Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НСтани метод виклад укр Суми.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

Задача 7

Хворий К., 34 роки, доставлений в інфекційну лікарню. Об'єктивно: свідомість затьмарена, хворий апатичний. Язик обкладений сіро-коричневим нальотом, з відбитками зубів на бокових поверхнях. Живіт здутий, збільшені печінка і селезінка. Відомо, що чоловік хворіє вже 3 дні. Захворів гостро, підвищилась температура до 38,5-39 0С, багаторазова блювота, біль в епігастральній ділянці і біля пупка, потім з'явився пронос, випорожнення були до 12 разів на добу, кал водянистий, зловонний, з домішками зелені і слизу. За день до хвороби чоловік вживав в їжу м’ясо качки та бульйон.

1. Сформулювати діагноз.

2. Скласти план обстеження хворого.

3. Скласти план лікування.

Задача 8

Хворий Г., 16 років, скаржиться на рясні часті випорожнення. Пронос почався несподівано. Випорожнення до 20-30 разів на добу, водянисті, нагадують "рисовий відвар". Потім додалося багаторазове блювання, яке також нагадує "рисовий відвар". З епіданамнезу відомо, що хворий 3 дні тому в туристичному поході вживав воду з озера. Температура тіла 36,30С. Спостерігається слабкість, сухість у роті, спрага. При огляді: шкіра холодна на дотик, синюшного відтінку, тургор знижений. Живіт неболючий. Тахіпное, тахікардія, зниження артеріального тиску, олігурія, судоми литкових м'язів.

1. Сформулювати діагноз.

2. Скласти план обстеження хворого.

3. Скласти план лікування.

Задача 9

Хворий д., 47 років, був доставлений бригадою швидкої допомоги у тяжкому стані через 6 години від початку хвороби. Захворювання почалось з нудоти, багаторазового блювання (10 разів), масивних водянистих випорожнень (8 разів). Температура тіла 38,5 0С. Захворювання пов’язує із вживанням сирих перепелиних яєць. При огляді: шкіра холодна на дотик, бліда, риси обличчя загострені, голос осиплий. Пульс слабкий, частий (130 за хв.). Температура тіла хворого на момент госпіталізації у відділення 36,2 0С. Артеріальний тиск - 80/45 мм рт. ст. Дихання - 25 за хв. Тургор шкіри знижений, складки розправляються повільно. Судоми в литкових м’язах. При пальпації живота - розлите бурчання. Продовжуються інтенсивна діарея та блювання, блювотні маси водянисті, каламутні.

1. Сформулювати діагноз.

2. Скласти план обстеження хворого.

3. Скласти план лікування.

Задача 10

Хворий Ч., 30 років, скаржиться на частий, більше 20 разів на добу, пронос, без болю у животі, який почався гостро вчора. Випорожнення водянисті, нагадують "рисовий відвар", багаторазове блювання без попередньої нудоти. Спостерігається спрага, сухість у роті, Слабкість. Температура тіла 35,9 0С. З епіданамнезу відомо, що за 3 дні до захворювання відвідував знайомого, який мав подібну клінічну картину. При огляді: шкіра бліда з синюшним відтінком, тургор знижений, "руки пралі", риси обличчя загострені, голос сиплий, судоми литкових м'язів. АТ 80/50 мм рт. ст., пульс слабкого наповнення 130 за хв., тахіпное.

1. Сформулювати діагноз.

2. Скласти план обстеження хворого.

3. Скласти план лікування.

Задача 11

В інфекційну лікарню звернувся хворий зі скаргами на частий пронос, блювання, загальну слабість. При огляді: температура тіла 35,2 0С, тіло вкрите холодним потом, риси обличчя загострені, вираз страждання на обличчі, навколо очей синюшність. Шкіра збирається у складки, які не розгладжуються. Живіт не болючий, запалий. Судоми м'язів кінцівок. Артеріальний тиск знижений. Тони серця глухі. Пульс ниткоподібний. З анамнезу: хворий 3 дні назад повернувся з туристичної поїздки до Бангладеш.

1. Сформулювати діагноз.

2. Скласти план обстеження хворого.

3. Скласти план лікування.