Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роздiл 01.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.55 Mб
Скачать

Види економічних інтересів, взаємодія їх

Соціальним суб'єктом вираження економічного інтересу є індивід, сім'я, колектив (група), люди, які проживають у певному регіоні, клас, суспільство, а кінцевим об'єктом — резуль­тат (продукт, послуга, інформація) суспільного виробництва, який іде на задоволення цієї потреби, з приводу якої і складаються конкретні відносини між людьми.

Кожний суб'єкт економічних відносин є носієм конкретного ін­тересу. Скільки суб'єктів економічних відносин, стільки і еконо-

35

мічних інтересів. Серед цієї групи інтересів виділяють особистий, колективний і суспільний. Це класифікація інтересів за ознакою суб'єктності.

Економічні інтереси можна класифікувати і за іншими крите­ріями. За ознакою важливості розрізняють інтереси головні та дру­горядні, за часовою ознакою — поточні та перспективні, за об'єк­том інтересів — майнові, фінансові, інтелектуальні, інтереси режи­му праці та вільного часу, комфорту, умов праці й життя; за сту­пенем усвідомлення — дійсні та помилкові.

Отже, для економічного життя суспільства характерна наявність різноманітних взаємопов'язаних і взаємодіючих інтересів, які утворюють єдину систему. Проте система економічних інтересів су­спільства завжди суперечлива. Інтереси конкретних індивідів (під­приємця і найманого робітника, продавця і покупця), підприємств (того, що виробляє продукцію, і того, що купує її), підприємства держави (підприємство зацікавлене в тому, щоб платити менший податок) не завжди збігаються.

Суперечності інтересів мають як суб'єктивну, так і об'єктивну основу. Перша пов'язана з проявами суб'єктивізму і волюнтариз­му. Друга заснована на відмінностях в економічному становищі різних суб'єктів.

У реальному житті єдності інтересів досягають через реалізацію .кожного з них в процесі їхньої взаємодії та взаємореалізації. Осо­бистий інтерес найманого працівника не можна реалізувати, якщо не буде реалізовано інтерес підприємства, на якому він працює. Отже, мають бути реалізовані інтереси підприємця, споживачів продукції, суспільства в цілому. Незважаючи на те що, кожний вид економічних інтересів є персоніфікованим, відокремленим, грунтує­ться на певній потребі, він органічно пов'язаний з колективним і суспільним інтересом. Це створює підґрунтя для єдності визначаль­них (головних) інтересів і знаходить відбиття у меті виробництва.

Терміни і поняття

Економічні потреби

Суб'єкти економічних відносин

Соціальний суб'єкт

Стимул

Закон зростання потреб

Економічне стимулювання

Потреби вільного часу

Рушійні сили розвитку

Суперечності між потребами

Масове виробництво

Індивідуалізоване Виробництво

Формування потреб

Виробнича і соціальна інфраструктура

Тіньова економіка

Соціальні нормативи

Споживчий бюджет

Економічні інтереси

Економічна структура суспільства

Суб'єкти інтересів

Об'єкт інтересів

Єдність інтересів

Контрольні запитання і завдання

1. Поясніть характер походження потреб. Які фактори впливають на їхній зміст?

2. Сформулюйте сутність закону зростання потреб. Які особливості вияву цього закону в економіці розвинених країн?

3. Для чого потрібні знання про тенденції та перспективи розвитку потреб (індивідуальних, сімейних, колективних, суспільних) та їхні структурні зміни?

4. Хто є суб'єктом економічних відносин, яка головна ознака їх?

5. Яка різниця між економічною потребою та інтересом? Перелічіть суб'єкти і об'єкти економічних інтересів.

6. Дайте характеристику системи економічних інтересів.

7. На чому грунтуються суперечності економічних інтересів.

8. Як досягають єдності економічних інтересів у суспільстві?