Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб.р.5.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
73.34 Кб
Скачать

11

Полтавський національний педагогічний університет

ІМЕНІ В.Г.КОРОЛЕНКА

ФАКУЛЬТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Кафедра теорії та методики технологічної освіти

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

лабораторної роботи З ТЕМИ:

«ДОГЛЯД ЗА нігтями»

Навчальна дисципліна: «Основи домашнього господарювання»

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Галузь знань: 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки: 6.010103 Технологічна освіта.

Курс навчання: ІІ Семестр (ІV)

Полтава – 2012

Мета і завдання роботи: Навчитися вибирати рецепти для догляду за руками (шкірою рук та нігтями), ознайомитичсь з січасними технологіями нарощування нігтів (гелевою технологією, акриловою технологією, нарощування шовком).

Знання, уміння та практичні навички: сформувати у студентів знання про анатомію та фізіологію нігтів, про види манікюру та педикюру, про інструменти для виконання манікюру, педикюру; сформувати уміння та практичні навички добирати засоби по догляду за руками (шкірою рук та нігтями).

Опис лабораторного обладнання: плакат «Анатомічна будова нігтя», рекламні буклети, журнали

Об’єм і методика проведення дослідження: робота проводиться по даній методичній розробці.

Завдання на самостійне опрацювання: вивчити матеріал з підручника, методичної розробки, конспектів лекцій; проаналізувати літературні джерела з питань народної медицини, дібрати рецепти для догляду за руками

Порядок оформлення звіту:виконати роботу, законспектувати теоретичні відомості, оформити звіт.

Теоретичні відомості

Анатомія і фізіологія нігтя.

Нігті, як і волосся, є придатками шкіри і виконують, насампе­ред, захисну функцію (рис. 1).

Нігтьову пластинкуможна розділити на три частини: корінь, тіло, вільний край.

Корінь нігтямайже повністю лежить під заднім нігтьовим вали­ком.Тіло нігтяявляє собою власне нігтьову пластинку, що із трьох сторін обмежена нігтьовими валиками: заднім і двома бічними.

Нігтьові валики— це шкірні утворення, що у місці переходу в нігтьову пластинку утворюють синуси, або нігтьові пазухи, яким під час проведення манікюру слід приділяти особливу увагу. Тов­щина нігтьової пластинки становить 0,3-0,5 мм. З боку заднього нігтьового валика на ніготь поступово наростаєепоніхій, який ще зветьсякутикулою. Це шкірне утворення виконує важливу роль — захищає корінь нігтя і його ростову зону.

Поверхня нігтьових пластинок нерівна, вона являє собою чер­гування подовжніх валиків і борозенок. У кожної людини цей ма­люнок індивідуальний, що має значення для криміналістики.

Нігтьова пластинка утворюється в результаті поділу клітин матриксу.

Рис. 1. Анатомічна будова нігтя:

1 — матрикс; 2 — епоніхій (кутикула); З — нігтьовий валик; 4 — луночка; 5 — нігтьове ложе; б — гіпоніхій; 7— нігтьова пластинка; 8 — віль­ний край

Матрикс — це основна частина ростової зони нігтя, ідентична ростовому шару епідермісу (базальному шару). Матрикс утворе­ний особливим епітеліальним сосочком ніжної структури, рясно постачається кров'ю і добре іннервується. Від стану матриксу повністю залежить стан нігтьової пластинки.

Клітини матриксу — оніхобласти — постійно діляться, ороговівають і, таким чином, визначають ріст нігтя в довжину і тов­щину.

Матрикс — це не єдина зона росту нігтя, він має своє продов­ження під нігтьовою пластинкою, утворюючи піднігтьове ложе, або гіпонгхій. Останній також являє собою ростовий шар епідер­місу і складається з базальних й шипуватих клітин. Серед них зустрічаються і споріднені матричні оніхобласти, за рахунок яких продовжується ріст нігтя, але вже тільки в товщину.

У структурі гіпоніхію знаходиться значна кількість колагено­вих волокон, що направляються до кісткової фаланги і включа­ються в окістя. Таким чином формується так звана вуздечка ніг­тя— своєрідний фіксуючий зв'язковий апарат нігтя, що дає йому змогу залишатися нерухомим у м'яких тканинах. Гіпоніхій про­довжується до лінії переходу у вільний край нігтя, де він (гіпоніхій) товщає і переходить у шкірну складочку під вільним краєм нігтя.

