Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Решения задачи криминалистика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Оглядом встановлено:

Об’єктом огляду є кв. 5, буд. 5 по вул. Квітковій, в м. Іванове. Вхід до квартири здійснюється через дерев’яні двері. Двері містять вбудований циліндричний замок, який при зовнішньому огляді зовнішніх пошкоджень не має.

При вході до квартири розміщений коридор. З ліва по коридору міститься вхід до санвузлу, стандартної комплектації, обстановка не порушена.

З правого боку по коридору розміщено вхід до кухні, стандартної комплектації, обстановка не порушена.

Прямо по коридору розміщені двохстворчаті дерев’яні двері, які ведуть до кімнати. В кімнаті з ліва на право розміщено, диван, вазон з квітами, вікно, кавовий столик, деревяна шафа, вікно, дерев’яний стіл та три стільці біля нього…… .

Обстановка у кімнаті не порушена.

В ході огляду було виявлено та вилучено:

1) Сліди пальців руки, виявлені на внутрішній поверхні дверної ручки, вхідних дверей до квартири, від копійовані на два відрізки липкої стрічки, наклеєні на аркуш паперу формату А 5, запаковані в спец.пакет НДЕКЦ № 12345.

На цьому огляд місця події завершено. В ході омп застосовувалася фотозйомка цифровим фотоапаратом « Olympus SP-320».

Протокол прочитаний в голос, заяв, зауважень та клопотань не надійшло.

Поняті: 1.________________ (____________________).

2. ________________ (____________________).

Спеціаліст: __________________(____________________).

Присутні:___________________ (____________________).

Огляд провів:

Слідчий СВ Іванівського РВ СМУ

УМВС України в Іванівській області

лейтенант міліції Іванов І.І.

В ході дактилоскопічної експертизи вирішуються наступні питання:

- чи придатні для ідентифікації сліди пальців рук?

Якщо наявні дактилокарти певних осіб:

  • чи належать представлені сліди пальців рук Бандюку Б.Б.? (Дактилокарта Бандюка Б.Б. додається).

Завдання 3.

При допиті в якості свідка вказуються наступні дані про особу свідка:

  1. Прізвище, ім’я та по батькові :

  2. Число, місяць, рік народження :

  3. Місце народження :

  4. Національність:

  5. Громадянство :

  6. Освіта :

  7. Спеціальність :

  8. Сімейний стан :

  9. Місце роботи :

  10. Місце проживання, конт.телефон :

  11. Відомості про судимість :

  12. Стосунки з обвинуваченим (підозрюваним) і потерпілим:

Свідку має бути роз’яснено:

Свідку Іванову І.І. повідомлено, що його виклик пов’язаний з кримінальною справою по факту ________________за ознаками складу злочину, передбаченого ст. ___ ч. __ КК України, а також роз’яснено, що він має право, згідно з вимогами ст.19 КПК України, користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою судочинства та свої показання давати на українській мові.

Свідок Іванов І.І. заявив, що під час допиту він бажає давати показання на українській мові. Послуг перекладача не потребує.

Свідку Іванову І.І. роз’яснено, що згідно з вимогами ст.69, 69-1 КПК України та ст.63 Конституції України має право: давати показання рідною мовою або іншою мовою, якою він вільно володіє, і користуватися допомогою перекладача; заявляти відвід перекладачу; знати у зв’язку з чим і у якій справі він допитується; власноручно викладати свої показання в протоколі допиту; користуватися нотатками і документами при дачі показань у тих випадках, коли показання стосуються будь-яких розрахунків та інших даних, які йому важко тримати в пам’яті; відмовитися давати показання щодо себе, членів сім’ї та близьких родичів (згідно п.11 ст.32 КПК України близькими родичами є батьки, дружина, діти, рідні брати і сестри, дід, баба, внуки); знайомитися з протоколом допиту і клопотати про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, власноручно робити такі доповнення і зауваження; подавати скарги прокурору на дії дізнавача і слідчого; одержувати відшкодування витрат, пов’язаних з викликом для дачі показань. У разі наявності відповідних підстав свідок має право на забезпечення безпеки шляхом застосування заходів, передбачених законом і в порядку, передбаченому ст.ст.52-1-52-5 КПК України.

Не можуть бути допитані як свідки: адвокати та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, нотаріуси, лікарі, психологи, священнослужителі - з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності, якщо вони не звільнені від обов’язку зберігати професійну таємницю особою, що довірила їм ці відомості; захисник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, представник потерпілого, позивача, відповідача - про обставини, які стали їм відомі при наданні юридичної допомоги підзахисним або довірителям; особи, які згідно з висновком судово-психіатричної чи судово-медичної експертизи через свої фізичні або психічні вади не можуть правильно сприймати факти, що мають доказове значення, і давати показання про них; свідок, який відповідно до статті 52-3 КПК України дає показання під псевдонімом, - щодо дійсних даних про його особу; особа, яка має відомості про дійсні дані про свідка, який відповідно до статті 52-3 КПК України дає показання під псевдонімом – щодо цих даних.

