Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2.4. Зміст самостійної роботи студентів

Самостійна робота студента є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом і виконується в позааудиторний час, передбачений тематичним планом навчальної дисципліни.

Під час вивчення навчальної дисципліни студенти повинні навчитися самостійно мислити, поглиблювати засвоєні теоретичні знання, опановувати практичні навички прийняття управлінських рішень. Відповіді на питання повинні бути законспектовані, їхнє викладення має бути стислим і чітким, обов‘язковими є посилання на використані джерела.

Форма контролю самостійної роботи – перевірка конспекту або обговорення на семінарському занятті. Питання на самостійну роботу виносяться на поточний, модульний і підсумковий семестровий контроль.

З метою самостійного визначення рівня засвоєння теоретичного матеріалу студентам пропонуються питання для самоконтролю набутих знань.

Змістовий модуль 1

Тема: Поняття та система конституційного права зарубіжних країн

Методичні вказівки

Вивчаючи цю тему, слід мати на увазі що конституційне право в правознавстві розглядається у трьох аспектах: як галузь права конкретних держав, як наука і як навчальна дисципліна в системі вищої юридичної освіти. Студенти повинні уяснити відмінності між термінами «конституційне право» і «державне право», загальні і специфічні риси конституційного права різних національно - правових систем. Особливу увагу треба звернути на провідне місце конституційного права у національній правовій системі будь-якої країни, виходячи з того, що конституційне право регулює найбільш важливі суспільні відносини в державі. Необхідно також засвоїти методи конституційно-правового регулювання суспільних відносин за рубежем, звертаючи увагу на їх специфіку. Потрібно звернути особливу увагу на те, що конституційне право є складною системою, що складається з багатьох частин і елементів, які характеризують внутрішню будову і відособлюють його. Основними елементами системи конституційного права є його загальні принципи, інститути і норми. Необхідно засвоїти сутність і особливості цих елементів.

Вивчення цієї теми передбачає ознайомлення з історією розвитку та основними напрямками науки конституційного права за рубежем, її основними функціями та методами, виявлення зв’язку науки конституційного права з іншими юридичними науками: загальнотеоретичною, галузевими, філософією права та політологією.

Питання для самоконтролю

1.Що є предметом конституційного права як галузі права?

2.В чому специфіка конституційного права?

3.Місце і роль конституційного права в системах права.

4.Конституційно- правові відносини. Їх об’єкти і суб’єкти.

5.Основні елементи системи конституційного права.

6.Які найбільш характерні сфери реалізації норм і принципів конституційного права?

7.В чому специфіка норм конституційного права?

8.Методи конституційно правового регулювання суспільних відносин.

9.Поняття та предмет науки конституційного права зарубіжних країн.

10.Назвіть методи науки конституційного права зарубіжних країн.