Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие для самостоятельной работы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
3.46 Mб
Скачать

Діалогові вікна Елементи діалогового вікна.

Діалогові вікна використовують у тих випадках, коли користувач повинен втручатися у роботу операційної системи або відкритого додатку (запущеної програми) з метою зміни режимів роботи, зміни деяких параметрів, введення деякої додаткрвої інформації і т. д. Часто у таких вікнах для користувача виводиться деяка інформація, на основі якої він має прийняти рішення про зміни відповідних режимів роботи чи побачити реакцію системи на йогго дії.

Д ля взаємодії користувача з системою діалогові вікна мають спеціальні елементи управління: Флажок, Переключатель, Строка ввода, Счетчик, Список, Ползунок.

Зупинимося детальніше на кожному з них.

Рисунок 3.

Флажок (прапорець). Такі елементи використовують для вибору параметрів або установки відповідних режимів роботи. У вікнах такі елементи управління подані маленькими квадратними віконцями. Прапорці вважаються установленими, якщо у віконцях установлено значок. Стан будь-якого прапорця не залежить від стану інших, розташованих у тому самому вікні.

Переключатель (перемикач). Такий елемент схожий на попередній, але із запропонованого списку параметрів потрібно вибрати тільки один з них.

Счетчик (лічильник). Елемент являє собою віконце, у якому відобра­жаються конкретні числові значення параметра та дві кнопки управління. Одне клацання по кнопці призводить до збільшення числа на деяке дискретне значення. Другу кнопку використовують для зменшення значення параметра. Якщо клацнути мишею по віконцю, то значення параметра може бути відре­даговано безпосередньо за допомогою клавіатури.

Список (список). Використовують відкриті списки і списки, які розкрива­ються. У відкритому списку елемент вибирають за допомогою смуги прок­рутки. Для роботи зі списком, який відкривається, спочатку його потрібно відкрити, клацнувши мишею по кнопці.

Строку ввода (рядок введення) використовують для введення текстової інформації за допомогою клавіатури. Перед початком роботи необхідно клац­нути мишею по області введення. Після появи у віконці текстового курсору, можна починати введення інформації.

Елемент типу Ползунок (повзунок) використовують для зміни значення деякого параметра у відповідному інтервалі. Положення повзунка змінюється за допомогою миші методом перетягування.

Робота з вікном.

Для зміни розмірів вікна і зміни його положення на робочому столі можна скористатися мишею чи клавіатурою. Звичайно зручніше працювати першою. Суміщаючи вказівку миші з межею вікна або кутом (до появи подвійних стрілок), натискуючи і утримуючи в такому стані ліву кнопку миші, можна переміщувати межі у потрібне місце. Те саме можна виконати за допомогою системного меню вікна. Для цього необхідно відкрити меню, вибрати рядок Размер і натиснути Enter. Переміщення вікна на робочому столі здійснюється таким чином:

-сумістити вказівку миші з полем рядка заголовка вікна;

-натиснути ліву кнопку миші;

-невідпускаючи кнопку, перемістити вікно у потрібне місце;

-відпустити ліву кнопку миші.

Т ой самий результат можна отримати, використовуючи команду Переместить системного меню вікна, а також клавіші управління курсором.

Вікно можна розгорнутити на весь екран — ,

н адати йому попереднього вигляду —

закрити — , якщо воно зайве.

В ікно можна відправити в панель задач

Тема 9. Операційна системи MS-DOS Основні складові

Тема 10. Операційна системи MS-DOS Основні команди

Тема 11. Робота з вікнами ОС WINDOWS

Тема 12. Сервісні програми та стандартні додатки ОС WINDOWS Стандартні додатки Windows

Типи додатків Windows XP

Операційна система Windows XP має розширений комплект стандартних додатків. Основне призначення стандартних засобів, що входять до її складу, — надання користувачеві мінімального набору зручних інструментів для повсякденної роботи. Питання «мінімальності» та «зручності» — це проблема балансу. В даній операційній системі цей баланс установлений на такому рівні, що засобами стандартних додатків можна підготувати і найпростішу записку і мультимедійну енциклопедію на CD-ROM.

Стандартні додатки Windows ХР зосереджені в меню Стандартные Главного меню. Доступ до цієї групи відкривається через меню Программы: Пуск→Ве программы→Стандартные. До неї входять такі категорії:

  • Специальные возможности — засоби настроювання робочого середовища для осіб, які мають обмеження зору, слуху, а також обмежені можливості керування клавіатурою і мишею;

  • Средства связи — стандартна підтримка апаратних засобів зв'язку;

  • Мультимедиа — група підтримки засобів мультимедіа;

  • Служебные программы — стандартні засоби обслуговування апаратних компонентів комп'ютера і програмних компонентів операційної системи.

Розглянимо деякі службові програми, які допоможуть прискорити роботу Вашого комп’ютера, а також зупинимося на прикладних програмах, що найактивніше використовуються в процесі створення та редагування документів.