Корінь нігтяявляє собою первинний, наймолодший ніготь. Між коренем і матриксом немає чіткої межі переходу.

Описуючи анатомічну будову нігтя, слід зупинитися на епоніхії (кутикулі), тому що саме він видаляється в процесі манікюру для досягнення естетичного ефекту.

Епоніхій так само належить до елементів ростового апарата нігтя, тому що він утворюється за рахунок ростового шару епідер­місу з боку нігтьових валиків. При зроговінні частина волокон ва­лика вплітається в нігтьові пластинки, а частина наростає на ніготь у вигляді кутикули, яку й видаляють майстри манікюру. Особливо важко видаляється нижній, дуже тонкий шар кутику­ли — птершій. Його видаляють спеціальним інструментом або ложечкою.

Як уже зазначалося, нігті, як і волосся, є придатками шкіри, тобто роговими чи кератиновими утвореннями. Але, на відміну від волосся, що містить а-кератин, нігті містять b-кератин, що визначає їхню пластинчасту будову.

Кератин— один з найміцніших білків в органічній природі. Він дуже стійкий проти дії кислот, лугів, високих і низьких тем­ператур. До 5% загальної маси кератину становить сірка. З міне­ральних речовин у нігтях переважають кальцій, фосфор, цинк. Крім того, у нігтях до 14% води і до 1% жироподібних речовин, переважно холестерину.

Пластинчаста структура забезпечує нігтю властивості напівпроникності. Так, вода, олії всотуються нігтьо­вою пластинкою в 100 разів інтенсивніше, ніж шкірою.

Цю властивість нігтів використовують при їхньому лікуванні та відновленні.

Слід знати, що нігті так само легко віддають те, що всотали.

Таким чином, через нігті постійно йдуть два процеси: погли­нання і виділення. Виділення вологи, зокрема, впливає на зчеп­лення нігтя з різними покриттями, тому в процесі манікюру фа­хівець неодноразово обробляє нігтьову пластинку спеціальними сумішами — сушками.

Нігті реагують на зміни в навколишньому середовищі, на стан здоров'я людини, особливо пов'язаний з гострими і хронічними інтоксикаціями — отруєннями. У цих випадках на нігтях з'явля­ються білі плями, смуги, подовжня і поперечна посмугованість, піднігтьовий гіперкератоз.

Повна зміна нігтьових пластинок на руках відбувається за 3-4 місяці, на ногах — за 10-12 місяців. У чоловіків нігті ростуть швидше, ніж у жінок; улітку швидше, ніж узимку; вночі швидше, ніж удень; на руках швидше, ніж на ногах.

Практичне застосування манікюру і педикюру вимагає знань щодо небезпечних зон.

Перша небезпечна зона розміщена по периметру шкірних ва­ликів уздовж лінії переходу в ніготь — це зона наймолодшого і найтоншого нігтя. Травми в цій зоні можуть призвести до пору­шення нормального росту нігтьової пластинки.

Друга небезпечна зона — це зона переходу нігтя у вільний край (зона, де найчастіше ламається ніготь). Підвищена увага до цих зон має значення як при виконанні класичного манікюру, так і при моделюванні нігтьових пластинок.

Для того, щоб волосся й нігті були здоровими і мали краси­вий вигляд, крім регулярного професійного догляду, можна реко­мендувати прийом спеціальних вітамінних комплексів, харчових добавок, що містять вітаміни А й Е, біотин, метіонін, цинк, селен і спіруліну.

Манікюр, його види

Назваманікюр відбулося від французького "manicure", що означає спеціальнийдогляд за руками. Доглянуті руки і здорові нігті - один з найважливіших елементів іміджу.

Сучаснийманікюр можна розділити на декілька видів: за способом розм'якшення кутикули ("сухий" або "мокрий") і за способом видалення (обрізний і необрізний).

Манікюр необрізної "сухий" (препаратний). У цьому випадку щипці і ножиці не потрібні. З появою спеціальних препаратів відпадає необхідність "в замочуванні" рук. Завдавши на кутикулу засоби, що містять фруктові кислоти з їх пілінговий дією, отримують подвійний ефект: і розм'якшення кутикули, і її видалення. М'яка кутикула сходить сама, жорсткішу знімають паличкою або пемзою. Вигода від такого манікюру подвійна. По-перше, виключається вірогідність травмування шкіри ріжучими інструментами, а значить, немає ніякого ризику отримати інфекцію. На жаль, необрізний манікюр не підходить для дуже запущених нігтів. І все ж, якщо є можливість, краще застосувати змішану техніку. Наприклад, руку в задирках, але кутикула ціла і не дуже груба: тоді задирки можна прибрати щипцями, а кутикулу – необрізним способом.

