Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7818070_001.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Приводи вимкнення зчеплення

Привід вимкнення зчеплення автомобіля-тягача КамАЗ дис­танційний, гідравлічний з пневмопідсилювачем. Пневмопідсилювач істотно полегшує вимкнення і утримання водієм зчеплення у вимкненому стані.

Привід складається з педалі (рис. 10.4) зчеплення з відтяжною пружиною, головного циліндра 2, ппевмопідснлювача 3, трубок 10 і шлангів для подачі робочої рідини від головного циліндра до підси­лювача зчеплення, трубки 5 підведення стисненого повітря від пневмоприводу гальм до підсилювача зчеплення, а також з бачка, що забезпечує: контролі, за рівнем рідини.

Рис. 10.4. Привід вимкнення зчеплення автомобілів-тягачів КамАЗ:

а — розміщення елементів приводу; б — принципова схема з'єднання елементів приво­ду; 1 — педаль; 2 — головний циліндр; 3 — пневмопідсилювач; 4 — слідкуючий пристрій; 5 — повітропровід; 6 — робочий циліндр; 7— муфта вимкнення; 8 — важіль вимикання; 9 — шток; 10 — трубопроводи і шланги гідроприводу

При вимкненні зчеплення зусилля ноги водія через педаль, важіль і шток передається до головного циліндра 2 (рис. 10.4, б) звідки рідина під тиском трубопроводами 10 надходить у корпус слідкуючого пристрою 4, який при цьому забезпечує подачу стисне­ного повітря, що надходить повітропроводами 5 у циліндр ппевмопідсилювача 3. Одночасно від головного циліндра рідина під ти­ском надходить у робочий гідравлічний циліндр б підсилювача. Слідкуючий пристрій, циліндр пневмопідсилювача і робочий гідравлічний циліндр виконаний в одному агрегаті — пневмогідравлічному підсилювачі.

Сумарне зусилля, яке визначається тиском повітря в циліндрі пневмопідсилючвача і тиском рідини в робочому циліндрі, переда­ється на шток 9 і через важіль 8, вал і втулку вимкнення забезпечує переміщення муфти з підшипником 7, необхідне для вимкнення зчеплення.

Головний циліндр (рис. 10.5) встановлений на кронштейні пе­далі зчеплення. В корпусі 2 головного циліндра виконані циліндрич­на А і компенсаційна Б порожнини, в яких знахо­диться робоча рідина. Корпус закритий захисним чохлом. У циліндричній порожнині А встановле­ний поршень З з ущільнювальною манжетою. В поршні є отвір, який перекривається при робо­чому ході ущільнювальним кільцем, що є на

Рис. 10.5. Головний циліндр:

1 — шток; 2 — корпус; 3 — поршень; 4 — пружина 5 — компенсаційний бачок; 6 — пробка; А — цилінд­рична порожнина; Б — компенсаційна порожнина В — зазор кінці штока 1.

При відпущенні педалі зчеплення поршень З знахо­диться у верхньому положенні під дією відтяжної пружини педалі. Знизу циліндрична порожнина А закрита пробкою, в центрі якої є отвір для під'єднування трубопроводу гідропрпводу.

Коли педаль зчеплення відпущена, циліндрична А і компен­саційна В порожнини сполучаються між собою через отвір у поршні і манжеті, оскільки між горцем штока 1 і поршнем 3 с зазор.

При натисненні па педаль зчеплення шток зміщується, перекри­ває отвір і роз'єднує порожнини А і В. При подальшому переміщенні педалі рідина з циліндричної порожнини А витісняється поршнем че­рез трубопроводи гідропроводу до підсилювача. Нормальний рівень рідини в бачку повинен бути на 15-20 мм нижчим від верхнього краю горловини.

Пневмогідравлічний підсилювач (рис. 10.(і) приводу зчеплення служить для зменшення зусилля па педалі зчеплення. Корпус підсилювача складається з двох частин: передньої 9 і задньої З, між якими встановлена діафрагма 5 слідкуючого пристрою, розміщено­го над циліндром пневматичного підсилювача приводу зчеплення.

Слідкуючий пристрій забезпечує автоматичну зміну тиску повітря на пневматичний поршень 8 залежно від зусилля натиснен­ня на педаль зчеплення. До основних частин слідкуючого пристрою відносяться слідкуючий поршень 4 з ущільнювальною манжетою, впускний 6" і випускний 7 клапани, діафрагма 5 і пружини.

