Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7818070_001.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Механізми зчеплення

Механізм зчеплення автомобіля-тягача КамАЗ (рис. 10.3) встановлений на маховику 13 в картері 5.

Зчеплення фрикційне, сухе, дводискове з периферійним розташу­ванням натискних пружин і має механізм 2 для автоматичної установ­ки середнього ведучого диска в середнє положення. До ведучих час­тин зчеплення відносяться маховик 13, середній ведучий диск 1, нати­скний диск 4. Середній ведучий і натискний диски мають на зовніш­ній поверхні по чотири шпильки, які входять у пази па циліндричній поверхні маховика і отримують крутний момент від двигуна.

До ведених частин зчеплення відносяться два ведені диски 3. Вони мають фрикційні накладки, які виготовлені з азбестової компо­зиції. Вони з'єднуються зі своїми маточинами кожний через гаситель крутильних коливань пружинно-фрикційного типу (демпфер), що покращує плавність ввімкнення зчеплення і підвищує дов­говічність деталей трансмісії.

Маточини ведених дисків встановлені на шліцах первинного вала дільника передач або коробки передач (на автомобілях без діль­ника). Між кожухом 6 і натискним диском 4 встановлені натискні пружини 12, під дією яких ведені диски затискаються між натиск­ним піском і маховиком з сумарним зусиллям 10200-12000 Н.

Вимикаючий пристрій зчеплення складається з відтискних важелів 8, сполучених зовнішніми кіпцями з натискним диском 4, а в середній частині — з опорними вилками 7, які встановлені в кожусі 6'упорного кільця 11 важелів вимкнення, а також муфти 9 вимкнення з підшип­ником і вилки вимкнення 10. Муфта вимкнення встановлюється на кришці підшипника первинного вала дільника або коробки передач.

При ввімкненому зчепленні крутий момент передається від маховика через шипове з'єднання на середній ведучий і натискний диски, потім на фрикційні накладки ведених дисків і через пружи­ни демпфера на їх маточини і далі на первинний вал дільника або коробки передач. Коли зчеплення ввімкнене, упорне кільце 11 відходить від підшипника муфти 9 на величину А = 3,2-4,0 мм, за­безпечуючи повноту ввімкнення зчеплення.

При вимкненні зчеплення муфта 9 через упорне кільце 11 діє на внутрішні кінці відтискних важелів 8, які повертаються на голчас­тих підшипниках опорних вилок 7. При цьому зовнішні кіпці ва­желів вимкнення відводять натискний диск 4 від заднього веденого диска X Середній ведучий диск 1 за допомогою важільного автома­тичного механізму, змонтованого па диску, також переміщується і самовстановлюється в середнє положення між торцями натискного диска -7 і маховика ІЗ, звільнюючи передній ведений диск 3. Таким чином, між ведучим і веденими дисками зчеплення при полному йо­го вимкненні утворюються зазори, які забезпечують роз'єднання ве­дучих і ведених частин і «чистоту» вимкнення зчеплення.

На двигуни КамАЗ з турбопаддуванпям встановлюють зчеплення моделі 142, яке може передати крутінні момент до 800 Н-м проти 650 11-м на інших моделях. ІЗідмітпою особливістю механізму зчеплення цієї моделі с наявність додаткових внутрішніх пружин у демпфері ве­дених дисків і додаткових натискних пружин. Сумарне зусилля нати­скних пружин при ввімкненому зчепленні становить 13150-15300 11.

Механізми зчеплення автомобілів-тягачів МЛЗ і КрЛЗ мають аналогічну будову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]