По-друге, при замочуванні ніготь, що має шарувату структуру, вбирає воду і стає більш плоским. Коли наносять лак, ніготь висихає, повертається до первинної форми, через що лак відлущується (відшаровується). При "сухому" манікюрініготь не зазнає тимчасової деформації, тому лак на ньому тримається значно довше. Втім, стійкості лаку можна добитися і при "мокрому" манікюр. Існують спеціальні препарати, які прибирають з нігтя зайву вологу. Їх можна застосовувати для штучних і натуральних нігтів перед нанесенням лаків, базових засобів акрилу.

Манікюр "мокрий". Звична процедура: руки поміщаються в теплу воду і після їх "замочування" кутикула обрізається ножицями чи щипцями. Такийманікюр добре розм'якшує шкіру і чудово підходить для запущених нігтів.

Гарячий манікюр - різновид "мокрого". У цьому випадку руки поміщають не у воду, а в спеціальний лосьйон. Вінміститьрослинні масла, в основному персикове або оливкове,вітаміниЕ і А, ланолін,кераміди,мінеральнідобавки: всі ці компоненти пом'якшують кутикулу і, крім того, сприяють швидкому зростанню і харчуванню нігтів. Зрозуміло, що це набагато корисніше, ніж простоводаз рідким милом. Лосьйон наливають в спеціальний прилад, який підтримує постійну температуру близько 50 ˚ С і потім на 7-10 хвилин опускають в нього руки. За допомогою цього ж лосьйону роблятьмасажрук перед власне манікюром. "Гарячий" манікюр лікує тонкі, ламкі нігті і особливо хороший в дитячому та підлітковому віці - він допомагає сформувати міцний здоровий ніготь. Природно, належного ефекту можна чекати лише у разі регулярних процедур. "Гарячий" манікюр готує руки до подальшого сприйняття будь-якої техніки - як обрізної, так і необрізної.

Манікюр з пемзою. Цей вид манікюру хороший у тому випадку, коли клієнт віддає перевагунеобрізному манікюру, але "сухий" (препаратний) йому не підходить, наприклад, через алергію. У цьому випадку після "мокрої" підготовки (звичайної або "гарячої") користуються не щипцями, а каменем-пилкою, що складається з окси алюмінію, склеєної з порцеляною. Пемза повністю прибирає суху і огрубілу шкірку нігтьового валика без усякого ризику.

Елегантно і при цьому доречно в будь-якій ситуації виглядає знаменитий французький" манікюр. Він відразу звертає на себе увагу своєю скромною вишуканістю, і здатний прикрасити будь-які нігті. Він і був створений фірмою ORLY як універсальний, щоб не міняти лак до кожного наряду.

Ефект французького манікюру визначається особливою технологією фарбування, коли робиться акцент на кінчику нігтя звичайно невеликої довжини. Руки готують до процедури традиційною ванною, щоб розм'якшити кутикулу, потім її видаляють. На оброблений ніготь наноситься безбарвний лак-основа, щоб не було "жовтизни". Потім малюють фірмову "усмішку". Для цього виступаючу частину нігтя зсередини виділяють білим косметичним олівцем або випускаються спеціально для цього аплікаціями. А ніготь покривають лаком прозорого або тілесного кольору.

Комплекс SPA - складається з чотирьох кроків, обробкакутикули, поверхневий пілінг, глибокий пілінг, завершальниймасажіз збагаченням шкіри керамідами, які додають їй еластичність.

Чоловічий манікюр Ніхто не стане заперечувати, що чоловік з доглянутими руками виглядає презентабельнєє. Опитування та соціологічні дослідженняпоказують, що чоловіки все більше замислюються про красу нігтів. У чоловічій манікюр входить поліровка нігтів. Полірування вирішальний етап в оформленні нігтів. Це дозволяє видалити подряпини, що залишилися післяроботипилою, згладитинерівностінігтьової пластини і надати нігтю доглянутий вигляд. На відміну від жіночого манікюру в чоловічому професіоналами використовується інший підхід до вибору досягається форми нігтів. Не вигадується і не підбирається форма, використовується просте правило: форма чоловічого нігтя створюється за формою подушечки пальця. Порушення цього правила веде до безглуздого увазі чоловічої руки. Для структури чоловічих нігтівхарактернаміцність. Чоловічі нігті порівняно рідко розшаровуються і не відрізняються крихкістю. Зате форму нігтьового ложа слід коректувати майже завжди. Томупроцесвидалення кутикули повинен проводитися гранично акуратно і обережно. Можна покрити нігті прозорим лаком. Це захистить нігтьову пластину, і виглядатимеприродно. Після манікюру руки чоловіки виглядають чистими, здоровими, словом, як руки справжнього професіонала.

