Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PraktichniRoboti_SITT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
61.89 Mб
Скачать

Зміст практичного заняття та вихідні дані до його виконання

Для створеної у практичному занятті 1 бази даних виконати.

1. Створити форму для представлення даних з першої таблиці за допомогою майстра форм.

2. Створити складну форму з підпорядкованою формою для таблиць 1 та 2, зв'язаних по ключовому полю. Попередньо у специфікації таблиці 2 використати режим підстановки даних для спільного поля таблиць.

3. Використовуючи складну форму ввести до другої таблиці 30 змістовних записів (по 3 записи у таблиці 2 для кожного зв'язаного поля таблиці 1).

4. За допомогою конструктора форм вбудувати у складну форму обчислюване поле (вихідні дані по варіантах взяти з таблиці 2.2).

Таблиця 2.2

Вихідні дані для створення обчислюваного поля

Варіант

Обчислюване поле

1

Середній пробіг автомобіля за годину

2

Кількість вироблених пасажиро-кілометрів

3

Середня кількість пасажирів, що перевозиться за рейс

4

Середня швидкість руху автобусу

5

Тривалість ремонту автомобіля

6

Середнє заповнення автобусу

7

Виторг на одного перевезеного пасажира

8

Середня продуктивність засобів навантаження складу

9

Максимальна кількість одноразової видачі палива

10

Різниця між загальним плановим І фактичним виторгом

11

Середній пробіг автомобіля

12

Годинна продуктивність навантажувача

13

Загальний відпрацьований автобусом час

14

Загальна транспортна робота автомобіля у тонно-кілометрах

15

Середній розмір вантажної партії

16

Середня кількість пасажирів в автобусі

17

Середня продуктивність вантажника

18

Середня кількість вантажників, що припадає на одне вантажне місце

19

Мінімальний питомий дохід на один кілометр пробігу

20

Середня вартість одного проданого квитка

21

Загальні кількість діб перебування автомобіля в ремонті

22

Максимальний час перебування тари в роботі

23

Середній пробіг автомобіля за годину

24

Середня кількість пасажирів, що входять до автобусу

25

Загальна кількість виконаних автобусом їздок

26

Середня продуктивність засобів механізації складу

27

Середня продуктивність автомобіля у тоннах за годину

28

Середня відстань руху автобуса

29

Загальна кількість діб перебування автобусу в ремонті

30

Середня тривалість заправки одного транспортного засобу

Вказівки до виконання завдання

Розглянемо приклад виконання завдання для створених у практичному занятті таблиць Автомобілі та Облік роботи. Створення простої форма.

Для створення простої форми для відбиття даних з таблиці Автомобілі виконуємо наступні дії.

1. Переходимо на вкладнику Форми вікна бази даних та за допомогою подвійного натиснення лівої клавіші миші вибираємо пункт Створення форми за допомогою майстра (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Створення форми за допомогою майстра форм

2. У діалоговому вікні майстра форм (рис. 2.2) вибираємо у списку Таблиці та запити таблицю Автомобілі, а у списку Доступні поля - поля для створюваної форми. Перенос полів зі списку Доступні поля та Обрані поля та навпаки здійснюється за допомогою кнопок , , , .

Перенесемо всі поля таблиці Автомобілі до списку Обрані поля та натиснемо кнопку .

Рис. 2.2. Вікно вибору полів майстра форм

3. У другому діалоговому вікні майстра форм (вибір зовнішнього вигляду форми) активуємо перемикач стрічковий та натискаємо кнопку .

4. У третьому діалоговому вікні майстра форм (вибір необхідного стилю оформлення) задаємо у списку стиль оформлення наждаковий папір та натискаємо кнопку .

5. У останньому діалоговому вікні майстра форм (збереження форми) вводимо у відповідному полі ім'я форми Автомобілі та активуємо перемикач Відкрити форму для перегляду та вводу даних, після чого натискаємо кнопку . Зовнішній вигляд отриманої форми показаний на рис. 2.3. Для того, щоб на екрані були видні всі елементи форми достатньо вибрати пункт головного меню Вікно/За розміром форми у той час, коли форма присутня на екрані.

Рис. 2.3. Проста форма для таблиці Автомобілі

Створення складної форми.

