Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 01.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.55 Mб
Скачать

Тема 5. Економічні системи суспільства

Розвиток людського життя заснований на процесі суспільного виробництва. В процесі його функціонування між людьми скла­даються багатоманітні за своїм змістом об'єктивні закони, що постійно розвиваються, економічні відносини, потреби та інтереси, конкретно-історична сукупність яких визначає економічну систему суспільства, її структуру і специфічні риси.

1. Зміст економічної системи структурні елементи економічної системи

Поняття “економічна система” широко використовується в економічній науці, політології, політиці. Проте в його трак­туванні відсутня єдність поглядів. Зумовлено це тим, що. поняття, яке розглядається, є складним системним утворенням з багатома­нітними характеристиками, кожна з яких, хоч і відображає сут­тєві сторони економічної системи, не є повною. Саме тому в на­уковій літературі економічна система визначається як економіка, спосіб виробництва, тип господарства, сукупність виробничих від­носин (економічний базис), сукупність видів господарської діяль­ності тощо. Між цими поняттями часто ставлять знак рівності, розглядають їх як синонімічні. Безсумнівно, перелічені поняття близькі за змістом, проте не ідентичні. Візьмемо, наприклад, ви­значення економіки як сфери функціонування продуктивних сил і виробничих відносин в їх взаємодії; системи виробництва, роз­поділу, обміну і споживання в єдності з продуктивними силами, тобто спосіб виробництва або народне господарство в цілому. Жодне з цих визначень не дає вичерпної характеристики сутності економічної системи. Поняття “економічна система” можна допов­нити суб'єктивним фактором у зв'язку з тим, що, по-перше, еко­номічна система не існує без людей, по-друге — до складу про­дуктивних сил входять не тільки люди, а й продукти їхньої інте­лектуальної діяльності (наука, технологія), менталітет, що відріз-

53

няє один народ від іншого. Невід'ємною складовою економічної системи є природне середовище, що перетворюється людьми.

Об'ємно економічну систему можна охарактеризувати лише як складну систему. Складовими ланками економічної системи су­спільства, як і будь-якої складної системи взагалі, є органічна єдність як сукупності елементів, так і зв'язків (відносин) між ними. Лише у такому випадку система має ознаки цілісності, тоб­то організованості, інтегративні властивості та відносну замкне­ність. Звідси висновок, що економічна система—одна з підсистем суспільства, яка інтегрує в собі сукупність усіх компонентів (еле­ментів, ланок) економіки (галузі підприємства, індивідуальні гос­подарства, людей, що стоять за ними), природне середовище і виробничі відносини. Функціонування і розвиток економічної системи визначають економічне життя суспільства.

Структурні ланки, що утворюють економічну систему, з одного боку досить неоднорідні, а з іншого — досить динамічні, змінні. Вони поєднують у собі загальні та специфічні, основні та похідні, нові та відмираючі старі, перехідні та проміжні економічні форми, кожна з яких функціонує на основі загальної для всієї системи і в той же час власній логіці розвитку. Цим визначається необхід­ність структурної диференціації складових елементів економічної системи суспільства, без якої пізнати об'єктивні закони її функ­ціонування і розвитку неможливо.