Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Решения задачи криминалистика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

Криміналістика

Завдання 1.

П Р О Т О К О Л

Огляду місця події

м. Іванове “10” жовтня 2012 року

Слідчий СВ Іванівського РВ СМУ УМВС України в Іванівській області лейтенант міліції Іванов І.І. , отримавши повідомлення від оперативного чергового Іванівського РВ СМУ майора міліції Петрова П.П. керуючись ст. ст. 85, 190, 191, 195 КПК України, провів огляд місця події, а саме кв. 5, буд. 5 по вул. Квітковій, в м. Іванове, про що з дотриманням вимог ст. 85 КПК України склав цей протокол.

В огляді брали участь експерт НДЕКЦ Ромашка Р.Р.

і були присутні Бандюк Б.Б.

Спеціалісту Ромашці Р.Р., запрошеному до участі в огляді, його права і обов’язки, передбачені ст. 128-1 КПК України, роз’яснені до початку огляду.

ВИТЯГ

з Кримінально – процесуального кодексу України

Стаття 128-1. Участь спеціаліста при проведенні слідчих дій

1. У необхідних випадках для участі  у  проведенні  слідчої  дії може   бути   залучений  спеціаліст,  який  не  заінтересований  в результатах справи.  Виклик слідчим спеціаліста є обов'язковим для керівника   підприємства,   установи  чи  організації,  де  працює спеціаліст.

2. Спеціаліст зобов'язаний:  з'явитися на виклик; брати участь у проведенні слідчої дії,  використовуючи свої спеціальні  знання  і навики для сприяння слідчому у виявленні, закріпленні та вилученні доказів;  звертати  увагу  слідчого  на  обставини,  пов'язані   з виявленням  та  закріпленням  доказів;  давати пояснення з приводу спеціальних питань, які виникають при проведенні слідчої дії.

3. Спеціаліст   вправі:   звертатися   з   дозволу  слідчого  із запитаннями  до  осіб, які беруть участь у проведенні слідчої дії; робити  заяви,  пов'язані  з виявленням, закріпленням і вилученням доказів.  Спеціаліст за наявності відповідних підстав має право на забезпечення  безпеки  шляхом  застосування  заходів, передбачених законами України.

4. Перед початком  слідчої  дії,  в якій бере участь спеціаліст, слідчий пересвідчується в  особі  та  компетентності  спеціаліста, з'ясовує  його  стосунки з обвинуваченим і потерпілим та роз'яснює спеціалістові його права і обов'язки.  Про виконання  слідчим  цих вимог зазначається у протоколі слідчої дії.

5. В разі відмови або ухилення спеціаліста від  виконання  своїх обов'язків  слідчий  повідомляє про це адміністрацію підприємства, установи  чи  організації  за  місцем   роботи   спеціаліста   або громадську організацію для відповідного реагування.

Права та обов’язки, передбачені ст. 128-1 КПК України, мені роз’яснені.

____________________________

(підпис)

Відповідно до вимог ст. 127 КПК України до участі у проведенні огляду місця події залучені поняті, яким до початку огляду роз’яснені права та обов’язки, передбачені ст. 127 КПК України.

  1. Бусинка Марія Петрівна, 1989 р.н., мешкає за адресою, вул. Сонна, буд 7, в м. Іванове.

  2. Зірочка Оксана Дмитрівна, 1977 р.н., мешкає за адресою, вул. Весела, буд 9/1, кв. 3, в м. Іванове.

ВИТЯГ

З Кримінально – процесуального кодексу України

Стаття 190. Проведення огляду.

1.З метою  виявлення  слідів  злочину та інших речових доказів, з'ясування обстановки злочину,  а також інших обставин,  які мають значення   для   справи,   слідчий   проводить  огляд місцевості, приміщення, предметів та документів.

2. Огляд місця   події   у   невідкладних   випадках  може  бути проведений до порушення кримінальної справи.  В цих випадках,  при наявності для того підстав, кримінальна справа порушується негайно після огляду місця події.

3. Про результати огляду слідчий складає протокол.

4. Огляд  житла  чи  іншого  володіння особи проводиться лише за мотивованою постановою  судді,  яка  виноситься  з   додержанням порядку,  встановленого  частиною п'ятою статті 177 цього Кодексу. Постанова судді оскарженню не підлягає.

