Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб_6-7 Зубцювання.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
794.11 Кб
Скачать

полтавський національний педагогічний університет імені в.г. короленка

ФАКУЛЬТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Кафедра теорії та

методики технологічної освіти

Методичні вказівки до виконання

лабораторнИХ робІТ № 6-7

з курсу «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРАКТИКУМ»

для студентів ІІІ курсу

ЗУБЦЮВАННЯ ПРУТИКОМ, ПРУТИКОМ ІЗ ЧЕРВ'ЯЧКОМ, ПОДВІЙНОЮ ШТАПІВКОЮ.

ЗМЕРЕЖУВАННЯ ЧЕРВ'ЯЧКОМ, ГОРОДКАМИ, ПЛАХТОВИМ ШВОМ, ШАБАКОМ

Галузь знань: 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки 6.01.01.03. Технологічна освіта

ПОЛТАВА – 2012

МЕТА РОБОТИ: ознайомитися з видами зубцювання та змережування, їх призначенням, виконанням, застосуванням.

НЕОБХІДНІ ПРИЛАДИ І МАТЕРІАЛИ: стенди, плакати, підручники, інструкційні картки, готові зразки.

ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ: уважно прочитати лабораторну роботу, законспектувати в зошит. Виконати практичну частину до теми.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Зубцювання

Зубці широко вживаються при вишиванні чоловічих та жіночих українських сорочок. Ними оформляють коміри й чохли, що надає сорочкам особливої витонченості і краси.

Вишивають зубці здебільшого білими нитками, рідше – сірими. На Поділлі для вишивання їх часто застосовують червоні нитки.

Зубці шиють паралельно узорові, відступивши від нього на дві горизонтальні нитки.

Починаючи вишивати сорочку, розміряють тканину так, щоб лишився достатньої ширини край. У готовій речі, коли його підгортають, він закриває з вивороту всю вишивку коміру або чохли.

Зубцювання прутиком

Для нього треба підготувати відповідне місце. Для цього відступають від краю тканини 1 см, витягують три чи чотири нитки тканини і на лицьовому боці виконують прутик. Якщо його перегнути навпіл уздовж, то утворюються зубці (мал. 1).

При наданні зубцям стійкості цей зубчастий край необхідно закріпити. Закріпивши вишивальну нитку справа, починають шити штапівку. При цьому голку вколюють точно в ті самі дірочки, в які вколювали при виконанні прутика. Штапівку прошивають зразу через два шари тканини.

Після того як закінчили шити перший ряд штапівки, відступають униз на дві або чотири нитки і шиють справа наліво другий ряд штапівки. Стібки цього ряду кладуть точно навпроти стібків першого ряду штапівки і міцно притягують, щоб зубці стали більш виразними.

Мал 1. Зубцювання прутиком

Зубцювання прутиком із черв'ячком і подвійною штапівкою

Відступивши від краю тканини па 1 см витягують чотири нитки, шиють ліву та праву закріпки і одинарний прутик по верху. Потім перегинають тканину по витягнутих нитках навпіл; при цьому одинарний прутик залишається па виворітному боці. Зразу під зубцями вишивають черв'ячок. Для цього вишивальну нитку закріплюють справа, голку вколюють з вивороту і виколюють на лицьовий бік, відокремлюючи чотири нитки, які утворюють зубець. Далі нитку протягують між зубцями і вколюють голку через чотири нитки для наступного зубця. Спочатку шиють одну половину черв'ячка, тобто справа наліво, а потім другу частину — зліва направо. Закінчивши робити черв'ячок, шиють подвійну штапівку. Уколи штапівки мають точно збігатися з уколами черв'ячка (мал. 2).

Мал. 2. Зубцювання прутиком із черв'ячком

і подвійною штапівкою

Зубцювання стовпчиком

На чотирьох – шести нитках виконують мережку стовпчик. Після цього мережку перегинають навпіл так. щоб утворилися зубці, які закріплюють двома рядами штапівки (мал. 3).

По краю виробу можна також зробити ажурне зубцювання. Для цього за допомогою прутикування в кілька рядів спочатку роблять сітку, а потім вирізують зубці задуманої форми і обкидають їх по краю вишивальною ниткою способом - у петлю.

Мал. 3. Зубцювання стовпчиком

Змережування

Змережування – це своєрідні шви, за допомогою яких зшивають окремі частини деталей у чоловічих та жіночих сорочках, з'єднують полотнища плахт тощо. Перед тим як робити змережування, треба відповідно підготувати край деталей виробу. Його можна просто підгорнути рубцем завширшки приблизно 0,3 см і підшити білою ниткою. Підшиваючи рубець, захоплюють тільки за одну нитку тканини, щоб не було видно стібків. Край деталей для змережування можна обробити рубцем з одинарним прутиком.

