Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
68.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
70.14 Кб
Скачать

68 Варіант

  1. 8.Небезпечні зони.

  2. Небезпечна зона-це простір, в межах якого можуть діяти на працівника шкідливі або небезпечні чинники.

Розміри небезпечної зони залежать від характеру небажаного впливу і властивостей небезпечних та шкідливих чинників.

Небезпечні зони бувають простійними і змінними (при роботі кранів, екскаваторів), а відтак можуть мати чітко визначені межі або змінюватися залежно від фронту робіт відповідних умов і виробничих чинників. Про потенційну можливість появи таких ситуацій має бути заздалегідь відомо, щоб визначити і розрахувати межу небезпечної зони, а також розробити заходи запобігання виробничого травматизму. Небезпечні зони мають бути огородженими різними технічними засобами за контурами їх розмірів.

До технічних засобів, що запобігають травмуванню людей у небезпечних зонах, належать різні види огородження, сигналізації, блокувальні пристрої і т. ін. В окремих випадках небезпечну зону дозволяється позначати спеціальними знаками або застережливими написами.

  1. Для профілактики нещасних випадків в небезпечних зонах доцільна реалізація нижче наступних заходів:

I). Пристрій запобіжних і захисних пристосувань, блокування, дублюючих засобів безпеки на виробничому обладнанні.

а) огородження небезпечних зон - рухомих частин машин і механізмів, зон виділення відлітають частинок відпрацьованого матеріалу, струмоведучих частин електрообладнання, зон високих температур, шкідливих випромінювань, зон, небезпечних у відношенні вибуху, люків та інших прийомів, працюючих майданчиків, розташованих на висоті,

б) запобіжні пристрої: від механічних перевантажень - фрикційні й пружинні муфти, шпильки, штифти тощо, - від перевищення тиску (запобіжні та редукційні клапани, регулятори тиску тощо), від температурних перенапруг (автоматичні прилади, що регулюють температуру), від переміщення рухомих частин за встановлені межі (обмежувачі ходу, автоматичні вимикачі підйому і т.д.), від займання і вибуху різних речовин (гідравлічні затвори), від перенапруги електричного струму.

II). Удосконалення відповідно до правил електробезпеки різних пристосувань для автоматичного захисного відключення трансформаторнихустановок, камер, підстанцій, ліній ел. передач, систем.

III). Установка пускових приладів і пристрій пристосувань з необхідними блокуваннями і сигналізацією автоматичного або дистанційного керування різними двигунами, агрегатами, машинами для якнайшвидшої їх зупинки з метою забезпечення безпеки працюючих.

YI). Установка приладів контролю статичної електрики, вимірювання опору ізоляції, контролю вибухонебезпечною і газо-насиченого середовища.

Y). Пристрій і удосконалення засобів сигналізації з метою вдосконалення безпеки працюючих на машинах і механізмах внутрішньозаводськоготранспорту, на шляхах руху транспортних засобів, на вантажопідіймальних пристроях, на агрегатах і обладнанні при досягненні гранично-допустимих параметрів у процесі виробництва, в холодильних камерах, у трюмах і т. д., для швидкого зв'язку між людьми, які перебувають в роз'єднаних приміщеннях і відсіках.

YI). Установка засобів телевізійного і радіоуправління технологічним процесами, підйомними і транспортними пристроями, якщо це викликається вимогами безпеки.

YII). Приведення у відповідність до вимог правил безпеки парових, водяних, газових, кислотних та інших виробничих приміщень у тому числі забарвлення і маркування у сигнально попереджають і розпізнавальні кольори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]