Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14-26.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
41.71 Кб
Скачать

26. Федеральні податки фрн. Податки земель і общин у фрн.

Податки у ФРН складають порядка 80% доходів бюджету. Слід зазначити, що організація оподаткування в Німеччині ґрунтується на принципах, які були закладені ще Л. Ерхардом: податки повинні бути по можливості мінімальними;при оподаткуванні того або іншого об'єкту повинна враховуватися економічна доцільність стягнення податку;податки повинні відповідати структурній політиці;в системі повинне бути виключено подвійне оподаткування; Німеччина є федеративною республікою, що і зумовило існування 3-рівневої податкової системи. В ФРН податки поділяються на 4 групи:

ПРОПОРЦІЙНІ

(СПІЛЬНІ) ПОДАТКИ

ФЕДЕРАЛЬНІ ПОДАТКИ

ПОДАТКИ ЗЕМЕЛЬ (СУБ’ЄКТІВ ФЕДЕРАЦІЇ)

ПОДАТКИ ОБЩИН (МІСЦЕВІ ПОДАТКИ)

  1. Податок на доходи фізичних осіб;

  2. Корпоративний податок;

  3. Податок на доходи від капіталу;

  4. ПДВ;

  5. Податок з обороту імпорту;

  6. Частина промислового податку, що розподіляється між федерацією і землями.

1. Акцизи на:

а) нафтопродукти;

б) тютюн;

в) алкогольні напої;

2.Страховий податок;

3. Мита;

4.Митні збори;

  1. Інші.

1. Податок з власників транспортних засобів;

2. Майновий податок;

3. Податок на спадкування та дарування;

4. Акцизи на пиво;

5. Інші

1. Промисловий податок;

2. Земельний податок;

3. Інші.

Податок на доходи фізичних осіб.Платники: фізичні особи резиденти та нерезиденти. Резидентами визнаються особи, що проживають чи перебувають на території ФРН більше 183 днів в календарному році, а також службовці німецьких установ за кордоном.

Об’єкт оподаткування: сукупний дохід. З метою оподаткування доходи поділяються на 7 груп:від роботи сільському чи лісовому господарстві; від промислової діяльності;від не найманої праці (самостійної діяльності); від найманої праці;від капіталу;від здачі майна в оренду (найм);інші доходи. Для німецької системи оподаткування доходів фізичних осіб є характерною концепція сімейного оподаткування, при якій, сім’я може виступати окремим платником податків. При оподаткуванні доходів від заробітної плати використовуються податкові класи, податкові таблиці та податкові карти. Існує 6 податкових класів:I – самотні працівники без дітей;II – самотні працівники, що мають на утриманні дітей;III – одружені працівники, якщо працює лише один із них;IV – працюють обидва з подружжя і їх доходи оподатковуються окремо;V – одружені працівники, доходи одного з яких оподатковуються відповідно з розділом III;VI – працівники, що мають декілька місць роботи.Податкові таблиці містять відомості про податковий клас, наявність неповнолітніх дітей, їх кількість.Податкові карти заповнюються в общині за місцем проживання працівника (щось на зразок ЖЕКу). Податок на спадщину.Платники податку: спадкоємці (обдаровані). Об’єкт оподаткування: вартість частини майна кожного спадкоємця (обдарованого).Податок на прибуток корпорацій.Платники: юридичні особи усіх форм власності.Об’єкт оподаткування: прибуток, отриманий на протязі календарного року. При формуванні об'єкту оподаткування широко використовується прискорена амортизація. Промисловий податок.Платники: підприємства, що здійснюють промислову, постачальну, торгівельну та іншу діяльність. Об’єкт оподаткування: дохід та капітал. Податок на додану вартість.Суб’єкти оподаткування: юридична або фізична особа, яка постійно та самостійно здійснює виробничу, ремісничу, торгівельну або іншу діяльність з метою отримання прибутку. Об’єкт оподаткування: обороти з реалізації товарів, надання послуг виробничого і невиробничого характеру за плату. Порядок нарахування ПДВ: Схема нарахування цього податку побудована так, що всі товари, послуги, потрапляючи кінцевому споживачу, виявляються обкладеними цим податком в однаковій мірі, незалежно від кількості оборотів товару або послуги на шляху до споживача. Це забезпечується шляхом системи попередніх вирахувань сум податку, здійснюваних юридичними особами у фінансовому управлінні. Акцизи в основному прямують до федерального бюджету (окрім пива). До числа підакцизних товарів і послуг входять: рідке і мінеральне паливо, ігристі вина, кава, пиво, тютюн і тютюнові вироби, алкогольні вироби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]