Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сочевиця.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

4.4 Система обробітку грунту

Сочевицю в господарсьві вирощуємо після озимого ячменю, отже відразу після збирання попередника проводимо дискування на глибину 10-12 см трактором Т-70 + БД-25. Оранку проводимо восени на глибину 28-30 см плугом ПЛН-5-35 з агрегатом Т-150. Для вирівнювання поверхні грунту впоперек зябу слід застосовувати чизель культиватори ЧКУ-4,0 на глибину 16-18 см.

Весною обробіток грунту полягає в ранньому боронуванні боронами БЗСС-1 та передпосівній культивації культиваторами КПС-4, передпосівну культивацію з боронуванням проводити на глибину 5-7 см.

Перед сівбою насіння сочевиці обробляти препаратами та висушити.

Догляд за посівами включає в себе міжрядний обробіток грунту культиватором КРН-4,2.

Перед збиранням захисні полоси зкошувати. Збирання врожаю проводити комбайном СК-5 Нива при вологості зерна 14-15 %.

4.5 Районовані сорти культури та їх характеристика

В Україні зареєстровані такі сорти сочевиці: Красноградська 49, Красноградська 250, Луганчанка, Дніпровська 3. Усі вони придатні для вирощування в Степу та Лісостепу, а також характеризуються доволі високими якісними показниками.

Рекомендуємо вирощувати в господарстві сорт сочевиці Лінза.

 Вегетаційний період рослин сорту - 85 діб. Урожайність зерна за стандартної вологості - 17,4 ц/га. Вміст протеїну - 27 %.  Збір білка - 4,2 ц/га. Ураження аскохітозом - 1 бал, кореневими гнилями - 2. Стійкість до вилягання та  обсипання - по 4 бали.

 

   Тривалість розварюваності зерна  та смак звареного зерна оцінено по 5 балів.  

Сім’ядольний листочок у рослин сорту зеленувато-жовтий.

 Рослина під час цвітіння середньої висоти, пряма, без антоціанового забарвлення,  середньою інтенсивністю галуження,  середніми показниками часу цвітіння та достигання.

 Листок має середню кількість листочків. Листочки  середні за розміром, оберненояйцевидної форми, зеленого кольору середньої інтенсивності.

 Суцвіття з трьома квітками на вузлі. Квітка середнього розміру. Парус  білого кольору з наявними фіолетовими смугами на ньому та відсутніми фіолетовими смугами на веслах.

 Біб перед збиральною стиглістю середньої інтенсивності забарвлення, має два або три насінних зачатки.  У фазі повної стиглості колір бобу - жовтий, має середні показники довжини та ширини. Форма верхівки бобу – від усіченої до гострої.

 Сухе насіння - однокольорове (зеленувато-жовте),  широке, з еліптичним поздовжнім розрізом.

 Маса 1000 насінин – середня.

4.6 Підготовка насіння до сівби, сівба

Для одержання високого врожаю треба висівати конди­ційне насіння із схожістю понад 92 %, чисте від насіння злісного засмічувача посівів сочевиці — плосконасінної вики.

За 1,5-2 місяці до сівби насіння сочевиці протруюють ТМТД (2,5 кг/т) або тигамом (4 — 6 кг/т), а в день сівби обробляють його ризоторфіном.

Сіють сочевицю зазвичай у ранні строки, проте в умовах холодної й затяжної весни вища польова схожість насіння спостерігається при сівбі через 5-7 днів після початку весняних польових робіт. Крім того, слід враховувати, що ранні посіви сильніше заростають бур'янами.

На чистих від бур'янів полях застосовують звичайний рядковий спосіб сівби, а на засмічених — віддають перевагу широкорядному.

Норми висіву сочевиці встановлюють залежно від умов вирощу­вання та крупності насіння. Звичайним рядковим способом висівають Іфупнонасінну сочевицю нормою 2-2,5 млн схожих насінин на гек­тар, або 100 — 120 кг/га; дрібнонасінну 2,5 — 3 млн, або 80 — 100 кг/га.

Глибина загортання насіння 4-6 см, на глинистих ґрунтах 3-4 см. У посушливу весну поле коткують.

4.7 Догляд за посівами

Важливим прийомом догляду за посівами сочевиці є до- й після-сходове боронування середніми боронами, а на широкорядних посі­вах, крім того, проводять одне - два міжрядних розпушувань.

При виявленні в посівах сочевиці плосконасінної вики слід провести в період її цвітіння ручне прополювання, коли її легко можна вияви­ти за червоно-фіолетовими квітками

4.8 Збирання врожаю

Збирати сочевицю слід на зелений корм на початку цвітіння рос­лин, на сіно — в період повного цвітіння і на насіння — при побу­рінні 60 - 70 % бобів на рослині. Запізнення із збиранням сочевиці на зерно призводить до значних його втрат від розтріскування ниж­ніх бобів. Особливо не слід запізнюватись із збиранням продоволь­чих сортів сочевиці із зеленим забарвленням насіння. Перестою­вання рослин на пні зумовлює побуріння зерна і втрату ним товар­ної якості.

Скошену косарками сочевицю підсушувати у валках протягом 1-2 днів і обмолочувати комбайном при побурінні на рослинах 80 — 85 % бобів. Після обмолоту насіння сочевиці старанно очищувати, сортувати і зберігати при вологості зерна 14 — 15 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]