Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статинова етика 70-101.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
385.54 Кб
Скачать

Питання та завдання для самоконтролю

  1. Що таке керівництво? Які стилі керівництва існують?

  2. У чому полягає майстерність керівника щодо вибору стилів керівництва? Аргументуйте свою відповідь.

  3. Що таке конфлікт у колективі, яку стратегію щодо вирішення конфлікту має виробити керівник?

  4. Якими етичними нормами і правилами слід керуватися управлінському персоналу для стабільного функціонування колективу?

  5. У чому полягає ставлення найманого працівника до своїх обов’язків?

  6. Яке ставлення управлінського персоналу до найманого працівника, який зловживає алкоголем, займається хабарництвом, здирництвом і які рішення щодо нього можуть прийматися?

  7. У чому полягає різниця між партнером і конкурентом? Коли конкурент стає партнером?

  8. Що таке "чесна конкуренція"? Якими засобами і чому не можна користуватися, щоб зберегти чесне ім’я та авторитет у бізнесі?

  9. Спробуйте скласти резюме. Як Ви вважаєте, навіщо в резюме слід наводити психологічну характеристику? Як вона може вплинути на рішення роботодавця?

  10. Визначте, як ви реагуєте на конфлікт і поводите себе в конфліктній ситуації. Чи потребує Ваша поведінка корегування?

Оцінка ефективності використання стилів вирішення конфліктів (д.Г.Скотт)

Конфліктна

ситуація

(короткий

опис)

Використа­ний стиль

Оцінка

загальної

ефективності

використання

стилю

Результат використання цього стилю (позитивний чи

негативний)

Альтерна­

тивний

підхід

Чому було б краще вико­ристати альтернатив­ний підхід

  1. Наведіть свої варіанти вирішення наступних ситуацій.

Ситуація 1.

У підприємця існує мережа дилерів. У одного з них виникли проблеми у родині, це вплинуло на його роботу - знизилися показники продажу. Як швидко стабілізується ситуація у родині невідомо. Є юридична можливість ліквідувати виданий дилеру торговий патент і звільнити його. Що має зробити підприємець у цій ситуації?

Ситуація 2.

Підприємець дізнався, що конкуруюча фірма удосконалила якість свого товару. Це автоматично збільшило обсяг продажів. На спеціалізованій виставці відбудеться презентація цього товару, але більш детальніше про нововведення розкажуть у вузькому колі дилерів. Підприємець має можливість відправити на раду свого представника (інкогніто). Як йому бути?

Ситуація 3.

Підприємець хоче провести опитування споживачів щодо товару конкурента. Є можливість провести це опитування ніби-то від імені існуючого "Інституту дослідження маркетингу". Як йому бути?

Ситуація 4.

Підприємець розмовляє із жінкою, яка претендує на місце торгового агента. Рівень її кваліфікації вище, ніж у претендентів чоловіків. Однак прихід її на роботу негативно сприйметься агентами- чоловіками, що вже працюють там, і може вплинути на деяких важливих клієнтів. Як бути?

0