Для створення складної форми на підставі даних двох зв'язаних таблиць Автомобілі та Облік роботи виконуємо наступні дії.

1. Переходимо на вкладнику Таблиці вікна бази даних, активуємо списку таблиць ім'я таблиці Облік роботи та натискаємо кнопку у верхній частині вікна бази даних,

2. У нижній частині конструкторі таблиць для таблиці Облік роботи переходимо на вкладнику Підстановка (рис. 2.4).

Рис. 2.4. Створення підстановки для поля таблиці

Активуємо у списку полів спільне для обох таблиць поле Держ номер та встановлюємо відповідні властивості підстановки, що відмінні від встановлених по умовчанню:

  • тип елемента управління - поле зі списком;

  • обмежитись списком - так.

3. Переходимо на вкладнику Форми вікна бази даних та подвійним натисканням лівої кнопки миші вибираємо пункт Створення форми за допомогою майстра (рис. 2.1).

4. У діалоговому вікні майстра форм на кроці вибору полів, що увійдуть до форми, вибираємо до правого списку всі поля таблиці Автомобілі та поля таблиці Облік роботи за винятком спільного поля таблиць Держ номер (рис. 2.5) та натискаємо кнопку .

Рис. 2.5. Вибір полів двох таблиць для створення складної форми

5. У наступному діалоговому вікні майстра форм (рис. 2.6) вибираємо у списку ліворуч в якості головної таблицю Автомобілі, та активуємо у нижній частині вікна перемикач Підпорядковані форми та натискаємо кнопку .

Рис. 2.6. Вибір виду представлення даних складної форми

6. У наступному діалоговому вікні майстра форм (вибір зовнішнього вигляду форми) активуємо перемикач стрічковий та натискаємо кнопку .

7. У наступному діалоговому вікні майстра форм (вибір необхідного стилю оформлення) задаємо у списку стиль оформлення наждаковий папір та натискаємо кнопку .

8. У останньому діалоговому вікні майстра форм (збереження форми) вводимо у відповідному полі ім'я головної форми Автомобілі! ім'я підпорядкованої форми Облік роботи підлегла форма та активуємо перемикач Відкрити форму для перегляду та вводу даних, після чого натискаємо кнопку . Зовнішній вигляд отриманої форми показаний на рис. 2.7.

Рис. 2.7. Зовнішній вигляд складної форми

Створення обчислюваного поля.

Створимо поле, що обчислює середній пробіг кожного автомобіля у підпорядкованій формі складної форми Автомобілі!. Для цього виконаємо наступні дії.

1. Відкриємо складну форму Автомобілі! в режимі конструктора. Для цього мишею активуємо назву форми на вкладниці Форми вікна бази даних та натиснемо кнопку у цьому ж вікні (рис. 2.8).

Рис. 2.8. Створення обчислюваного поля у конструкторі форм

2. У області підпорядкованої форми знаходимо обмежуючу лінію Примітки форми. Розтягуємо за допомогою миші вниз нижній край області приміток форми на величину, що дорівнює кроку сітки форми.

3. На панелі елементів управління знаходимо та натискаємо кнопку (Поле) та розтягуємо за допомогою миші у області приміток форми прямокутник необхідного розміру. Елемент управління у формі містить безпосередньо область даних та пояснюючий текст. В якості пояснюючого тексту введемо безпосередньо у цю область текст Середній пробіг. У область відбиття даних введемо формулу ~Avg([Пробіг]). Для забезпечення видимості пояснюючого тексту та даних необхідно активувати їх обидва за допомогою лівої клавіші миші, утримуючи на клавіатурі клавішу Shift. Після цього вибрати спочатку у головному меню пункт Формат/Розмір/По розміру даних, а потім Формат/Інтервал по горизонталі/Зробити рівним.

4. Для перегляду форми вибираємо у головному меню Access пункт Вид/Режим форми. Зовнішній вигляд готової форми наведений на рис. 2.9.

Рис. 2.9. Складна форма з обчислюваним полем

Звіт

1. Зовнішній вигляд простої форми.

2. Зовнішній вигляд складної форми до створення обчислювального поля.

3. Створення обчислюваного поля у конструкторі форм

4. Складна форма з обчислюваним полем

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]