Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани семінарських занять ІУ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
176.13 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ІНСТИТУТ АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНИХ ДИСЦІПЛІН

плани семінарських занять з курсу та Учбово-методичні поради для бакалаврів

Донецьк 2008

ББК 63.3(4УКР)

Є25

Підготовлено кандидатом історичних наук, доцентом кафедри соціальних дисциплін Євсеєнко С.А.

Затверджено на кафедрі соціальних дисциплін (протокол № 1 від 03 вересня 2008 року)

Схвалено Вченою радою Донецького інституту автомобільного транспорту

Євсеєнко С.А.

Учбово-методичні поради студентам до планів семінарських занять з курсу «Історія України» для бакалаврів. – Донецьк.: Видавництво ДІАТ, 2008. – 27 с.

Плани семінарських занять та науково-методичні поради до їх підготовки і проведення розроблені для практичного використання викладачами і студентами згідно з програмою до вивчення дисципліни “Історія України” (2008) і містять в собі питання до занять, практичні завдання по всім темам курсу згідно з учбовими планами і рекомендований до них список учбової літератури.

ББК 63.3(4УКР)

© Євсеєнко С.А., Донецький інститут

автомобільного транспотру, 2008

Передмова

Вивчення курсу дисципліни “Історія України” є дуже важливим при підготовці високоосвічених фахівців - автомобілістів на сучасному етапі розвитку нашої країни і вимагає удосконалення методики викладання цієї дуже широкоосяжної і вельми складної дисципліни. Крім того, семінарські заняття як один із головних елементів навчання повинні бути максимально ефективно використаними в учбовому процесі. Нами розподілено програмний матеріал так, щоб питання розглядаємі на семінарських заняттях не дублювали лекційний матеріал, а ґрунтовно і гармонійно доповнювали його, для того щоб студенти під керівництвом викладача могли плідно попрацювати над матеріалами і краще опанували головні питання вивчаємого курсу предмета .

Ми розраховуємо, що при допомозі розроблених і упорядкованих нами планів семінарських занять з “Історії України”, виконанні рефератів викладачі і студенти зможуть:

  • створити необхідні умови для найкращого вивчення історії нашої Батьківщини, опанувати джерелами та основними теоріями політичних і правових вчень вітчизняного і міжнародного права;

  • готувати у студентів вміння отримуючи знання по загальним історичним питанням відпрацьовувати логічне мислення потрібне для подальшого практичного використання на практиці;

  • навчити студентів самостійно працювати з джерелами та рекомендованою учбовою літературою розвиваючи вміння наукового судження про процеси які відбуваються в нашій країні і у всьому світі;

  • систематично контролювати роботу студентів, перевіряти їх знання, допомагати правильно вести самостійну роботу над освоєнням навчальної програми;

  • виховувати у студентів уміння та навички розумової праці, навчати робити структуровані відповіді з урахуванням постановки проблеми, розкриття питання і вміння робити висновки до нього;

  • культивувати у студентів інтерес до науково-дослідницької діяльності і по можливості включати їх до досліджень, які веде кафедра, до наукової роботи студентських гуртків і товариств.

З щирим побажанням успіхів колегам та студентам – с.Євсеєнко

1. Підготовка до семінарів

Викладачі, які ведуть лекційний курс розробляють тематику семінарських занять і плани їх проведення виходячи з кількості часу, передбаченого на семінари в навчальних планах і робочих програмах. В планах визначаються теми занять, кількість годин на їх проведення, основні питання та джерела і література. Таким чином запропоновані плани повинні стати в нагоді викладачам з курсу “Історія України” при плануванні та підготовці семінарських занять.

Готуючись до проведення семінарського заняття необхідно провести докладний інструктаж студентів (особливо це важливо на молодших курсах де і вивчається “Історія України“) щодо підготовки і проведення семінарів при вивченні курсу.

Необхідно дати поради:

а) як семінарські заняття пов’язуються з лекціями і хто їх проводитиме (сам викладач чи асистент);

б) довести до студентів плани семінарських занять;

в) де як і яку можна отримати літературу та джерела до вивчаємого питання;

г) як потрібно працювати з ними;

д) як спланувати і підготувати виступ на семінарі виходячи з того, що в ньому повинні обов’язково бути наступні структурні елементи: вступ, викладення питання, висновок;

є) як треба виступати на семінарі.

Якщо семінарські заняття будуть проводитись нечасто, епізодично, - такий інструктаж слід робити перед кожним заняттям, звертаючи увагу студентів при цьому на особливості тієї чи іншої теми.

Молодому викладачеві слід відвідати семінарські заняття у своїх старших колег і запозичити той досвід, який можна використати у практиці своєї роботи.

Найкраще коли лекції і семінарські заняття проводить один викладач. За цих умов можливий єдиний підхід до вивчення тем чи питань з курсу як на лекціях, так на семінарах і впрцесі відпрацювання студентами тем самостійно. Таким чином можна здійснити більш дієвий контроль за самостійною роботою студентів над вивчаємими питаннями з курсу.

Підготовка викладача до семінарських занять повинна включати і проведення консультацій, основною метою яких має бути:

а) надання студентам конкретної допомоги в самостійної роботі над навчальним матеріалом;

б) додаткове інформування студентів з питань, що виносяться на заняття;

в) допомога студентам у правильному розумінні тих чи інших положень, які треба засвоїти в процесі вивчення теми.

Практика свідчить, що консультації можуть бути колективними, для цілої групи або курсу, на яких слід висвітлити основні питання організації і методики роботи студентів над навчальним матеріалом. Їх краще проводити на початку вивчення курсу або перед особливо важливою і своєрідною темою.

Досвід роботи і методичні дослідження автора показують, що, готуючись до семінарських занять, студенти не завжди серйозно працюють над рекомендованими до конкретної теми джерелами та літературою. Часто вони обмежуються окремими публікаціями, або підручниками та навчальними посібниками, при цьому читають їх поверхово, роблять випадкові виписки, не дуже вдумуючись у виписане. Слід підкреслити, що добре підготуватися до семінару можна лише в тому випадку, якщо студент уважно опрацює більшість рекомендованої до теми джерел та літератури. Звичайно, це вимагає від студентів великої уваги, сумління, та часу. Особливо це стосується першокурсників, які ще не звикли достатньою мірою до систематичної самостійною праці.

Опрацьовуючи рекомендовані до семінарського заняття джерела та літературу, студентам слід звертатися ще й до таких матеріалів, як довідники, словники, енциклопедії, тощо уточнення тлумачення окремих термінів, слів, понять, подій які містяться у практичних завданнях до запропонованих нами семінарських занять.

Завершальним етапом у підготовці студентів до семінару є складання тексту виступу у формі доповіді, реферату, тез, поширеного плану згідно з методичними вимогами до правильності їх оформлення. Виступ повинен бути розрахований на 10-15 хв. З основного питання і 7-10 хв. – з доповнення.

Студентам слід також пам’ятати, що матеріали до семінарського заняття треба старанно оформлювати в окремому зошиті, призначеного тільки для цього і не знищувати їх потім. Вони можуть згодитись у майбутньому, при відповідній роботі частина з них може перерости у статтю до наукового збірника, журналу, у курсову і навіть дипломну роботу або магістерську дисертацію.