Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ сам.работа.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
467.46 Кб
Скачать

Організаційний план

Мова в цьому розділі бізнес-плану йде про те, з ким ви збираєтеся організувати свою справу, і як ви плануєте налагодити роботу. При цьому відправною точкою мають бути кваліфікаційні вимоги, тобто ви повинні вказати: які саме фахівці (якого профілю, з якою освітою, яким досвідом) і з якою заробітною платнею вам знадобляться для успішного ведення справ.

Відповідно, вам треба буде вказати, як ви збираєтеся залучити цих фахівців: на постійну роботу чи як сумісників (зовнішніх експертів), чи збираєтеся скористатися послугами якої-небудь організації по найму такого роду професіоналів.

У тому випадку, якщо частина персоналу у вас уже найнята, вам слід дати про своїх співробітників короткі біографічні довідки, роблячи наголос на наявну кваліфікацію, колишній досвід роботи і його корис­ність для вашого підприємства.

Доцільно розглянути й питання оплати та стимулювання праці керівного персоналу.

У цьому розділі, особливо важливо для нових підприємств, потрібно вказати ту форму, у якій планується вести справи. Практично мова йде про форму власності та правовий статус організації: приватне підприємство, кооператив, державне підприємство, товариство і т. д.

Компетентність кандидатури на посаду керівника інвестиційного проекту повинна включати:

а) освіту;

б) базову спеціальність;

в) загальний трудовий стаж;

г) стаж роботи на підприємствах даної галузі;

д) стаж роботи в комерційних структурах; є) вік.

Оцінка ризиків

Поняття ризику, його оцінки, прогнозування і навіть управління ним - річ малознайома для наших підприємців, хоча їхня повсякденна діяльність сполучена з таким рівнем ризику, при якому будь-який західний підприємець навіть і не подумав би братися за справу.

Асортимент ризиків, на жаль, дуже широкий: від пожеж і земле­трусів до страйків і міжнаціональних конфліктів, змін у податковому регулюванні і коливань валютних курсів. Звичайно, ймовірність кожного типу ризику різна, так само, як і сума збитків, які вони можуть викликати. Тому потрібно хоча б орієнтовно оцінити те, які ризики найбільш імовірні, і в що вони (у випадку їхньої реалізації) можуть обійтися.

Що стосується страхування, то тут тема для розмови настільки об'ємна, що торкнемося її лише коротко. На жаль, у нашій країні система страхування розвинута вкрай слабо, що вражає наших закордонних колег, які звикли під страхову вати кожен свій крок: від купівлі устаткування до можливого знецінювання валютних засобів через спекулятивні коливання курсів валют. Будемо сподіватися, що в найближчі роки наші страховики зуміють створити сучасну систему комерційного страхування, і тоді в бізнес-планах можна буде просто вказувати, які типи страхових полісів і на які суми планується придбати.

За джерелами виникнення виділяють ризики: господарський; пов’язаний з особою; обумовлений природними факторами, а також внутрішній і зовнішній. За причинами виникнення ризики поділяють на обумовлені невизначеністю майбутнього, недостатністю інформації, непередбаченою поведінкою партнерів. За характером вияву ризики бувають політичні й комерційні (технічні й ринкові); — оцінка ризику — один з найбільш складних і найменш точних елементів плану. Потрібно якомога точніше визначити всі непередбачені обставини, що можуть виникнути в майбутньому. При цьому використовують відомі методи оцінки ризику, серед яких статистичний, експертний, а також їх комбінації; — розробка заходів профілактики ризиків. Серед них виділяють ефективне прогнозування і систематичне планування діяльності фірми, розробку альтернативних планів; — розробка заходів з мінімізації шкоди. Головними з них є: 1. Передача частини ризику іншим особам або організаціям через страхування або хеджування. Останнє є способом зменшення ризику господарської діяльності шляхом укладення довгострокового контракту на постачання продукції між постачальниками і споживачами. Страхування передбачає, що страхувальник за певну суму погоджується заплатити іншій стороні (страховику) за умов, що зазначені в страховому контракті, завчасно визначену грошову суму, якщо страхувальник матиме збитки чи шкоду. 2. Самострахування шляхом створення резервних фондів і покриття збитків за рахунок частини власних обігових коштів.Імовірність кожного типу ризиків різна, як і сума шкоди, яку вони можуть завдати. Тому в бізнес-плані слід розглядати лише ті ризики, які найімовірніші в даному бізнесі.