Змережування «черв'ячком» поширене в Київській. Полтавській областях, а також на Поділлі. У Полтавській і Київській областях змережують червоним кольором, на Поділлі – послідовно червоним, чорним, жовтим, потім знову – червоним, жовтим, чорним.

Для вишивання «черв'ячком» спочатку необхідно підготувати край тканини, тобто підгорнути зісподу рубець шириною близько 3 см. і підшити його білою ниткою, захоплюючи при цьому тільки одну нитку тканини, щоб не було видно стібків. «Черв'ячок» шиємо зліва направо на лицьовому боці тканини. Зав'язавши вузлик на вишивальній нитці, закріплюємо її під верхнім рубцем зліва на тканині і вколюємо голку під верхнім рубцем (робоча нитка знаходиться під голкою), щоб прикрити його стібком під верхнім. Потім протягуємо голку в петлю й витягуємо нитку. Після цього робимо таку ж петлю й протягуємо в неї голку з ниткою, настеляючи стібок на нижньому рубці. Повернувши петлю назад вліво й захопивши голкою обидва попередні стібки рубцями, протягуємо нитку в петлю й сильно притягаємо її. Таким чином закріплюємо вишивальну нитку на рубцях. Потім починаємо вишивати «черв'ячок». Голкою з вишивальною ниткою робимо петлю вправо, вколюємо голку в місце першого проколу стібка на верхньому рубці, тобто знову покриваємо стібком рубець у тому ж місці й протягуємо голку з ниткою в петлю. Далі знову робимо петлю вправо й укриваємо нижній рубець стібком, паралельним першому й однаковим із ним за розміром. Після цього робимо третю петлю, але вліво і, захопивши попередні стібки голкою між рубцями, протягуємо нитку в петлю, сильно притягаємо її. Наступний стібок робимо вниз поруч із уже притягнутим і притягаємо петлю. Щоб зубці «черв'ячка» були рівними, петлю слід притягати досить сильно, однак не занадто (мал. 4).

Мал. 4. Змережування «черв'ячком»

Змережування «городками» застосовується в тих же місцевостях, що й «черв'ячок». Вишивають «городки» різними кольорами. Як і під час виконання шва «черв'ячок», спочатку робимо два топкі рубці й уже па них вишиваємо «городки», направляючи голку зліва направо. Один «городок» настеляємо такою кількістю стібків, щоб ширина його дорівнювала висоті. Кожний стібок шиємо па однаковій кількості горизонтальних ниток і через одну вертикальну. Особливістю цього шва є те, що на кожний стібок накладаємо петлю й притягаємо її. Нашивши «городок» па верхньому рубці (вісім стібків), переходимо до нижнього рубця й шиємо па ньому другий «городок» (мал. 5).

Мал. 5. Змережування «городками»

Змережування «зубцями» схоже на шов «городки», але складніше за нього. Під час вишивання зубців довжину стібків поступово збільшують на одну горизонтальну нитку. Вишиваємо зліва направо, різними кольорами. Часто відрізок довжиною 5 см вишивають одним кольором, інші 5 см—іншим. Це ще зветься «гладьові зубці» (мал. 6).

Мал. 6. Змережування «зубцями»

Змережування «плахтовим швом» нагадує «зубці», однак у цьому випадку зубці розташовані один навпроти одного. Підрубивши краї тканини топкими рубцями, проводимо кольоровою ниткою лінію паралельно до підрубленого краю па відстані, що дорівнює висоті зубця. Вишиваємо зліва направо. Стібки робимо то на верхньому, то на нижньому рубцях, притягуючи кожний стібок петлею. Необхідно стежити, щоб верхній та нижній стібки були однакової довжини і щоб збільшувалися й зменшувалися поступово, утворюючи зубці однакової форми й однакового розміру (мал. 7).

Мал. 7. Змережування «плахтовим швом»

Змережування шабаком. Для виконання цього змережування спочатку підрублюють два куски тканини, протягуючи між двома рубцями білі нитки однакової довжини, тобто роблять стібки для утворення основи, на якій можна було б шити шабак. Закінчивши шити основу, починають вишивати шабак. Для цього червоною ниткою шиють першу його деталь на чотирьох нитках зверху. Вишивши всі деталі червоною ниткою, проміжки між ними заповнюють чорними нитками (мал. 8). Шабаком змережують чоловічі й жіночі сорочки на Чернігівщині та Поділлі.

Мал. 8. Змережування «шабаком»

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

«виконання торочок»

Прийоми виконання операцій

Графічне зображення операцій

1

Висмикнути одну нитку тканини |на всю довжину краю виробу і виконати одинарний прутик.

2

Униз від прутика висмикнути решту ниток, які залишили для китичок.

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

«виконання рубців»

Прийоми виконання операцій

Графічне зображення операцій

1

Із одним прутиком

2

Зі звичайним прутиком

3

З подвійним прутиком через чисницю

4

Із двома штапівками

5

Черв’ячок під рубцем

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]