Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PraktichniRoboti_SITT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
61.89 Mб
Скачать

Практичне заняття №2 розробка форм

Мета заняття: вивчення засобів і принципів побудови форм для представлення даних у зручному для користувача виді, елементів управління у формах та їх властивостей.

Стисла теоретична довідка

Форми використовуються для досягнення комфорту при роботі з даними, можуть служити для захисту бази даних від дій некваліфікованих користувачів, автоматизації різноманітних обчислювальних операцій обробки даних.

Будь-яка форма будується на підставі деякої таблиці чи запиту. Імена і вміст полів вибираються зі специфікації та даних таблиці, а розташувати їх у формі можна на свій розсуд.

Вся інформація у формі міститься у її елементах управління (рис. 2.1), окремі з яких безпосередньо зв'язані з полями базової таблиці. Кожен елемент управління є окремим об'єктом та має притаманні йому властивості.

Таблиця 2.1

Елементи управління у формах

Піктограма

Назва

Призначення

Надпис

Створює довільний текст у формі

Поле

Містить дані з деякого поля таблиці або обчислюваного поля

Група перемикачів

Створює групу, що містить декілька вимикачів чи перемикачів

Вимикач

Створює вимикач (кнопку з фіксацією)

Перемикач

Створює селекторний перемикач

Прапорець

Створює контрольний перемикач

Поле зі списком

Створює комбінований список

Список

Створює список

Кнопка

Створює командну кнопку

Форму можна створити трьома способами: за допомогою конструктора форм, за допомогою майстра форм, використовуючи автоформу. Кожну форму на екрані можна представити в одному з трьох видів: в режимі форми, в режимі таблиці та в режимі конструктора. Переключення між режимами виконується за допомогою пунктів головного меню Вид/Режим форми, Вид/Режим таблиці, Вид/Конструктор відповідно.

При наявності у базі даних таблиць, що зв'язані відношенням "один-до багатьох" (тобто у випадку, коли кожному запису у головній таблиці можуть бути співставленні декілька записів підпорядкованої таблиці) можна створити складну форму, що одночасно виводить на екран вміст обох зв'язаних таблиць. При цьому головна форма включає вміст деякого запису головної таблиці, а підпорядкована форма - підлеглі записи підпорядкованої таблиці. Підпорядкована форма вбудовується у головну форму таким чином, щоб вони обидві були у одному вікні. Переміщуючись по записах головної таблиці у головній формі можна виконувати необхідні дії (переглядати, редагувати, видаляти) з відповідними записами підлеглої таблиці у підпорядкованій формі.

Обчислюване поле може бути включене до форми для відбиття результатів арифметичних операцій з даними у деяких полях, таких як сума, середнє (мінімальне, максимальне) значення, тощо. Обчислюване поле для поля таблиці створюється за допомогою елементу управління поле у тій формі, яка створена на основі даних цієї таблиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]