Коли педаль зчеплення відпущена, пневматичний поршень 8 і поршень 2 вимкнення зчеплення знаходяться в крайньому правому положенні під дією зворотної пружини пневматичного поршня. Тиск у порожнині перед поршнем і за ним відповідає атмосферному. Поло­ження поршня 2 вимкнення зчеплення визначається упором його штовхана в днищі пневматичного поршня. В слідкуючому пристрої при цьому випускний клапан 7 відкритий, а впускний 6 закритий.

При натисненні па педаль зчеплення робоча рідина надходить під тиском до отвору А, створюючи тиск у порожнині циліндра вимкнен­ня зчеплення і у торці слідкуючого поршня 4. Під тиском рідини слідкуючий поршень діє па клапанний пристрій таким чином, що ви­пускний клапан 7 закривається, а впускний 6 відкривається, пропус­каючи стиснене повітря, яке надходить трубопроводом до отвору Б у корпусі підсилювача. Під тиском стисненого повітря пневматичний поршень 8 переміщується і тисне па шток поршня. В результаті па штовхач 1 поршня вимкнення зчеплення діє сумарне зусилля, яке за­безпечує повне вимкнення зчеплення при натисненні на педаль.

При відпусканні педалі зчеплення тиск перед слідкуючим пор­шнем 4 падає, внаслідок чого в слідкуючому пристрої перекри­вається впускний в і відкривається випускний 7 клапани. Стиснене повітря з порожнини за пневматичним поршнем поступово вихо­дить в атмосферу, дія поршня на шток зменшується і здійснюється плавне ввімкнення зчеплення.

При відсутності стисненого повітря в пневмосистемі зберігається можливість керування зчепленням, оскільки вимкнення зчеплення може бути здійснене за рахунок тиску тільки в гідравлічній частині підсилювача. При цьому зусилля на педаль зчеплення збільшується.

Привід вимкнення зчеплення з пневматичним підсилювачем ав­томобілів МАЗ (рис. 10.7). Клапан 16 з тягою 9 у зборі ввімкнений у механічний привід послідовно, а робочий циліндр 13 підсилювача встановлений безпосередньо на силовому агрегаті паралельно механічному приводу. Двоплечий важіль 11 сполучений зі штоком клапана і штоком робочого циліндра.

Отвір А клапана підсилювача зчеплення (рис. 10.8) з'єднано шлангом з гальмівним краном і то­му знаходиться під тиском повітря пневмосистеми, отвір Б — з надпоршневим простором ци­ліндра підсилювача (рис. 10.9), а отвір В (див. рис. 10.8) в штоку клапана — з атмосферою.

Рис. 10.7. Привід вимкнення зчеплення автомобілів-тягачів МАЗ:

1, 6, 9 — тяга; 2 — педаль; 3 — палець; 4,7, 11 — важіль; 5 — відтяжна пружина; 8, 12, 15 — вилка, 10 — стопорне кільце; 13 — циліндр; 14 — шток циліндра; 16 — клапан; А — зазор

Рис. 10.8. Клапан підсилювача вимкнення зчеплення:

1,12 — вилка; 2,4, 11 — гайка; 3 — тяга; 5 — передня кришка; Є, 8, 14 — ущільнювальні кільця; 7 — корпус клапана; 9 — шток; 10, 15 — стопорне кільце; 13 — задня кришка; 16, 18 — пружина; 17 — клапан; А — канал підведення стисненого повітря до клапана; Б — канал підведення стисненого повітря до циліндра; в — випускний отвір

Підсилювач працює таким чином. При натисканні водієм на пе­даль зчеплення через систему важелів тяга 9 (див. рис. 10.7) разом з корпусом клапана підсилювача переміщується вправо, вибираючи зазор Л між стопорним кільцем 10 і кришкою корпусу клапана. При цьому клапан 17 (див. рис. 10.8) упирається в шток 9 клапана і підривається від гнізда. Повітря підтиском з порожнини 11 спрямо­вується в порожнину В і далі в падпорппісвип простір циліндра підсилювача. Під дією тиску повітря поршень циліндра перемі­щується вліво, сприяючи повороту двоплечого важеля проти годин­никової стрілки, що забезпечує прикладення меншого зусилля на педалі для вимкнення зчеплення. При знятті зусилля з педалі кла­пан пружиною 17 притискується до свого гнізда, а повітря з циліндра через порожнину В виходить в атмосферу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]