Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПЗК 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення громадянства.

  2. Відмінність термінів «громадянство» та «підданство».

  3. Охарактеризуйте правові наслідки громадянства.

  4. Назвіть підстави набуття громадянства в зарубіжних країнах.

  5. Принципи набуття громадянства за народженням.

  6. Розкрийте зміст поняття «натуралізація».

  7. Які основні умови натуралізації за рубежем.

  8. Що таке оптація і за яких умов вона може мати місце?

  9. Поновлення в громадянстві: поняття та умови.

  10. Назвіть підстави припинення громадянства в зарубіжних країнах.

  11. Умови виходу з громадянства.

  12. Які підстави припинення громадянства за рубежем?

  13. Позбавлення громадянства: підстави і умови.

14. Які причини безгромадянства і багатогромадянства?

Практичні завдання

      1. Визначте письмово особливості набуття громадянства за народженням на основі принципів права крові і права ґрунту. Наведіть відповідні приклади із конституцій та законодавства зарубіжних країн.

      2. Охарактеризуйте зміст умов припинення громадянства за кожною з основних підстав (вихід з громадянства, втрата, позбавлення громадянства). Результати оформіть у вигляді таблиці.

      3. Дайте порівняльну характеристику порядку набуття громадянства шляхом натуралізації у Великобританії, США та Франції. Результати оформіть у вигляді таблиці. До таблиці додайте короткий висновок про характерні відмінності натуралізації в цих країнах.

Джерела: 3, 16, 56, 61, 92, 93, 95, 96, 117, 121, 135, 141, 145, 155, 173, 188, 189, 212, 230.

Тема: Форма держави в зарубіжних країнах Методичні вказівки

Розпочинаючи вивчення даної теми, слід мати на увазі, що поняття «форма держави» є неоднозначним. Форма держави, тобто устрій державної влади у змістовному відношенні виступає з різних своїх сторін. По – перше, це певний порядок утворення і організації вищих органів державної влади і управління. По – друге, це спосіб територіального устрою держави, певний порядок взаємовідносин центральної, регіональної і місцевої влади. По – третє, це прийоми і методи здійснення державної влади. Саме тому форма держави синтезується з трьох основних елементів, а саме: форми правління, форми державного устрою, форми державного (політичного режиму). Тому необхідно з’ясувати сутність кожного з цих понять.

Під формою правління розуміють організацію верховної державної влади, особливо вищих і центральних її органів, структуру, компетенцію, порядок утворення цих органів, тривалість їх повноважень, їх взаємовідносин з населенням, ступінь участі останнього в їх формуванні. Вивчаючи це питання, необхідно проаналізувати особливості існуючих на сьогодні форм державного правління, звернути увагу на основні відмінності між різновидами монархічних та республіканських форм правління.

Наступним етапом вивчення даної теми є засвоєння змісту поняття «форма державного устрою» і визначення характерних рис унітарної та федеративної форм державного устрою.

Закінчувати вивчення теми рекомендується розглядом сутності поняття політичного режиму та аналізом існуючих на сьогодні політичних режимів, виходячи з принципу розподілу їх на демократичні та недемократичні.