Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие для самостоятельной работы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.46 Mб
Скачать

Малюнок у тексті

Малюнок і текст мають різну природу. Є різні варіанти суміс­ного відображення малюнку в тексті і для "їх здійснення потрібно виконати деякі дії.

При вставці малюнку у вибране місце текстового документу "по умолчанию" текст розсувається і знаходиться зверху і знизу малюнку. Щоб зробити інше, виконати такі дії:

• Активізувати малюнок, для чого клацнути на ньому лівою кнопкою "миші";

• Клацнути правою кнопкою на ньому, у контекстному меню, що з'явиться, виконати команду "Формат рисунка ...";

• У діалоговому вікні "Формат рисунка" вибрати команду "Положение", у якому встановити "галочку" у полях "Поверх текста" і "Перемещать вместе с текстом", зняти "галочку" у полі "Установить привязку";

У діалоговому вікні "Формат рисунка" вибрати команду

"Обтекание", у якому встано­вити відповід­не поле "Об­текание" для сумісного Іс­нування тексту і малюнку. У полі "Текст" вибрати підхо­дящий варіант: "вокруг", "сле-ва", "справа" або "на большей стороне";

• Клацнути на кнопці "ОК", щоб встановити вибрані параметри для малюнку.

Напис у тексті

Напис це абзац тексту, оформлений як графічний елемент, який можна розташувати у тексті, пересувати по документу, міняти його розміри тощо.

Щоб створити напис, необхідно виконати такі команди:

• Розгорнути панель інструментів "Рисование";

• Клацнути на кнопці "Надпись", перевести вказівник "миші" на екран;

• Встановити вказівник "миші", що став у формі +, в один із кутів майбутнього напису, натиснути на ліву кнопку і не відпускаючи перетягти вказівник у протилежний кут напису. Одержимо прямокутник;

• Перевести курсор всередину прямокутника, набрати текст з потрібним шрифтом і вирівнюванням;

Робота з Word Art

Word Art надає допоміжні можливості створення красивих ефектів для прикрашання тексту написами різноманітних обрисів. Наприклад, можливості Word Art використовують для створення заголовків. Щоб створити заголовок за допомогою Word Art, треба виконати такі дії:

• В документі у вибраному місці набрати текст заголовка;

• Виділити текст заголовка;Виконати команду "Вставка" •* "Рисунок", із підменю вибрати "Обьект Word Art", відкриється діалогове вікно "Коллекция Word Art";

• Клацнути на вибраному варіанті, потім на кнопці "ОК", з'явиться діалогове вікно "Изменение текста Word Art";

• При потребі вибрати шрифт, змінити його розмір і стиль. Клацнути на кнопці "ОК".

• На екрані з'явиться напис у стилі Word Art і панель інст­рументів для внесення змін і ефектів. Будь-які зміни, що вно­сяться в об'єкт Word Art, негай­но відображаю­ться на екрані;

Форма об'єкту Word Art — для тексту вибрати дугову,

хвилясту, прямокутникову тощо форму;

Обертання об'єкту Word Art — повертати вибраний

об'єкт на будь-який кут.

• Клацнути на кнопці "ОК".

При потребі роботу з одержаним об'єктом можна проводити так, як з графічним об'єктом: копіювати, переносити, змінювати розмі­ри, робити границі і заливку.

Створення форммул

Для створення і редагування формул варто вибрати додаток Microsoft Equation діалогового вікна команди Об'єкт меню Вставка.

З’явиться панель інструментів, яка дозволяє вводити формули будь-якої складності.

Якщо вікно редагування формул перекриває робочу частину екрана, то його варто відтягнути в зручне місце.

Щоб увести потрібний символ потрібно установити покажчик миші на елементі меню, що містить цей символ і клацнути мишею; у повному списку доступних у, що відкрився, ньому символів клацнути на обраному символі. Символ вводиться в крапку перетинання вертикальної і горизонтальної ліній курсору введення Редактора формул, що нагадує букву L. Для переміщення курсору введення Редактора формул потрібно скористатися клавішами керування чи курсором мишею.

Для завершення роботи з Редактором формул і вставки формули в робочий документ потрібно клацнути мишею поза кадром з формулою.

Щоб внести зміни у формулу, потрібно двічі клацнути по ній. Меню Стиль і Розмір дозволяють вибрати шрифт і розмір для виділеного елемента формули.

Щоб змінити місце розташування формули, потрібно зачепити мишею формулу і, не відпускаючи кнопки миші, перетягнути її в потрібне місце.

Нижче представлені зразки індивідуальних завдань студентів. Дана самостійна робота містить 2 рівні складносі: перший (достатній) рівень передбачає побудову схеми за допомогою автофігур; другий (високий) рівень – створення складних математичних формул за допомогою інструмента «Редактор формул». Результати роботи відобразіть у Зошиті для самостійної роботи