Відмовитися давати показання як свідки мають право:

1) члени сім’ї, близькі родичі, усиновлені, усиновителі підозрюваного, обвинуваченого, підсудного;

2) особа, яка своїми показаннями викривала б себе, членів сім’ї, близьких родичів, усиновленого, усиновителя у вчиненні злочину.

Не можуть без їх згоди бути допитані як свідки особи, які мають право дипломатичної недоторканності, а також працівники дипломатичних представництв – без згоди дипломатичного представника.

Згідно з вимогами ст.70 КПК України роз’яснено, що особа, викликана слідчим як свідок, зобов’язана з’явитися в зазначені місце і час і дати правдиві показання про відомі їй обставини в справі. Якщо свідок не з’явиться без поважних причин, орган дізнання, слідчий, прокурор або суд мають право застосовувати привід через органи внутрішніх справ у порядку, передбаченому ст.ст.135, 136 цього Кодексу.

Згідно ст.68 КПК України свідок може бути допитаний про обставини, які підлягають встановленню по даній справі, в тому числі про факти, що характеризують особу обвинуваченого або підозрюваного, потерпілого, та його взаємовідносини з ними.

Також роз’яснено, що згідно з вимогами ст.59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. Кожен вільний у виборі захисника своїх прав. Для надання правової допомоги при вирішенні справ в судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура.

Свідку Іванову І.І. . роз’яснюються вимоги ст.387 КК України.

Розголошення без дозволу прокурора, слідчого або особи, яка провадила дізнання чи досудове слідство, даних досудового слідства чи дізнання особою, попередженою в установленому законом порядку про обов’язок не розголошувати такі дані, тягне за собою кримінальну відповідальність.

Одночасно свідок Іванову І.І. в порядку ст.71 КПК України попереджений про кримінальну відповідальність за відмову давати показання і за давання заздалегідь неправдивих показань за ст.384 КК України: завідомо неправдиве показання свідка чи потерпілого під час проведення дізнання, досудового слідства або проведення розслідування тимчасовою слідчою чи тимчасовою спеціальною комісією Верховної Ради України або в суді – караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням у тяжкому чи особливо тяжкому злочині, або зі штучним створенням доказів обвинувачення чи захисту, а також вчинені з корисливих мотивів – караються виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Ст.385 КК України:

відмова свідка від давання показань без поважних причин у суді або під час провадження досудового слідства , розслідування тимчасовою слідчою чи тимчасовою спеціальною комісією Верховної ради України чи дізнання – караються штрафом від п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Не підлягає кримінальній відповідальності особа за відмову давати показання під час провадження дізнання, досудового слідства або в суді щодо себе, а також членів її сім’ї чи близьких родичів, коло яких визначається законом.

Після роз’яснення прав, в протоколі робиться запис, що права свідку роз’яснені та зрозумілі, що завіряється особистим підписом свідка.

  • В нашому випадку в протоколі допиту Іванова І.І. йому роз’яснено лише вимоги ст. 383 та 385 КК України, що є порушенням норм діючого кримінально-процесуального законодавства.

  • При допиті, не встановлено всі обставини справи. Доцільно поставити наступні питання:

    1. Погодні умови та час доби?

    2. Хто був за кермом автомобіля?

    3. Чи знаходився водій в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння?

    4. Через що сталося ДТП?

    5. Обставини ДТП?

    6. Які саме пошкодження мав автомобіль?

    7. Чи сталося ДТП в результаті зіткнення з чимось? (іншим автомобілем, деревом, твариною). Якщо так, то встановити обставини.

    8. Чи мав автомобіль застрахований?

    9. Чому саме така грошова сума матеріальних збитків була відшкодована?

    10. Чи постраждали в наслідок ДТП люди? Якщо так, то встановити обставини.

  • Фіксація протоколу допиту може здійснюватися як у письмовому вигляді, так і за допомогою відеозапису, про що зазначається в протоколі допиту.

Завдання 4.

Особистий огляд особи проводиться лише в присутності осіб тієї самої статі, що і оглядувана особа. Поняті та всі учасники дії мають бути тієї ж статі. Тому звичайно слідчий має врахувати його зауваження. На лікаря-жінку вимога про відповідність статі під час проведення огляду, який пов’язаний із роздяганням особи також поширюється.

Завдання 5.

Після пред’явлення постанови про притягнення як обвинуваченого, слідчий роз’ясняє його суть і складає наступний протокол.

П Р О Т О К О Л