Гігієнічний чоловічий манікюр дозволить не тільки надати рукам чистий і здоровий вигляд, але і захистить від грибкових захворювань. Вінпокращує зовнішній вигляд і підкреслює ваші головніпереваги. І, найголовніше, - це дуже приємна процедура, яка допоможе розслабитися і відпочити.

Педикюр, його види

Слово"педикюр" відлатинськогоозначає догляд за ногами (pedis - нога, cure - догляд). Педикюр - це не тількиестетика, а терапевтична практика, необхідна, як і будь-який інший елемент особистої гігієни, і вимагає серйозного підходу.

Види педикюру: класичний, європейський (французька, сухий) педикюр, апаратний педикюр

Класичний або, як його ще називають, обрізний педикюр. Виконується він за тим же принципом, що і класичний манікюр. Методика виконання педикюру: розм'якшуюча ванночка для ніг протягом 15 - 20; усунення мозолів і натоптишів; видалення кутикули; корекція форми нігтьової пластини; пом'якшення і зволоження шкіри ступень; масаж ніг; покриття нігтів лікувальним або кольоровим лаком.

Європейський (французька, сухий) педикюр проводитися без води і колючо-ріжучих інструментів. Методика (техніка) виконання педикюру:на кутикулу наноситься спеціальний засіб, що розчиняє кутикулу; через 5 -10 хвилин залишки шкірочки зсуваються дерев'яною паличкою; навколонігтьові ложі шліфується спеціальної пилкою; коригується форма нігтьової пластини; стопи обробляються спеціальним размякшуючим складом; через 15 -20 хвилин зі стопи пемзою знімається все зайве; масаж ніг з живильним кремом; французьке покриття (наноситися база (лікувальна або захисна), малюється білий або іншого кольору кінчик, зверху покривається прозорим лаком або матовим, для французького педикюру.

Апаратний педикюр полягає в тому, що за допомогою апаратів можна безболісно позбутися таких неприємностей, як врослі нігті, тріщини, мозолі. Методика виконання педикюру: ноги обробляються дезинфікуючим засобом широкого спектру дії (для запобігання занесення інфекціїпри процедурі);розм'якшення виконується спеціальним препаратом, який впливає на ороговілі шари шкіри; за допомогою апарата з насадками видаляється розм'якшений шар клітин зі стопи; підрівнюється кутикула апаратом з більш дрібною насадкою; коригується форма нігтів; масаж ніг з використанням крему; покриття нігтьової пластини лікувальним або декоративним лаком. У відкритих босоніжках на ногах без панчіх нігті, покриті лаком, виглядають красивіше, ніж без лаку. Але яскравий лак притягує до себе погляд. І якщо на ногах видно мозолі, а пальці недоглянуті, то все це створює неохайний вигляд.

SPA - педикюр ця процедура поєднує в собі корисне (косметичний підхід) і приємне (SPA-філософію). У ньому "всю роботу виконують" фруктові кислоти: і мозолі усувають, і шкіру на п'ятах пом'якшують. Найголовніше, всі препарати натуральні. Методика виконання SPA - педикюру: якщо це необхідно, то знімаємо залишки старого лаку; виробляємо розм'якшення шкіри ніг за допомогою препаратів, які пом'якшують, зволожують, дезодорують і дезінфікують шкіру ніг; поверхневий пілінг шкіри (наа цьому етапі відбувається м'який поверхневий пілінг і зволоження шкіри ніг); видалення мозолів за допомогою спеціальних сироваток; глибокий пілінг за допомогою скрабів (допоможуть видалити натоптиші без застосування лез); педикюр пальців ніг; зволоження (на цьому етапі застосовується маскадля шкіри ніг, яка наноситься на 5 - 10 хвилин, і за рахунок вхідних компонентів відбувається пом'якшення, зволоження, зняття втоми і болю ніг); масаж ніг (проводитися протягом 10 - 15 хвилин).

Інструменти для виконання манікюру, педикюру.

