атомізму. Теорія темпераменту в античній психології. Філософсько-психологічна думка софістів і відкриття людини. Сократівський принцип у психології. Основні положення філософських поглядів Платона: вчення про світ ідей, про безсмертя душі, про Красу і Гармонію. Вчення Платона про ідеальну державу. Перша систематизація знання про душу в працях Аристотеля. Подальша реконструкція аристотелевої думки. Поєднання мікрокосмосу і макрокосмосу в психології неоплатонізму. Антична філософія в епоху імперії.

Духовна революція біблійного послання, фундаментальні біблійні ідеї філософського значення. Структура і значення Біблії. Християнський Пророчий рух як проповідь найвищих християнських духовних цінностей. Формування християнського духовного вчення. Християнське вчення про зміст людського буття.

Література [2–10; 12; 16; 17; 23–27; 29–31; 39; 43–48; 56; 64].

Тема 4. Психологічна думка і релігійні ідеї середніх віків.

Теоцентризм – як вихідна позиція середньовічної психології. Критика античних уявлень про душу. Моністичне тлумачення зв'язку тіла і душі.

Християнство як основа середньовічної філософії і психології: релігійно-філософські витоки та ідеї. Патристика: розробка біблійного послання і філософствування у вірі. Грецька патристика: апологети, катехізисна школа Александрії, каппадокійці. Вчення св. свящ. муч. Діонісія Ареопагіта, преп. Максима Сповідника, преп. Іоанна Дамаскіна. Латинська патристика до блаж. Августина: Мінуцій Фелікс, Тертулліан та ін. Погляди на особистість та її духовне життя блаж. Аврелія Августина. Воля, свобода, благодать. “Град земний” і “Град Божий”. Суть людини – це любов.

Схоластично-категорійна розробка проблем середньовічної психології. Схоластика та її основні течії – реалізм та номіналізм. Томізм і категорійна "сума" психології. Фома Аквінський і Сігер Брабантський: основні ідеї. Погляди схоластів про людину та її душу. Розвиток ідей номіналізма У.Оккамом.

Символізм середньовічної думки. Психіка як образ та атрибут буття в психології Данте. Образ Беатріче в структурі психологічних понять середніх віків.

Розвиток психологічної думки в контексті обрядів і звичаїв Київської Русі.

*Проблема розвитку в ранньосередньовічній психології. Северін Боецій: останній із римлян і перший зі схоластів. Майстер Екхарт і німецька містика. Божественна комедія" і людська форма пошуку вищих цінностей1.

Література [2–10; 12; 16; 17; 23–27; 36; 38; 40; 41; 51; 53; 55–57; 59].

1Текст, виокремлений зірочками, стосується змістових аспектів проблеми, що розглядаються тільки у процесі підготовки на кваліфікаційному рівні “магістр”.