Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб_6 низь.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

полтавський національний педагогічний університет імені в.г. короленка

ФАКУЛЬТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Кафедра теорії та

методики технологічної освіти

Методичні вказівки до виконання

лабораторної роботи №14

з курсу «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРАКТИКУМ»

для студентів ІІІ курсу

низь поздовжня і поперечна

Галузь знань: 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки 6.01.01.03. Технологічна освіта

ПОЛТАВА – 2012

МЕТА РОБОТИ: ознайомитися техніками низь, занизуванням, набируванням способами виконання, та застосуванням.

НЕОБХІДНІ ПРИЛАДИ І МАТЕРІАЛИ: стенди, плакати, підручники, інструкційні картки, готові зразки.

ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ: уважно прочитати лабораторну роботу, законспектувати в зошит. Виконати практичну частину до теми.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

«Низь»

Низь (мал. 1, 2) виконують двома способами: із замками і без замків. Вона буває поздовжньою і попереч­ною, одноколірною і різнокольоровою.

Мал. 1. Низь виконана чорними нитками

Мал. 2. Низь виконана червоними нитками

Поздовжню низь вишивають спра­ва наліво або навпаки. Спочатку на тканині визначають місце розміщення узору, а потім закріплюють вишиваль­ну нитку в його верхньому правому чи лівому куті й починають шити, спрямовуючи голку вниз по вертикалі між нитками тканини. Як тільки ді­йдуть до низу узору, голку спрямову­ють вгору для виконання наступного ряду, набираючи на неї та пропускаю­чи певну кількість ниток за узором. Наступні ряди шиють через кожну нитку основи, точно відраховуючи при цьому потрібну кількість ниток піткан­ня за узором. Пропущені в узорі місця заповнюють з лицьового боку лишт­вою нитками інших кольорів. Таку низь називають кольоровою.

Кольорову низь виконують нитка­ми таких кольорів: для зашивання фо­ну – чорний, червоний, темно-синій, темно-коричневий; для заповнення пропущених місць в узорі на чорному фоні – чорний, жовтий, зелений, на темно-синьому фоні – темно-терако­товий, чорний, жовтий (спілої соло­ми), на темно-коричневому фоні – оранжевий, гнилої зелені, голубий та інші кольори, що добре поєднуються з фоном.

Низь із замком виконують так. На голку набирають чотири нитки піткан­ня і виколюють її вертикально. Потім повертаються на одну нитку назад і на­бирають на голку ту саму четверту нитку і ще три й роблять вертикальний стібок. З лицьового боку утворюється стібок на семи нитках із замком посе­редині, тобто на четвертій нитці.

Поперечну низь вишивають в гори­зонтальному напрямку переважно нит­ками чорного кольору із вкрапленням червоного, а іноді й синього кольорів. Ця техніка характерна для Полісся.

Низь-стрибунка – це різновид по­здовжньої низі, а називається так тому, що з виворітного боку при переході на сусідній ряд виконують великі стібки-стрибки (додаток А).

«Набиравуння»

Набирування (мал. 3) широко використовують на Київщині, Чернігівщині, Черкащині. Цією технікою виконують геометричні орнаменти із суцільним заповненням узору нитками яскравих кольорів. Назва набирування (у народі – «човники») походить від способу виконання — весь час на голку набираємо певну кількість ниток.

Мал. 3. Техніка набирування

Набирування виконують зліва направо. Стібки настилають вишивальною ниткою паралельно горизонтальним ниткам тканини. Закріпивши вишивальну нитку способом у петлю в лівому куті вишивки, кладуть стібок на шести або восьми нитках основи паралельно ниткам піткання. Голку ви­колюють на одну нитку піткання нижче від цього стібка на рівні його се­редини. Другий стібок роблять паралельно першому і знову виколюють голку нижче від нього на одну нитку піткання і вправо — на три або чотири нитки основи. Кількість таких стібків залежить від узору (додаток Б). Для виконання цієї техніки потрібен робочий малю­нок кута, який обов'язково вишивають на комірі чоловічої сорочки. Крім цього, нею вишивають жіночі блузки, рушники, валізки тощо.

«Занизування»

Занизування (мал. 4) поширене на Поліссі, Волині, Чернігівщині та в північних районах Львівщини. Воно дуже схоже на перебірне ткацтво. Виконують його виключно нитками червоного кольору з частковим вкрапленням чорного або синього. Назва цієї техніки походить від способу виконання: занизування голки в тка­нину.

Мал. 4. Техніка занизування

Орнамент вишивають відразу на всій довжині узору через кожну нитку піткання паралельними стібками. Ви­шивальну нитку не відрізають, а по­стійно з'єднують з новою для продов­ження вишивання узору. Закріпивши петлею вишивальну нитку з правого боку узору і розрахувавши кількість вертикальних ниток тканини, які можуть перекриватися або не перекри­ватися вишивальною ниткою, почи­нають шити паралельні рядки (додаток В). Занизування не поєднують з інши­ми техніками. Його використовують при вишиванні жіночого і чоловічого одягу, скатерок, серветок та інших декоративних виробів.

Додаток А

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

«низь»

Прийоми виконання операцій

Графічне зображення операцій

Поздовжня низь

1. Перший ряд стібків виконати зверху вниз, занизуючи голку в тканину за узором. Закінчивши перший ряд стібків, голку вколоти навкіс униз через одну нитку піткання й основи або горизонтально вліво чи вправо через одну нитку основи, а виколоти верти­кально вгору за узором і виконати другий ряд вертикальних стібків

2. У такій послідовності виконати на­ступні ряди узору

Низь із замком

1. Для виконання замка на дев'яти нитках тканини голку протягнути під п'ятьма нитками піткання

2. Голкою повернутися на одну нитку піткання нижче від виколу і набрати на неї ще чотири нитки піткання, утво­рюючи таким чином стібок на п'яти нитках

3. 3 виворітного боку утворюється стібок на одній нитці

4.3 лицьовою боку маємо стібок на де­в'яти нитках із замком посередині

Поперечна низь

І. Швом уперед голкою виконати ряд стібків за узором

2. Повернути зразок і в зворотному на­прямку нашити другий ряд стібків

3. У такій послідовності виконати на­ступні ряди узору

Низь-стрибунка

1. Виконувати, як і поздовжню низь, лише голку в деяких місцях з вивороту при переході з одного ряду на другий вико­лоти навкіс і горизонтально

2. Лицьовий бік низі-стрибунки

Додаток Б

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]