Основні інструменти для виконання манікюру, педикюру включають: кусачки або маленькі ножиці для нігтів і для шкіри, лопаточки (шабер) та дерев'яні або кістяні палички для обробки кутикули, пилочки різної зернистості, переважно скляна пилка.

Мал 2. Манікюрний набір

Пилочки. Застосовуються вони як для шліфуванняй полірування, так і для надання форми нігтям. Тому мають різну зернистість. Крупнозернисті пилочки з грубоюповерхнеювикористовуються для обробки штучних нігтів. Для обробки своїх справжніх нігтів користуватися залізними інструментами небажано. Краще використовувати пилки на прогумованої або картонній основі.

Пилочки бувають: алмазні, рубінові, керамічні, сапфірові - більш зернисті, підходять для твердих нігтів. А для ніжних і тонких - пилка з наждакового паперу. Краще всього користуватися керамічної пилою двох (трьох) сторонній. З одного боку для первинної спилки нігтя і надання йому потрібної форми, а більш дрібна для зашліфовкі країв.

Підпилювати можна тільки сухі нігті, рухи пилкою повинні бути спрямовані обов'язково в один бік: від краю до центру або по прямій. Це покликано запобігти розшаруванню нігтів.

Форма нігтів вибирається відповіднодо форми і довжиною пальців, смаком та зовнішнім виглядом. Для укорочення нігтів використовуютькусачки, а для надання форми - пилочки.

Дуже тонкі нігті вкорочують ножицями з прямими кінцями. Щипці тримають чотирма пальцями під нижній важіль, а великим пальцем підтримують посередині для стійкості. Щоб при укорочуванні нігтя не порушити його симетричність, треба орієнтуватися по середній лінії нігтя, проведеної від середини луночки до середини вільного краю. По межім'якоті кінчика пальця орієнтуватися не можна.

Блиск нігтям надають за допомогою спеціальних пилок-полірувальників. Часто їх продають у комплекті, пронумерованими по етапах полірування. Пилочку з грубим напиленням для шліфування використовують дуже обережно і всього в двох випадках: • якщо нігтьова пластинка в поздовжніх чи поперечних борозенках; • якщо після застосування неякісного лаку на нігті залишилися пігментні зміни.

Для видалення кутикули використовуються спеціальні препарати для її розм'якшення і манікюрні палички «копитця». Металеві та дерев'яні інструменти використовують у своїй роботі професіонали, а в домашніх умовах (та й за відсутності навиків) краще використовувати інструменти, у яких «копитце» виготовлене з м'якої гуми. Цими паличками акуратно зрушують шкірочку навколо нігтя назад і видаляють. Необхідний размякшувач кутикули, який готує кутикулу для видалення і очищеннянігтя.

Використовується також масло для нігтів, воно служить для зволоження і захисту. Кусачки для видалення кутикули - інструмент відкушує кутикулу. Вони повинні бути гострими.

Задирки на руках видаляють спеціальними щипчиками, які виглядають, як манікюрнікусачки. Вони мають тригранні кінчики і скошені краї, що дозволяє їм прилягати до шкіри майже перпендикулярно. Самі задирки не відтягують, а обережно відкушують щипчиками. Манікюрніножиці важко щільно притиснути до шкіри. Іноді вони сприяють утворенню нових задирок. Тому їх небажано використовувати для зрізання задирок.

Рідина для зняття лаку повинна розчиняти лак. Найкраще з цим завданням справляється ацетон. Але він разом з лаком добре видаляє і жирові компоненти нігтьової пластинки і робить її ламкою. Колись ацетон був основою всіх рідин для зняття лаку і також основою самого лаку. Сьогодні препарати для зняття лаку випускаються на основі різних ефірів, спиртів та інших хімічних сполук, які більш дбайливо ставляться до нігтів, але все одно знежирюють їх. Тому в препарати для зняття лаку додають пом'якшувальні засоби: жирові добавки, воски. Використовують рідина не лише для зняття лаку, але і для знежирення нігтів перед нанесення нового лаку, навіть якщо до цього вони не були нафарбовані (тоді новий лак лягає рівномірно і краще тримається на нігтях).

При педикюрі використовуються інструменти, якими роблять і манікюр. Це ножиці або щипчики для зрізання відростила краю нігтя, паличка з апельсинового дерева, для обробки шкірки навколо нігтьової пластини. Користуватися гострими металевими інструментами можна, але дуже обережно, щоб не поранитися коли вони зіскакують, що трапляється нерідко. Бажано матиспеціальні пристосування для розділення пальців, щобохайно наносити лак на нігтів, але можна замінити його ватяними валиками.

