Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_7-8 Зерновий вивід.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.34 Mб
Скачать

полтавський національний педагогічний університет імені в.г. короленка

ФАКУЛЬТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Кафедра теорії та

методики технологічної освіти

Методичні вказівки до виконання

лабораторної роботи №7-8

з курсу «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРАКТИКУМ»

для студентів ІІІ курсу

вирізування.

зерновий вивід. солов’їні вічка

Галузь знань: 0101 Педагогічна освіта

Напрям підготовки 6.01.01.03. Технологічна освіта

ПОЛТАВА – 2012

МЕТА РОБОТИ: ознайомитися техніками: вирізування, зерновий вивід, солов’їні вічка, способами виконання, та застосуванням.

НЕОБХІДНІ ПРИЛАДИ І МАТЕРІАЛИ: стенди, плакати, підручники, інструкційні картки, готові зразки.

ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ: уважно прочитати лабораторну роботу, законспектувати в зошит. Виконати практичну частину до теми.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Вирізування

Вирізування поширене на Полтавщині, Чернігівщині, Харків­щині, Київщині, Поділлі. Вирізуван­ням цю техніку називають тому, що в середині контуру узору вирізають нитки полотна. Вишивають його здебільшого нитками білого кольору як самостійний узор, так і в поєднанні з іншими техніками, особливо з техні­ками лиштва, хрестик, в обвідках – з ретязем (мал. 1).

Мал. 1. «Вирізування»

Техніка вирізування складається з хрестика і качалочкової лиштви. Кон­тур узору (ромб) вишивають качалочковою лиштвою, а в місцях перетину основи і піткання – хрестиком. Кон­тур зигзагоподібний. Внутрішній кон­тур виконують через три – п'ять ві­чок. Під час виконання потрібно уваж­но стежити, щоб хрестик був навпро­ти хрестика. Коли вишиті обидва контури, вирізають нитки тканини, які лежать навпроти качалочок. Нитки слід підрізати акуратно, щоб не за­лишалися кінчики. Вирізані нитки витягують, а залишені обкручують нитками, виконуючи на перехрещенні хрестик, і одночасно заповнюють віч­ко ляхівкою або стовпчиком у шахо­вому порядку.

Різновидом вирізування є обманка, коли контур нашивають так, як у звичайному вирізуванні, але нитки у квадратиках не підрізають, а зашива­ють нитками чорного або іншого тем­ного кольору однією з технік – лишт­ва, хрестик, штапівка (додаток А). Цією технікою оздоблюють жіночі та чоловічі сороч­ки, скатерки, портьєри, рушники тощо.

«Зерновий вивід»

Зерновий вивід вишива­ють без вирізування і витягування ни­ток, утворюючи на тканині прозоро-ажурну вишивку. Цього досягають тим, що на одному й тому самому місці виконують два стібки, що міцно стягу­ють нитки тканини. Найчастіше зерно­вий вивід вишивають нитками білого кольору, а інколи тими, що й для всьо­го узору (мал. 2).

Мал.2. «Зерновий вивід»

Зерновий вивід можна виконувати двома способами. При першому спосо­бі шити починають справа наліво. На­бирають на голку три-чотири верти­кальні нитки тканини, закріплюють голку способом у петлю і на тому самому місці кладуть ще один стібок (один поверх одного), міцно стягуючи вертикальні нитки тканини. Потім роблять вертикальні стібки, захвачую­чи горизонтальні нитки тканини. Піс­ля цього знову захвачують вертикальні нитки, утворюючи зигзагоподібну ла­ману лінію. З виворітного боку стібки такі самі, як і з лицьового. Дійшовши до кінця, роблять вертикальний стібок і вишивають другий ряд зернового виводу, утворюючи клітинки.

Виконуючи зерновий вивід другим способом, починають шити зліва на­право, тоді стібки на виворітному боці йдуть не тільки по вертикалі й гори­зонталі, а й по діагоналі (додаток Б).

Ця техніка дуже вдало доповнює інші узори, виконані лиштвою, вирізу­ванням, солов'їними вічками, хрести­ком в оздобленні чоловічих сорочок, жіночих блузок, суконь, а також деко­ративних виробів.

Зерновий вивід дуже поширений на Полтавщині.

Солов’їні вічка

Солов'їні вічка як само­стійну техніку майже не вишивають, їх застосовують у поєднанні з іншими техніками, зокрема: лиштвою, зерно­вим виводом, вирізуванням (мал.3).

Мал. 3. «Солов’їні вічка»

Ця техніка характеризується тим, що стібки весь час кладуть між центром і сторонами квадрата. Всі стібки беруть початок у центрі, де від цього утворюється дірочка, а закінчуються на сторонах квадрата. Для вишивання солов'їних вічок іноді застосовують дерев'яні загострені палички (виколки), якими розтягують нитки тканини для того, щоб дірочка була більшою.

Шити починають зліва зверху вниз. Коли виконують окремі солов'їні віч­ка, то шиють всю фігурку зразу, а коли їх розміщують зигзагоподібною лама­ною лінією, то спочатку вишивають одну сторону, а дійшовши до кінця ламаної лінії, виконують другу сторо­ну. За таким способом солов'їні вічка з лицьового і виворітного боків вихо­дять однакові, в них немає переколів попід нитками і не пропускаються настилки (додаток В).

Додаток А

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА

вирізування

Прийоми виконання операцій

Графічне зображення операцій

1. На трьох нитках тканини виконати хрестик і чотири стібки качалочкової лиштви зліва направо.

2. Закінчивши качалочку, виконати знову хрестик і голку спрямувати вниз для виконання стібків наступної качалочки зверху вниз.

3. У такій послідовності зліва направо зверху вниз виконати наступні хре­стики і качалочки, утворюючи контур узору.

4. В середині узору підрізати та витя­гнути нитки основи і піткання, на яких були виконані качалочки.

1

2

5. Нитки, що залишилися, щільно обкру­тити вишивальною ниткою, а клітини в шаховому порядку заповнити ля­хівками.

Обманка

1. Як і в техніці вирізування, виконати контур узору.

2. Нитки не підрізати, а утворені квад­ратики заповнити однією з технік: хрестик, лиштва або штапівка.

Додаток Б

ІНСТРУКЦІЙНА КАРТА