Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТАНОВЛЕННЯ МАРКЕТИНГУ В УКРАЇНІ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

1.Вступ

Термін “маркетинг” походить від англійського “market” (ринок) і означає діяльність у сфері ринку збуту. Однак маркетинг як система економічної діяльності – більш широке поняття.

Головне в маркетингу – двосторонній і взаємодоповнюючий підхід. З одного боку, це ретельне і всебічне вивчення ринку, попиту, смаків, потреб. З іншого – активний вплив на ринок та існуючий попит.

Отже, маркетинг – це поєднання строгої науки і мистецтва ефективної роботи на ринку.

Поняття «маркетинг» стало активно вживатися в російській мові тільки на рубежі 80-х - 90-х років, коли у зв'язку з розвитком ринкових стосунків з'явився широкий інтерес до впровадження в практику цього "західного" явища. До того це слово було відоме лише вузькому кругу фахівців з економіки розвинених капіталістичних країн.

Перша перекладена - англійська - монографія, в назві якої знаходилося це слово, вийшла у нас в 1975 р., друга - американська - в 1980, а потім – в 1990. Далі, такі книги стали видаватися у великих кількостях, причому разом з переважаючими роботами американських авторів з'явилися перекладання з французького і німецького, а також вітчизняні публікації. Сьогодні вже важко не те що перерахувати, а хоч би окинути поглядом усі видання по маркетингу в цілому і по його застосуваннях в різних сферах.

Але і для Заходу слово "маркетинг" відносно нове. Воно уперше з'явилося в США на початку ХХ століття. Його народження не було чітко зафіксоване; іншими словами, важко говорити про те, що такий-то учений саме тоді в такій-то роботі запропонував нову економічну стратегію і назвав її "маркетинг".

Річ у тім, що англійська мова досить гнучка в порівнянні з російською, для неї абсолютно природно перетворити слово "market" ("ринок") на дієслово.

Отже, "маркетинг" - слово англійське, а точніше, це російське слово англійського походження. Звідси, між іншим, витікає, що вимовляти його треба з наголосом на першому складі, що відповідає англійській нормі і не суперечить фонетиці російської мови.

2. Становлення маркетингу в Україні

В Україні ж конкретної дати першого застосування маркетингу як такого немає, проте зрозуміло що зацікавленість цією економічною наукою як і всіма іншими економічними науками на просторах СНД розпочалась з потребою в додаткових стимулах покупця до вибору продукції саме вітчизняного виробника, методиках конкуренції, а також інших практичних та теоретичних напрацювань цієї науки. З розпадом СРСР були порушені налагоджені раніше шляхи постачання та збуту, оскільки тепер постачальник та підприємство-виробник знаходились в різних країнах не формально як це практикувалось раніше, а фактично. Крім того, механізм ціноутворення став вільним, а попит став не плановим, а непередбачуваним.

Розвиток маркетингу в Україні

  • 20 лютого 1997 р. - заснування Української асоціації маркетингу («УАМ»)

  • 2000 р. - створення при УАМ Клубу директорів дослідницьких агентств,

  • з 2003 р. - проведення щорічного Всеукраїнського форуму «Промисловий Маркетинг», основним завданням якого є розвиток маркетингу для сектору В2В та запровадження сучасних маркетингових технологій у діяльність промислових підприємств (спонсори - «Сіменс Україна» та «Єврокар»),

  • з 2004 р. - початок видання «Інформаційного бюлетеня» УАМ, потім його поступове перетворення на «Маркетинг газету»,

  • 2005 р. - УАМ стала офіційно членом Європейської асоціації з досліджень громадської думки та ринкових досліджень (ESOMAR),

  • з 2005 р. - УАМ стала членом Європейської Маркетингової Конфедерації.

Професійні видання, доступні в Україні:

    • «Маркетинг и реклама»

    • «Рекламодатель»

    • «MA.D.E»