Для догляду за нігтями абсолютно необхідний хороший манікюрний набір. У ньому обов'язково повинні бути прямі ножички, кусачки, апельсинові палички, ножиці з вигнутими кінцями і, бажано, тупа лопаточка (або кюретка). Цей же набір можна застосовувати в домашніх умовах і для педикюру. Всі інструменти до і після використання треба протирати спиртом або іншим дезинфектантом.

Рекомендації до виконання класичного манікюру:

· Видаліть лак з нігтів.

· Підкоригуте нігті за допомогою наждакових пилок різного ступеня жорсткості у напрямку від зовнішньої сторони до центру. · На нігті і шкіру навколо них нанесіть засіб для розм'якшення кутикули і залиште його на кілька хвилин. · Після вказаного часу опустіть руки в теплу мильну воду для видалення бруду і розм'якшення шкіри навколо нігтів. Тривалість процедури - 5 хвилин. · За допомогою спеціальної лопатки відсуньте кутикулу і обполосніть руки прохолодною водою. · Нанесіть на руки крем для зміцнення нігтів, а через деякий час після його вбирання видаліть надлишки паперовою серветкою. · На оброблені нігті нанесіть лак-основу. · Після висихання базового шару покрийте нігті ще одним. При необхідності нанесіть на висохлі нігті закріплювач лаку.

Правила нанесення лаку

Для того щоб манікюр був бездоганним і довгий час залишався таким, при нанесенні лаку необхідно дотримувати деякі правила:

· Після того як надали нігтям бажану форму, їх слід знежирити, протерши рідиною для зняття лаку, що не містить ацетону. · В першу чергу наноситься шар безбарвного лаку, завдяки якому основний лак буде лягати рівніше і триматися довше. · Пензлик з лаком слід підносити до середини нігтя, а потім поступово просувати його до кореня. Можна нанести на шкіру навколо нігтя невелика кількість поживного крему - так буде легше видалити лак, який випадково потрапив за межі нігтя. · Наносячи лак, необхідно спочатку прокласти поздовжню смугу від кореня нігтя до його кінчика, а після цього швидко провести смуги з обох боків. · Покриваючи нігті лаком темних відтінків, треба діяти дуже охайно і обережно, оскільки всі нерівності при такому манікюрі будуть особливо помітні. · Не варто дмухати на нігті під час висихання лаку, тому що вологість від подиху уповільнює цей процес. Звичайний лак сохне від 5 до 10 хвилин, експрес-лак - близько 1 хвилини. · Якщо потримати нігті протягом декількох секунд в холодній воді, лак буде триматися довше. Також для збереження манікюру можна нанести як завершальний шару спеціальну закріплюючу рідина. · Видаляючи старий лак, слід просочити ватний тампон або диск спеціальною рідиною, яка не містить ацетону, притиснути його до нігтя і зняти з легким натиском через кілька секунд.

Основні принципи догляду за руками

Догляд за руками умовно поділяється розділити на дві частини: догляд за шкірою рук і за нігтями.

Першою умовою збереження рук у хорошому стані є щоденний відповідний догляд за їх шкірою. Він включає перш за все дотримання гігієни. Одним з найбільш важливих її правил є миття рук в теплій воді, яка сприяє розширенню і очищенню пор. Часте миття рук холодною водою приводить до огрублення шкіри, її висихання і розтріскування.

Мило для рук повинне бути м'яке або жирнувате, наприклад, таке, як «Дитяче», «Гліцеринове». Миття рук пральним порошком або синтетичними розчинами дуже шкідливо.

Щоб зберегти еластичність шкіри, руки обов'язково треба змащувати призначеними для них кремами, які володіють зволожуючити властивостями і сприяють збереженню водно-жирового шару на поверхні шкіри. Якщо у вас немає спеціального крему для рук, можна користуватися жирним або напівжирними кремами або гліцерином.

Крем слід втирати в злегка вологу шкіру після кожного миття рук і обов'язково після вечірнього миття. Під час вечірнього змазування рук рекомендується розтирати шкіру долонею, починаючи від кінчиків пальців. Масажувати потрібно кожен палець окремо і потім всю тильну поверхню долоні. Посля цього кілька разів стиснути пальці в кулак, зробивши декілька оборотів кистю спочатку в одну, потім в інший бік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]