Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MU_prakt_Prav_reg_ZED_2010.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
272.38 Кб
Скачать

Тема 7. Юридична відповідальність у сфері зовнішньоекономічних відносин /4 год./ Семінарське заняття 10, 11

Питання для обговорення

  1. Загальні засади юридичної відповідальності суб’єктів ЗЕД.

  2. Цивільно-правова відповідальність у сфері ЗЕД.

  3. Адміністративна відповідальність за порушення законодавства, що регулює ЗЕД.

  4. Кримінальна відповідальність за порушення законодавства, що регулює ЗЕД.

  5. Спеціальні санкції за порушення законодавства України про ЗЕД.

Ситуаційні завдання для розв’язання

Завдання № 1.

За договором, укладеним між українським і російським контрагентами, останній протягом певного терміну зобов'язувався поставити хімікати. Зобов'язання вчасно виконано не було, і українська сторона звернулася до суду із вимогами про стягнення передбаченої договором неустойки і відшкодування збитків, які виникли внаслідок зупинки виробництва. Заперечуючи проти позовних вимог, відповідач надав докази, що у зазначений період він неодноразово намагався відправити товар контрагенту, але рішенням уряду Російської Федерації було введено тимчасову заборону на експорт цього виду продукції. Також він підкреслив; що продукція у визначеній договором кількості перебуває на складі виробника та її буде поставлено одразу після зняття заборони на експорт.

Питання:

1. Дайте загальну характеристику зовнішньоекономічного договору та його істотних умов.

2. Чи можна притягти до відповідальності російського контрагента, який не виконав договірного зобов'язання?

3. Вирішіть ситуацію.

Завдання № 2.

Спільне підприємство "Лісова пісня" звернулося з проханням до свого банку про придбання іноземної валюти для розрахунку з нерезидентом за поставлену сировину. Незважаючи на те, що у відповідному договорі були всі істотні умови, працівник банку відмовився оформити продаж валюти під нього, посилаючись на те, що в договорі міститься не два, а один підпис уповноваженої особи СП.

Питання:

1. Які істотні умови зовнішньоекономічного договору (контракту)? Які нормативні акти регулюють це питання?

2. Скільки підписів необхідно для оформлення зовнішньоекономічного договору (контракту) з боку юридичних осіб?

3. Яке рішення має прийняти суд у разі звернення до нього СП?

Завдання № 3.

20 лютого 2009 р. між акціонерним товариством "Релторг" та компанією "Роспродукт" (нерезидент) було укладено договір поставки обладнання для виробництва пельменів на умовах оплати продукції в 180-денний термін або повернення її в той же термін при неможливості реалізації. 2 березня 2009 р. обладнання було відвантажено на адресу замовника, а 17 травня останній повідомив постачальника (АТ) про неможливість реалізації обладнання. З червня постачальник направив замовникові письмову претензію із нагадуванням про можливість судового розгляду спору, якщо замовник не перерахує кошти постачальникові або не поверне обладнання у зв'язку із неможливістю його реалізації. 18 червня замовник направив постачальникові відповідь на претензію, у якій зазначав, що поверне товар 22 червня. Реально товар надійшов постачальнику 23 червня того ж року.

Податкова інспекція стягнула 15 тис. гри. фінансових санкцій з АТ за порушення вимог Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті". АТ "Релторг" звернулося до суду із позовом про скасування рішення податкового органу.

Питання:

1. З якого моменту починається перебіг процесуального 90-денного строку, передбаченого Законом України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті"?

2. За яких умов можливе зупинення термінів, передбачених вищезазначеним Законом?

3. Яке рішення має прийняти суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]