Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие для самостоятельной работы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.46 Mб
Скачать

Збільшення продуктивності шляхом дефрагментації диска

Високий ступінь фрагментації файлів змушує жорсткий диск робити додаткові дії, що приводить до уповілнення роботи комп'ютера. Файли на знімних запам'ятовувальних пристроях, таких як USB-пристрої флеш-пам’яті , також можуть стати фрагментованими. Програма дефрагментації диска робить упорядкування фрагментованої інформації для більше ефективної роботи дисків і дисководів. Програма дефрагментации диска працює за заданим розкладом, але можна запускати аналіз і дефрагментацію дисків вручну. Для цього виконаєте наступні дії.

Рисунок 1. Дефрагментація диска

  1. Пуск→ Все программы→Стандартные → Служебные→Дефрагментация диска.

  2. У розділі Поточний стан виберіть диск, який необхідно дефрагментувати.

  3. Щоб визначити, чи потрібна дефрагментація диска, натисніть кнопку Аналіз.

  4. З появою запиту пароля адміністратора або підтвердження введіть пароль, або надайте підтвердження.

  5. Коли Windows завершить аналіз диска, у стовпці Останній запуск будуть представлені відомості про відсоток його фрагментації. Якщо це значення перевищує 10%, необхідно виконати дефрагментацію диска.

  6. Натисніть кнопку Дефрагментація диска. З появою запиту пароля адміністратора або підтвердження введіть пароль або надайте підтвердження.

  7. Залежно від розміру диска й ступеня фрагментації файлів для дефрагментації може знадобитися від декількох хвилин до декількох годин. Під час дефрагментації роботу з комп'ютером можна не переривати.

Примітки

  • Якщо диск перебуває в монопольному використанні іншою програмою або він відформатований з файловою системою, відмінної від файлової системи NTFS, FAT або FAT32, цей диск не може бути дефрагментувати.

  • Мережні папки не можна дефрагментувати.

  • Якщо диск, що очікувалося побачити в розділі Поточний стан, там не відображається, це може бути наслідком того, що він містить якусь помилку. Спробуйте відновити диск, а потім знову запустите програму дефрагментації диска.

Перевірка жорсткого диска на наявність помилок

Можна вирішити деякі проблеми й поліпшити продуктивність комп'ютера, переконавшись, що на жорсткому дисковів немає помилок.

Рисунок 2. Перевірка диска на фізичні помилки.

  1. Пуск→ Все программы→Стандартные → Служебные→Проверка диска.

  2. Клацніть правою кнопкою миші жорсткий диск, що потрібно перевірити, і виберіть пункт Властивості.

  3. На вкладці Програми в групі Перевірка диска натисніть кнопку Виконати перевірку. З появою запиту пароля адміністратора або підтвердження введіть пароль або надайте підтвердження.

  4. Для автоматичного виправлення виявлених при скануванні неполадок з файлами й папками виберіть Автоматично виправляти системні помилки. У противному випадку перевірка диска буде тільки повідомляти про неполадки, але не виправляти їх.

  5. Для виконання ретельної перевірки диска виберіть Перевіряти й відновлювати ушкоджені сектори. Це сканування намагається знайти й виправити фізичні помилки на самому жорсткому диску, для чого може знадобитися набагато більше часу.

  6. Для перевірки й файлових, і фізичних помилок виберіть і Автоматично виправляти системні помилки, і Перевіряти й відновлювати ушкоджені сектори.

  7. Натисніть кнопку Пуск.

Залежно від розміру жорсткого диска для цього може знадобитися кілька хвилин. Для одержання найкращих результатів не використайте комп'ютер для виконання інших завдань під час перевірки диска.

Примітка

Якщо вибрати Автоматично виправляти системні помилки для використовуваного диска (наприклад, розділу, який містить Windows), буде запропоновано перенести перевірку диска й перевірити його в ході наступного завантаження комп'ютера.