5. У невідкладних  випадках,  пов'язаних  із  врятуванням  життя людей та  майна  чи  з  безпосереднім  переслідуванням  осіб,  які підозрюються  у  вчиненні  злочину,  а  також  за письмовою згодою володільця  огляд  житла  чи  іншого  володіння  особи  може  бути проведено без постанови судді.

6. Для проведення у невідкладних випадках огляду місця  події  в житлі  чи  іншому володінні особи,  який здійснюється за її заявою або повідомленням про вчинений щодо неї злочин,  а так само у разі відсутності  цієї особи або неможливості отримати від неї згоду на проведення невідкладного  огляду  місця  події,  рішення  суду  не потребується.

7. У випадках,  передбачених  частинами  п'ятою  і  шостою  цієї статті,  слідчий  в протоколі огляду обов'язково зазначає причини, що обумовили проведення огляду без постанови  судді,  та  протягом доби з моменту проведення цієї дії повідомляє про здійснений огляд житла чи іншого володіння особи та його наслідки  прокурора,  який здійснює нагляд за досудовим слідством.

Стаття 191. Порядок проведення огляду.

1. Огляд проводиться  в присутності не менше двох понятих і,  як правило, удень.

2. Слідчий може  запросити для участі в огляді спеціалістів,  не заінтересованих в результатах справи.

3. В необхідних випадках слідчий проводить вимірювання,  складає план і креслення оглянутого місця та окремих предметів, а також по можливості фотографує їх.

4. Органи внутрішніх   справ   зобов'язані   подавати   слідчому допомогу в проведенні огляду.

5. Огляд предметів і документів,  вилучених під час огляду місця події,   при   виїмці   або   обшуку,   а  також  пред'явлення  їх підозрюваному, обвинуваченому, потерпілому та іншим особам слідчий проводить на місці події, обшуку або виїмки, а у випадках, коли це неможливо, - за місцем провадження у справі.

Стаття 195. Протокол огляду, освідування і відтворення обстановки та обставин події

 1. Протокол огляду,  освідування  або  відтворення обстановки та обставин події складається з додержанням правил  статті  85  цього Кодексу.  В  протоколі зазначають підстави для проведення цих дій, описують все,  що було виявлено,  в тій послідовності,  в якій  це відбувалося, і в тому саме вигляді, в якому спостерігалось під час проведення дії. До протоколу додають відповідні схеми, фотознімки, плани, документи.

Стаття 127. Залучення понятих.

1. При провадженні обшуку,  виїмки,  огляду, пред'явленні осіб і предметів для впізнання,  відтворенні обстановки і обставин події, опису майна обов'язкова присутність не менше двох понятих.

2. До участі  у  проведенні  освідування  поняті   можуть   бути залучені у разі, якщо слідчий визнає це за необхідне.

3. Як поняті запрошуються особи,  не  заінтересовані  в  справі. Понятими   не   можуть   бути  потерпілий,  родичі  підозрюваного, обвинуваченого  і  потерпілого,  працівники  органів  дізнання   і досудового слідства.

4. Поняті, присутні при провадженні зазначених вище слідчих дій, засвідчують  своїми  підписами  відповідність  записів у протоколі виконаним діям.

5. Зауваження понятого   з   приводу   проведених   слідчих  дій підлягають обов'язковому занесенню до протоколу.

6. За  наявності  відповідних  підстав  поняті  мають  право  на забезпечення безпеки  шляхом  застосування  заходів,  передбачених законами України.

Права і обов’язки понятих нам роз’яснені 1._________________2. ________________.

(підпис) (підпис)

Огляд житла (іншого володіння особи), а саме кв. 5, буд. 5 по вул. Квітковій, в м. Іванове, проведено на підставі письмової згоди власника житла чи іншого володіння, а саме гр. заявив: Бандюк Б.Б. проти огляду належної мені кв. 5, буд. 5 по вул. Квітковій, в м. Іванове, не заперечую. ________________ (підпис володаря)

Огляд розпочато о „ 10” год. „00” хв., закінчено о „11” год. „00” хв. в умовах штучного освітлення, при температурі +25 в приміщенні.