Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PraktichniRoboti_SITT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
61.89 Mб
Скачать

Вказівки до виконання завдання

Розглянемо на прикладі розробку запитів для бази даних, визначеній у практичному занятті №1.

Необхідно створити два запити:

Запит 1 (QBE)

Запит 2 (SQL)

Дата, кількість автомобілів на лінії, загальний пробіг, середній обсяг перевезень за добу

Марка автомобіля; кількість водіїв, що працюють на автомобілях даної марки, середньодобовий пробіг автомобілів даної марки

Одразу зауважимо, що перший запит використовує дані з однієї таблиці (Облік роботи), у той час як другий запит використовує дані з двох таблиць (Автомобілі та Облік роботи).

Створення QBE-запиту.

Для створення QBE-запиту за допомогою конструктора запитів виконаємо наступні дії.

1. Переходимо на вкладнику Запити вікна бази даних (рис. 4.1) та двічі натискаємо ліву клавішу миші на пункті Створення запиту в режимі конструктора. На екрані з'являється вікно конструктора запитів.

Рис. 4.1. Створення QBE запиту

2. У діалоговому вікні Додавання таблиці двічі натискаємо ліву кнопку миші на імені необхідної таблиці, у нашому випадку Облік роботи, після чого натискаємо кнопку Закрити цього вікна.

3. Вікно конструктора запитів поділене на дві частини (рис. 4.2). У верхній частині знаходяться вікна таблиць зі списками полів. Розробка запиту виконується у три етапи: додавання полів у запит, встановлення критеріїв відбору записів та групових операцій, сортування даних. Для включення у запит групових операцій необхідно попередньо активізувати пункт головного меню Вид/Групові операції.

Рис. 4.2. Вікно конструктора запитів

4. Додаємо потрібні поля до бланку запиту (нижня частина вікна конструктора запитів). Для цього можна вибрати потрібне поле з списку у відповідному стовпчику рядка Поле, чи перетягнути поле туди ж за допомогою миші з віконця таблиці у верхній частині вікна конструктора, чи просто натиснути двічі ліву кнопку миші на назві відповідного поля, знаходячись у потрібній позиції рядка Поле. У нашому випадку вибираємо для виводу у результуючий набір згідно з завданням наступні поля: Дата, Держ номер, Пробіг, Обсяг перевезень, розташовуючи їх у відповідних стовпчиках рядка Поле бланку запиту.

5. Для поля Дата у відповідних рядках бланку запиту вказуємо:

- групова операція: групування (дані про кількість автомобілів на лінії, загального пробігу та середнього обсягу перевезень будуть згруповані та обчислені по кожній даті);

- сортування: за зростанням.

6. Для поля Держ номер у рядку Групова операція бланку запиту вказуємо групову функцію Count (вона підрахує кількість держномерів автомобілів, що виходили па лінію кожного дня, що с еквівалентним кількості автомобілів на лінії кожного дня, за припущення, що жоден автомобіль не виходив на лінію більше одного разу на добу).

7. Для поля Пробіг у рядку Групова операція бланку запиту вказуємо групову функцію Sum (вона підрахує загальний пробіг всіх автомобілів кожного дня).

8. Для поля Обсяг перевезень у рядку Групова операція бланку запиту вказуємо групову функцію Avg (вона підрахує середній обсяг перевезень кожного дня).

9. Збережемо запит за допомогою пункту головного меню Файл/Зберегти. Дамо запиту ім'я Запит і.

10. Виконуємо запит, натиснувши кнопку , розташовану під головним меню Access. Результат виконання запиту наведений на рис. 4.3.

Рис. 4.3. Результат виконання QBE-запиту

Створення SQL-запиту.

При створенні SQL-запиту виконуємо дії аналогічно створенню QBE-запиту - повторюємо пункти 1 і 2 (додати таблиці Автомобілі та Облік роботи) до запиту. Після чого викопуємо наступні дії.

1. Активізуємо пункт головного меню Access Вид/Режим SQL.

2. У вікні редагування запиту (рис. 4.4) вводимо інструкцію SQL для створення запиту:

SELECT [Автомобілі].[Марка], Count([Автомобілі].[Водій]),

AVG([Облік роботи].[Пробіг])

FROM Автомобілі INNER JOIN [Облік роботи]

ON [Автомобілі].[Держ номер]=[Облік роботи].[Держ номер]

GROUP BY [Автомобілі].[Марка];

Рис. 4.4. Редактор запитів SQL

3. Зберігаємо запит, давши йому ім'я Запит 2.

4. Виконуємо запит, натиснувши кнопку , що розташована під головним меню Access. Результат виконання запиту наведений на рис. 4.5.

Рис. 4.5. Результат виконання SQL запиту

Звіт.

1. Для кожного запиту відобразити вікно конструктора запиту або редактор запитів та результат виконання запиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]