Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7818070_001.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Реферат на тему:

Загальна будова трансмісій та зчеплень автомобілів загальна будова трансмісій

Трансмісія автомобіля-тягача — це низка взаємодіючих між собою агрегатів і механізмів, які передають крутний момент від двигуна до ведучих коліс. При передачі крутний момент змі­нюється за величиною і за напрямком, розподіляючись одночасно між ведучими колесами автомобіля.

За характером зв'язку між двигуном і ведучими колесами, а та­кож за способом перетворення крутного моменту трансмісії поділя­ються на механічні, комбіновані (гідромеханічні), електричні та гідрооб'ємні. Найбільшого поширення на автомобілях-тягачах на­були механічні трансмісії, виконані за різними схемами (рис. 10.1) залежно від загальної компоновки агрегатів автомобіля, включаючи розташування двигуна і ведучих коліс.

Рис. 10.1. Схеми механічних трансмісій автомобілів-тягачів:

1 — зчеплення; 2 — коробка передач; 3 — карданна передача; 4 — головна передача; 5 — диференціал; 6 — напіввісь; 7 — роздавальна коробка

Механічна трансмісія (рис. 10.1, а), яка використовується па більшості вантажних автомобілі» і автомобілів-тягачів складається із зчеплення 1, коробки передач 2, карданної 3 і головної 4 передач, диференціала 5 і двох папіввісей (і. Трансмісії автомобілів-тягачів підвищеної прохідності з двома і більше ведучими мостами (рис.10.1, 6, в) обладнані роздавальною коробкою 7 і додатковими карданними валами (передачами 3), а кожна пара ведучих коліс мас свою головну передачу, папіввісі і диференціал.

Вищеописані схеми трансмісій часто називають мостовими, оскільки крупині момент, підводиться до кожного ведучого моста, а потім розподіляється між правилі і лівим ведучими колесами моста.

Загальні відомості про зчеплення

Зчеплення служить для короткочасного від'єднання двигуна від трансмісії і плавного їх з'єднання у момент початку руху з місця стоянки автомобіля, а також після перемикання передач у процесі руху Крім того, зчеплення оберігає деталі двигуна і агрегатів трансмісії від перевантаження, які виникають під час різкого галь­мування автомобіля з певимкпепим двигуном.

Принцип роботи зчеплення (рис. 10.2). З маховиком і жорстко сполучений кожух, зв'язаний шарнірами 5 з натискним диском 2.

Ш арніри дозволяють натискно­му диску переміщатися в осьо­вому напрямку і сприймати крутішії момент від кожуха. Між натискним диском і махо-. пиком встановлений ведений диск 4. Натискний і ведений диски притискаються до махо­вика натискними пружинами в і в результаті сил тертя крутний момент від маховика переда­ється веденому диску, встанов­леному на шліцах веденого вала 7, який є одночасно ведучим ва­лом коробки передач.' У цьому випадку зчеплення ввімкнено і крутний момент від ведучого вала передасться до агрегатів трансмісії.

Рис. 10.2. Схема роботи фрикційного зчеплення:

1 — кожух; 2 — натискний диск; 3 — махо­вик; 4 — ведений диск; 5 — шарнір; 6 — пружина; 7— ведений вал; 8 — відтискний важіль; 9 — муфта вимкнення з відтискним підшипником; 10, 13— пружина; 11 — вилка; 12 — педаль; 14 — тяга

Якщо натиснути на педаль 12, то вона тягою 14 поверне вилку 11 вимкнення зчеплення, яка перемістить відтискний підшипники, вста­новлений па муфті. Перемішуючись, відтискний підшипник натискає на внутрішні кінці підтискних важелів 8. При цьому їхні зовнішні кіпці відводять натискний диск вправо, стискаючи пружини 6, роз­ташовані між натискним диском і кожухом. Ведений диск вивіль­няється; між ним і ведучим 11 частинами зчеплення з'являється за­зор. При цьому сила тертя зникає і крупині момент па ведений вал 7 (ведучий вал коробки передач) не передасться. В цьому випадку зчеплення вимкнене. Якщо педаль 12 відпустити, то вона, а разом з нею і відтискний підшипник 9 під дією відтяжних пружин (відповідно 13 і 10) повертаються в початкове положення, а на­тискні пружини притискують натискний і ведений диски до махови­ка. Зчеплення знову ввімкнено.

Деталі, які отримують крутими момент від маховика, відносять­ся до ведучих частіш зчеплення, а деталі, які передають данин момент на ведучий вал коробки передач, - до ведених. Зчеплення складається з механізму зчеплення і приводу його вимкнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]