Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PraktichniRoboti_SITT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
61.89 Mб
Скачать

Вказівки до виконання завдання

Створимо звіт на основі параметричного запиту для розглянутих у попередніх практичних заняттях таблиць Автомобілі та Облік роботи за наступними даними.

Стовпчики звіту

Поле умови відбору

Підсумки звіту

одиничне

діапазон

Номер колони,

загальний пробіг,

середній обсяг перевезень

Дата

Пробіг

Обсяг перевезень

Створення параметричного запиту.

Для створення параметричного запиту виконуємо наступні дії.

1. Переходимо на вкладнику Запити вікна бази даних та відкриваємо конструктор запитів. У вікні конструктора запитів додаємо до запиту необхідні таблиці Автомобілі та Облік роботи (див. практичне заняття №4). Активуємо пункт головного меню Вид/Групові операції.

2. Згідно з завданням вказуємо поля, що будуть виведені у результаті запиту (рис. 6.1).

Рис. 6.1. Створення параметричного запиту

Перші три поля запиту є Номер колони, Пробіг, Обсяг перевезень (згідно з завданням). Для поля Пробіг використовуємо групову операцію Sum (сума), а для поля Обсяг перевезень - групову операцію Avg (середнє значення). Всі три поля будуть виведені у підсумку запиту, про що свідчать встановлені прапорці у рядку Виведення на екран.

Наступні два поля запиту є Дата і Пробіг. Згідно з завданням вони не повинні увійти до підсумку запиту, тому прапорець Виведення на екран знімаємо.

Для виведення на екран діалогового вікна, що запитає користувача про необхідне значення одиничного поля відбору Дата у рядку Умова відбору записуємо підказку, що буде виведено на екран у квадратних дужках, наприклад, [Вкажіть дату] (рис. 6.2).

Рис. 6.1. Завдання параметру запиту

Для виведення на екран двох діалогових вікон, у яких користувач зможе задати мінімальне та максимальне значення поля Пробіг для виведення у результаті запиту записуємо підказки з операторами порівняння < та > і логічним оператором And у рядку Умова відбору поля Пробіг, У нашому прикладі

•-[ Вкажіть мінімальний пробіг] And <=[Вкажіть максимальний пробіг] Згідно з цим записом при виконанні запиту на екран будуть послідовно виведені два діалогових вікна з відповідними підказками.

Введенні користувачем значення будуть використані при перевірці умови відбору даних.

3. Зберігаємо та закриваємо запит, давши йому ім'я, наприклад, Іапит5.

Створення звіту на основі параметричного запиту.

Звіт з підсумками на основі параметричного запиту Запит5 створюється за допомогою майстра звітів. У першому вікні майстра звітів (рис. 5.1) необхідно вибрати у якості джерела даних для звіту запит Запит5. На кроці вибору полів групування даних (рис. 5.3) необхідно згрупувати дані за першим (згідно з завданням) стовпчиком результату запиту. На кроці створення підсумків (рис. 5.4) вказати підсумки згідно з завданням. Після створення звіту зберегти його, давши ім'я Умова.

Для перегляду результатів роботи необхідно запустити звіт подвійним натисненням лівої кнопки миші та у діалогових вікнах ввести необхідні значення параметрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]