Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UEF_2010_NOVAYa_2 курсовая работа.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
600.06 Кб
Скачать
    1. Аналіз і оцінка ризиків прийняття управлінських рішень

В умовах ринкової економіки держава не відповідає за зобов'язаннями підприємства й наслідки ризику при впровадженні проекту лежать на самому підприємстві. Тому визначити ризик – ймовірність недосягнення цілій підприємства є важливим завданням при розробці бізнес-плану, а також для потенційних інвесторів.

При реалізації того чи іншого планово-управлінського рішення беруться до уваги ті кількісні значення, що формують прибуток, і які були прийняті при плануванні. Однак, як показує багаторічний виробничий досвід є дуже переконливі докази того, що планові параметри, як правило, не дотримуються. Іншими словами можна з великою впевненістю сказати, що існує деяка вірогідність недотримання точних значень планових параметрів і фактичного їх відхилення в ту чи іншу сторону від прийнятого номіналу.

При цьому мається на увазі недопущене відхилення при плануванні результатів виробництва, а відхилення від планових параметрів внаслідок недотримання по різним причинам технології виробництва строків поставок, організації виробництва, управління, а також в результаті впливу зовнішніх чинників на виробництво тощо. Всі ці відхилення носять конкретний і діючий характер. Значить, точно дотриматись запланованих параметрів майже неможливо так як завжди існує ризик їх не виконати.

Головне в цьому розділі – взяти до уваги той ризик який може привести підприємство до незапланованих втрат, нанести йому матеріальні збитки, вивести підприємство зі стану планової рівноваги, привести до неплатоспроможності і банкрутства. Іншими словами, потрібно раніше взяти до уваги можливий ризик втрат збитки від виробничо-господарської діяльності при її відхиленні від плану, економічно оцінити цей ризик і потім передбачити прийняття деяких управлінських дій, які можуть цей ризик передбачити, або послабити його вплив.

Перерахуємо ті параметри і показники, які впливають на прибуток і відхилення яких від планової норми можливі і мають визначену вірогідність:

  1. Кн – коефіцієнт зміни змінних затрат;

  2. f – коефіцієнт зміни постійних затрат;

  3. Кец – коефіцієнт еластичності попиту товару від ціни;

  4. Кед – коефіцієнт еластичності попиту товару від доходу споживачів;

  5. Д – зміна доходу споживачів;

  6. a – зміна товарної маси, що поставляється конкурентами на ринок.

Можливі відхилення перших чотирьох показників, що характеризують затрати виробництва, від запланованих значень, що мають зв’язок з очікуваною зміною цін на використовувані виробництвом ресурси та зі зміною в економіці народного господарства в цілому.

Велике значення мають доходи споживачів. Ніхто завше з абсолютною точністю не може спрогнозувати зміну доходів споживачів. Тому дуже важливо врахувати можливі відхилення цих доходів від запланованої величини.(В курсовій роботі приймається, що дохід споживачів збільшується на 10% ).

Також дуже важливо, як можна точніше визначити (або спрогнозувати) поведінку конкурентів при зміні виробництва і доставки на ринок сукупної товарної маси. Тут також будуть деякі фактичні відхилення від запланованої величини.(В курсовій роботі приймається, що конкуренти збільшили на 10% свою частину ринку).

Отже, маємо шість параметрів, що формують прибуток, за якими було отримано оптимальне планово-управлінське рішення. (Весь розрахунок в курсовій роботі)

При розрахунку мінімальне значення кожного параметра приймається за планову величину, а максимальне за відхилення внаслідок ризику.

Таблиця 3.4

Кн

f

Кец

Кед

Д

а

min

Розраховують відповідно формул

1,0

1,05

max

Кн (min)+0.1

f(min)+0.1

Кец (min)+0.15

Кед (min)+0.2

1,1

1,15

Для зручності позначимо цифрою 1 мінімальне (планове) значення конкретного показника, цифрою 2 – максимальне його значення. Положення цифри буде визначати номер характеризуємого показника. Розділимо шість показників на дві групи. В першій групі – перший, другий і третій показники, в другій – четвертий, п’ятий і шостий.

Сукупна кількість варіантів різних співвідношень параметрів можна представити у вигляді макету таблиці.

Таблиця 3.5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]