Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК 2012 студентам ФК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

Задача 22

Проаналізувати дивідендну політику акціонерного товариства на основі наступних даних:

  1. При створенні акціонерного товариства на установчих зборах було вирішено сформувати статутний капітал у розмірі Х1 грн. Задля цього було емітовано Х2 простих акцій з номінальною вартістю Х3 грн. кожна і Х4 привілейованих акцій номінальною вартістю Х5 грн. з фіксованим рівнем дивідендних виплат Х6 річних.

  2. За перший рік діяльності акціонерного товариства було реалізовано на фондовому ринку Х7 простих акцій за ціною Х8 грн. та Х9 привілейованих акцій за ціною Х10 грн.

  3. За перший рік функціонування акціонерного товариства було отримано Х11 грн. прибутку від звичайної діяльності до оподаткування, який було розподілено наступним чином: на поповнення фонду виробничого розвитку – Х12 грн.; до резервного фонду – Х13 грн.; до фонду матеріального заохочення – Х14 грн.

  4. Загальна сума капіталу акціонерного товариства становила Х15 грн., в т.ч. власний капітал – Х16 тис. грн..

Задача 23 (Інвестування)

Підприємство у наступному році передбачає реалізувати паралельно два інвестиційні проекти: перший – створити дві філії у регіонах, другий – реалізувати реальний інвестиційний проект, пов’язаний з оновленням основних засобів. Фінансово-інвестиційному відділу необхідно оцінити доцільність реалізації кожного з проекту, а саме:

    1. Використовуючи модель оцінки капітальних активів (САРМ), визначити належну вартість акціонерного капіталу по філіях 1 та 2, а також мінімально допустимий рівень прибутковості їх діяльності на основі моделі середньозваженої вартості капіталу (WACC).

    2. Визначити чистий приведений дохід проекту оновлення основних засобів підприємства (NPV).

    3. Зробити відповідні висновки.

Структуру капіталу підприємства представлено на х1 позиковими коштами, на х2 - привілейованими акціями і решта – звичайними акціями. Створюється дві регіональні філії з аналогічною структурою капіталу. Для встановлення рівнів ризиків, що можуть супроводжувати діяльність філій, було визначено два підприємства-аналоги, ринковий ризик яких оцінюється, відповідно 1 = х3 та 2 = х4

Відомо, що ставка відсотків за користування кредитними ресурсами становить х5, рівень дивідендних виплат по привілейованих акціях – х6. Без ризикова ставка на фінансовому ринку – х7, очікувана дохідність добре диверсифікованого ринкового портфелю – х8.

Надходження грошових коштів від реалізації другого інвестиційного проекту оновлення основних засобів по роках становитимуть, тис. грн..

1 рік

2 рік

3 рік

4 рік

5 рік

6 рік

7 рік

Необхідна сума інвестицій для другого проекту складає х16 У якості ставки дисконтування буде прийнято значення показника середньозваженої вартості капіталу філії №2 (WACC2), оскільки проект передбачається реалізовувати на базі даної філії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]