Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК ООП 2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
541.18 Кб
Скачать

3. Організація навчання

Досягнення навчальних цілей при вивченні курсу «Основи охо­рони праці» (54 навчальні години) здійснюється шляхом:

  • проведення лекцій проблемних за змістом і діалогічних за формою – 18 навчальних годин за темами чотирьох змістових (тематичних) модулів;

  • виконання студентами п’яти лабораторних робіт – 18 навчаль­них годин;

  • самостійного навчання студентів (індивідуальні консультації, аналіз першоджерел, підготовка анотацій прочитаної літера­тури, розробка концепцій, проектів та їх захист тощо) за те­мами п’ятьох змістових модулів навчальної програми та використанні першоджерел – 18 навчальних годин;

  • проведення поточного модульного та підсумкового контролю рівня знань студентів – протягом семестру в порядку визначе­ному розділом 5 цього комплексу.

4. Загальний опис курсу

Структурно навчальна дисципліна «Основи охорони праці» побу­дована за модульною системою і складається із двох Модулів: Модуля І (Правові та організаційні основи охорони праці. Вироб­ничий трав­матизм та професійні захворювання) та Модуля ІІ (Гігієна праці та ви­робнича санітарія. Основи техніки безпеки. Пожежна безпека. Долі­карська медична допомога).

У свою чергу Модулі за окремими навчальними елементами структуровані змістовими (тематичними) модулями (див. розділ 7).

Черговість Модулів та змістових модулів, тематичні питання їх змісту, та розподіл навчальних годин для вивчення студентами визначені у розділі 7.

Кількість лекційних, і лабораторних (практичних) робіт та тема­тика самостійної роботи студентів передбачені відповідними планами (розділи 8, 9, 10).

Тематика аудиторних занять та самостійної роботи не повторюються і вивчаються паралельно відносно тем лекційних занять.

Оцінка рівня знань студентів за тематикою аудиторних занять та самостійної роботи, виконується за окремими тестами і у межах кожного Модуля визначається шляхом отримання студентами певної кількості балів.

Бали нараховуються також за додатковими показниками: систе­матичність відвідування занять та активність на них, участь студентів у науково-дослідній роботі, в олімпіадах тощо.

До модульного контролю студент допускається завжди.

Детально порядок проведення поточного та підсумкового модульного контролю рівня знань студентів викладені у розділі 5.

Зокрема, тематичним планом робочої навчальної програми курсу перед­бачено виконання студентами:

  • модульного контролю (тестування) за двома Модулями;

  • поточних тестів за чотирма змістовими (тематичними) мо­дулями за темами аудиторних занять;

  • поточних тестів за п’ятьма змістовими (тематичними) модулями самостійної роботи студентів;

  • підсумкового контролю рівня знань студентів у вигляді екзамену.

Поточні тести слугують для оцінювання рівня знань студентів з кожної теми змістового модуля і спрямовані на перевірку репродук­тивних знань студентів.

Лабораторні роботи. Головним завданням при виконанні лабо­раторних занять є: отримання студентами практичних навичок дослід­ження параметрів мікроклімату робочої зони; вміння оцінити метеоро­логічні умови праці; освоєння Порядку розслідування та оформлення нещасних випадків на виробництві; набуття практичних навичок оцінки чинників санітарно-гігієнічних умов праці; вивчення будови, принципу дії та практичного застосування вогнегасників різних типів.

Практичні заняття спрямовані на оновлення і поповнення теоретичних знань і здобуття практичних навичок у студентів, роз­витку навичок аналітичного та творчого мислення, умінню коректно використо­вувати опанований понятійний апарат. Заняття також перед­бачають аналіз літератури, створення власної думки (поняття) за пев­ними параметрами, визначення певних заключень на конкретних прикладах.

Знайомство з першоджерелами курсу спрямоване на набуття студентом навичок самостійного мислення, рефлексії і саморефлексії, що передбачає роботу з науковою, законодавчо-нормативною та до­відковою літературою і формування здібностей по її застосуванню в аргументації власної позиції при розгляді певних проблем. Студент повинен навчитися самостійно опрацьовувати літературу, визначати головну проблематику, понятійний апарат, які в ній застосовуються, і формувати власну точку зору, яка повинна базуватися на законодавчо-нормативних вимогах (критеріях) щодо проблемного питання.

Підсумковий контроль (заключний тест чи екзамен) слугує визначенню кінцевого рівня знань студентів.

Поточний рівень знань студентів може контролюватися також виконанням студентами Модульних контрольних робіт та рефератів, теми яких надаються у 12 та 13 розділах цього комплексу.

Окрім того, комплекс містить перелік контрольних екзаменацій­них питань та список першоджерел основної, додаткової літе­ратури та літератури, яка розміщена на сайті НТУ (кафедри) в електронному вигляді, якими рекомендується користуватися при вивченні дисцип­ліни «Основи охорони праці».