Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ''МИТНЕ ПРАВО УКРАЇНИ'', 2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

Запитання для самопідготовки

  1. Сформулюйте основні завдання митних органів України.

  2. Як взаємодіють митні органи з органами охорони державного кордону та правоохоронними органами?

  3. Визначте основні завдання регіональної митниці, митниці, митного поста.

  4. Які функції здійснює митна варта?

Завдання

1. Проаналізуйте нормативно-правові акти, що визначають правовий статус регіональної митниці, та наведіть приклади завдань, притаманних тільки їй.

2. Керівник митниці у зв’язку зі здійсненням заходів, спрямованих на припинення й профілактику порушень митних правил та запобігання таким правопорушенням, запропонував підприємцю М. примусову охорону та супроводження доставки товарів (сільськогосподарська техніка вартістю 250 000 €), отриманих із-за кордону, до місця здійснення митного оформлення.

Чи правомірною є вимога керівника митниці?

Нормативні акти

Про затвердження Положення про Державну митну службу України: Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 р. № 940 // Офіц. вісн. України, 2007. – № 53. – Ст. 2163 (з наст. змін. та допов.).

Про затвердження Положення про Київську центральну спеціалізовану митницю: Наказ Держмитслужби України від 19.09.2008 р. № 1030 // Митна газета, 2008. – № 19. – С. 4-5.

Про функціональні повноваження Голови Державної митної служби України та заступників Голови служби: Наказ Держмитслужби України від 08.10.2008 р. № 1118 // Там же, 2008. – № 21. – С. 5-7.

Про затвердження Положення про Управління заходів торговельної політики Державної митної служби України: Наказ Держмитслужби України від 21.01.2009 р. № 47 // Там же, 2009. – № 4.

Про затвердження Положення про проведення зустрічей керівника регіональної митниці, керівника митниці та його заступників з представниками митного органу суміжної держави: Постанова Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 р. № 1956 // Офіц. вісн. України, 2003. – № 51. – Ст. 2697.

Заняття 4. МИТНИЙ КОНТРОЛЬ. ОРГАНІЗАЦІЯ ЗДІЙСНЕННЯ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

План

  1. Мета митного контролю.

  2. Поняття, види, принципи та функції митного контролю.

  3. Зона митного контролю. Режим зони митного контролю.

  4. Правове регулювання здійснення митного контролю.

  5. Права та обов’язки посадових осіб митних органів під час здійснення митного контролю.

  6. Форми митного контролю.

  7. Особистий огляд як виключна форма митного контролю.

  8. Особливі процедури митного контролю.

Запитання для самопідготовки

  1. Хто має право здійснювати митний контроль? Який встановлено строк митному органу для пред’явлення транспортних засобів і товарів, що переміщуються через митний кордон України? Які документи необхідні для цього?

  2. Охарактеризуйте такі форми здійснення митного контролю: перевірка документів на товари і транспортні засоби; митний огляд товарів і транспортних засобів.

  3. Дайте характеристику методів митного контролю.

  4. Які технічні засоби використовуються для проведення митного контролю?

  5. Що може бути визнано зоною митного контролю? Дайте характеристику зони митного контролю.

  6. Як здійснюється митний контроль за двоканальним методом (система “зеленого та червоного коридорів”) у пунктах міжнародних пасажирських перевезень?

  7. Як застосовуються міжнародні стандарти при здійсненні митного контролю (Чиказька конвенція 1994 р. про міжнародну цивільну авіацію; Митна конвенція 1975 р. про міжнародне перевезення вантажів із застосуванням книжки МДП)?

  8. Як здійснюється процедура відбору проб та зразків? Залучення спеціалістів і експертів для надання допомоги при проведенні митного контролю.

  9. Який встановлено порядок видачі дозволів на вивезення культурних цінностей, що мають значну історичну, наукову, художню або іншу цінність?

  10. Тривалість перебування під митним контролем.