Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сх. загальні правила виконання ДІПОпром.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
590.34 Кб
Скачать

2 Загальні правила побудови схем

Графічні позначення елементів (пристроїв, функціональних груп) і з'єднуючі їхні лінії взаємозв'язку варто розташовувати на схемі таким чином, щоб забезпечити найкраще представлення про структуру виробу і взаємодію його складових частин. Установлюється відстань (просвіт) між сусідніми лініями умовного графічного позначення не менш 1 мм, між окремими умовними графічними позначеннями не менш 2 мм; між сусідніми рівнобіжними лініями взаємозв'язку не менш 3 мм.

Лінії повинні складатися з горизонтальних і вертикальних відрізків і мати по можливості найменша кількість зламів і взаємних перетинань ( рис.1 ). В окремих випадках, якщо це спрощує графіку схеми, допускається застосовувати похилі ділянки ліній на невеликій ділянці схеми.

Рис. 1 Зображення ліній зв’язку

а - нераціональне; б - раціональне

Допускається на схемі графічно виділяти пристрої, функціональні групи, частини схеми, що відносяться до визначених місць, приміщенням і т.д., а також частини схем, що безпосередньо не входять у виріб, але зображувані для кращого розуміння схеми. Такі фрагменти схеми виділяють штрих-пунктирною лінією у формі прямокутника чи фігури неправильної форми (рис 2 ).

Рис. 2 Фрагменти схеми плата

Для спрощення графіки схеми (зменшення кількості ліній) рекомендується застосовувати умовне графічне злиття окремих ліній у групові лінії зв'язку за наступними правилами. Кожна лінія в місці злиття повинна бути позначена порядковим номером (рис 3).

Рис. 3 Зображення групових ліній зв’язку

а – без розгалужень; б – з розгалуженнями

Лінії групового зв'язку допускається виконувати потовщеними. В усьому комплекті схем лінії, що зливаються, повинні бути зображені одним з двох способів - під прямим кутом чи під кутом 45° до групової лінії (рис. 4). Точка зламу повинна бути віддалена від лінії групового зв'язку не менш чим на 3 мм.

Рис. 4 Зображення розгалужених ліній групового зв’язку

Для зменшення кількості рівнобіжних ліній, що випливають в одному напрямку і мають великій довжині, застосовують однолінійне представлення таких ліній за наступними правилами:

замість усіх ліній зображують тільки одну з вказівкою кількості ліній числом чи міткою (рис 5);

Рис. 5 Однолінійне зображення Рис 6 Зображення групи

ліній зв’язку лінії зв’язку з розгалуженням

група лінії зв'язку, що мають відгалуження, зображується так, як показано на рисунку 6;

групи ліній зв'язку, що не мають відгалужень і не пересічні між собою, представлені на рисунку 7а;

а) б)

Рис. 7 Багатолінійне і однолінійне зображення групи ліній

електричного зв’язку

На рисунку 7б показаний перехід від багато лінійного зображення до однолінійного на прикладі схеми керування електроприводом. У даному прикладі однолінійному представленню ліній зв'язку відповідає однолінійне зображення електричних елементів (тиристорів).

Рис.8 Зображення обриву ліній

зв’язку

При зображенні схеми часто застосовують обриви ліній електричного зв'язку. Допускається обривати лінії зв'язку віддалених друг від друга елементів, якщо графічне зображення ліній ускладнює читання схеми, якщо схема виконана на декількох аркушах і т.д. Обриви ліній закінчують стрілками з вказівкою місць підключення. На рисунку 8 зображений фрагмент схеми електричної принципової. Біля обривів ліній електричного зв'язку зазначені адреси підключення, наприклад D10:6 варто читати так: до пристрою D10, вивід 6. Потовщеною лінією показана лінія групового зв'язку.

Для спрощення схеми при наявності в ній декількох однакових елементів (пристроїв, функціональних груп), з'єднаних паралельно, допускається замість зображення всіх галузей рівнобіжного з'єднання зображувати тільки одну галузь, указавши кількість галузей за допомогою позначення відгалуження. Біля графічних позначень елементів, , зображених в одній галузі, проставляють їхні буквено-цифрові позначення, при цьому повинні бути враховані всі елементи,

чи пристрої функціональні групи, що входять у це рівнобіжне з'єднання (рис. 9). На рис. 9в зазначені розміри, що рекомендуються, для спрощеного зображення паралельного з'єднання.

Рис. 10 Зображення однакових елементів з’єднаних

паралельно: а - розгалужено; б – спрощено;

в - рекомендовані розміри

При наявності у виробі трьох і більш однакових елементів (пристроїв, функціональних груп), з'єднаних послідовно, допускається замість зображення всіх послідовно з'єднаних елементів (пристроїв, функціональних груп) зображувати тільки перший і останній елементи, показуючи зв'язку між ними штриховими лініями.

Рис.11 Зображення однакових елементів послідовно

а – розгорнуто;б - послідовно

При присвоєнні елементам позначень повинні бути враховані елементи, не зображені на схемі (рис.11). Над штриховою лінією при цьому вказують загальна кількість однакових елементів.