Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
статинова етика 70-101.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
385.54 Кб
Скачать
  1. Ставлення працівника до своїх обов’язків

Ми вже розглянули ставлення управлінського персоналу до найманого працівника, однак спільна діяльність передбачає не лише це. Велике значення для функціонування фірми, організації має ставлення працівника до своїх обов’язків. Звісно, основні функціональні обов’язки працівника випливають зі штатного розкладу, проте відносини між членами робочої групи, колективу (горизонтальні, вертикальні рівні) будуються на етичних нормах і правилах.

Взаємовідносини підлеглого з керівником, штатного працівника з управлінським персоналом (вертикальний рівень) визначаються певними правилами:

  • до керівника слід ставитися з повагою, демонструючи свою готовність до взаємодії та виконання доручень;

  • не слід поводитися з керівником запопадливо;

  • критичне зауваження керівника може мати сенс, тому варто подумати, де і чому припущено помилку;

  • звертаючись до керівника, доцільно вживати ту форму, якою користується більшість співробітників.

Спілкування з колегами (горизонтальний рівень), відповідно до визначених правил, має відбуватися з позиції - "бути доброзичливим, ввічливим, привітним".

  • Співрозмовника слід слухати уважно.

  • Не слід обговорювати на роботі свої домашні та особисті проблеми.

  • Розмовляти належить не голосно, щоб не заважати іншим.

  • Поважайте погляди інших, намагайтеся зрозуміти їхню точку зору.

  • Завжди прислуховувайтеся до критики і порад колег; не слід дратуватися, коли хтось ставить під сумнів якість вашої роботи, навпаки, покажіть, що цінуєте думку і досвід інших.

Звичкам слід приділяти особливу увагу. Трапляється, що новачок через необачність може щось не те сказати або зробити, і це накладає певний відбиток на всю подальшу діяльність.

Для того, щоб не довелось випробовувати на собі справедливість цього твердження, рекомендуємо запобігти хоча б шести найбільш розповсюджених помилок.

  1. Надмірна прискіпливість до себе. Цілком зрозуміло, що на початку своєї професійної діяльності ви намагаєтесь зарекомендувати себе якнайкраще. Однак неможливо за цілий день не припуститися хоча б невеличкої помилки.

Іноді новачок перебуває в постійній напрузі через страх зробити щось не те і бути звільненим. Достатньо двох тижнів такого напруження, щоб стати як "вичавлений лимон". Ступінь напруги настільки зростає, що вже неможливо зосередитися - просто не чуєш, що тобі кажуть, не розумієш, що робиш. Як наслідок - помилок стає ще більше.

Спеціалісти у цьому випадку радять виявити терпіння. Не можна відразу все робити бездоганно. Якщо ви чогось не розумієте - не бійтеся спитати! Нові колеги не дуже доброзичливі? Можливо їм потрібен час, щоб придивитися до вас. Тому в будь-якому випадку не поспішайте звинувачувати себе!

  1. Докучлива прихильність. Почати працювати у новому колективі - однаково, що вирушити в мандрівку в колективі незнайомих людей: перш за все слухаєш людину з доброзичливим виразом обличчя, і це абсолютно природно. Проте не слід відразу встановлювати з цією людиною довірливо-фамільярні стосунки. Крім того, постійне спілкування чи звернення за порадою тільки до однієї людини - це свідоме обмежування себе. Чим ширше коло співробітників, з якими спілкуєшся - від кур’єра до асистента боса - тим більше можливостей ознайомитись із фірмою, і тим простіше пройде акліматизація. У будь-якому випадку слід краще придивитися до колег. А налагоджувати тісні стосунки не завадить з тим, хто користується авторитетом у колективі.

  2. Всеобізнаність - зарозумілість. Звісно, забитися в куток і сидіти сірою мишею - це не саме розумне, що можна зробити. Однак не слід впадати і в іншу крайність. Наприклад, не варто розповідати, що в попередній фірмі і робота була краща, і клієнти, і зарплатня, це зовсім не піднесе вас в очах нових колег.

Інший випадок - на перших же зборах, куди, до речі, вас запросили для знайомства, виступати у повчальному тоні. Колеги в подальшому будуть вас уникати. Розпочинаючи працювати в новому колективі, краще більше слухати, ніж говорити.

  1. Поведінка "як раніше". Більшість фахівців із підбору кадрів вважають, що поводити себе на новому місці так, як на попередньому

дуже необачливо. Згадайте народну мудрість: "У чужий монастир із своїм статутом не ходять!" У перші дні роботи слід звернути увагу на наступне:

Наради. Стиль ведення нарад у різних фірмах неоднаковий: в одних - неформальний, ідеї висуваються спонтанно, в інших - царює жорсткий порядок. Тому слід пристосовуватися до прийнятого стилю, яким би він не був.

Керівник. Можливо ваш попередній керівник завжди тримав двері свого кабінету відкритими, був у курсі всіх справ. Проте, якщо до нового шефа потрібно записуватися на прийом, треба до цього звикати, звісно, якщо ви прагнете зробити кар’єру.

Стиль одягу. Головний принцип - одягатися так, як заведено на новому місці, щоб вписатися в контингент працівників свого рівня.

Пріоритети. На попередньому місці керівництво створювало максимальні зручності для роботи, коштів для цього не жалкувало, а на новому - економлять. Неважливо, як ви особисто до цього ставитесь, щоб досягнути успіхів, не слід зважати на це!

  1. Неувага до політики фірми. Дуже важливо зрозуміти стиль неформальних відносин на новому місці: хто із підлеглих наближений до керівництва; хто користується довірою, а хто ні; хто має вплив при прийомі співробітників, підвищенні, звільненні тощо. Не враховувати це — означає діяти виключно на свій ризик.

Взаємовідносини між співробітниками - справа дуже делікатна, розпізнати всі нюанси не просто, особливо у перші дні роботи. Як це зробити? Існує тільки один спосіб: придивлятися, що діється навколо, аналізувати, задавати тільки конфіденційні питання. Не завадить виявляти тактовність і не висловлювати своїх думок щодо нових співробітників.

  1. Висновки. Припустимо, ви пішли з попередньої роботи тому, що вона була не цікава. Нова вам подобається, але шеф - самодур. На попередній роботі було все заформалізовано, а на новій - повний хаос і плутанина. Ви у розпачі: чи не пошукати нову роботу? Не поспішайте, адже з часом і шеф не буде дратувати, і відкриються нові перспективи в роботі. Перший місяць необхідний для того, щоб побачити дійсний стан речей. Можливо ви і підете, а можливо привітаєте себе з тим, що залишились.

Щоб справити позитивне враження вже під час першої зустрічі, необхідно вміти складати резюме і пройти інтерв’ю.

Резюме (від франц. гегигпе) - це своєрідний виклад трудової біографії із зазначенням деяких особистісних якостей.